Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay

RASÛLULLAH (S.A.V.)’DEN MÜMİNLERE SELÂM

Cenâb-ı Hak, peygamberinin Müminlere nasıl selâm vereceğini ayetle bildiriyor: “Ayetlerimize iman edenler sana geldikleri zaman, de ki: ‘Selâm olsun size! Rabbiniz kendi üzerine rahmeti (merhameti) yazdı. Şöyle ki: sizden kim cahillikle bir günah işler de sonra peşinden tövbe eder, kendisini düzeltirse (bilmiş olsun ki) O, çok bağışlayıcıdır, çok merhamet edendir.” (En’am sûresi, 6/54)
Siz de yolda giderken tanıdığınız veya tanımadığınız Müslümanlara selâm verin. Fıkıh kitaplarımızda şöyle bir soru vardır: Nerede sünneti işleyen, farz işleyenden daha çok sevap alır? Bu selâmdadır. Selâm vermek sünnet, almak farzdır. Ama Peygamber Efendimiz, “Selâmı evvel veren efdaldir.” diyor. Hem selâmın sevabını hem de efdaliyeti kazanmak için, hem de karşınızdaki insanın gönlünü almak için selâma evvel davranın. Biz de fazla sevap kazanmak için selâm verelim, verilmesini beklemeyelim.
Müminlerden Rasûlullah (S.)’A Selâm
“Şüphesiz Allah ve melekleri Peygambere salât ediyorlar. (Peygambere Allah’ın salât etmesi, rahmet etmesi, meleklerin salât etmesi, şanının yüceltilmesini dilemeleri, Müminlerin salât etmesi ise, dua etmeleri anlamını ifade eder.) Ey iman edenler! Siz de ona salât edin, selâm edin. Şüphesiz Allah ve Rasûlünü incitenlere, Allah dünya ve ahirette lânet etmiş ve onlara aşağılayıcı bir azap hazırlamıştır.” (Ahzab sûresi, 33/56-57)
Allah’ı incitme ifadesi mecâzi bir kullanımdır. Allah’ın sevmediği, hoşnut olmayacağı işleri yapmak demektir.
Namazdan Çıkarken Verilen Selâm
Şafii, Maliki, Hambeli mezhepleri ile ulemanın çoğunluğuna göre, namazdan çıkmak için selâm vermek, namazın rükünlerinden bir rükün ve farzlarından bir farzdır. Selâm verilmeden bitirilen bir namaz sahih olmaz. Hanefilere göre ise, namazdan çıkmak için selâm vermek vaciptir. İkinci selâm sünnettir.
Namazdan çıkarken verilecek en mükemmel selâm şekli, başını sağına çevirerek ‘Esselâmü Aleyküm ve Rahmetullah’ ve soluna çevirerek aynı şekilde selâm vermektir. Rabbini huzuruna durarak namazını kılan, adeta miraca çıkan ve Allah Teâlâ ile adeta konuşan Müslüman, namazını bitirdikten sonra almış olduğu bu pozitif enerjiyi etrafına da yaymak üzere böyle bir selâm vermektedir.
Bunda namaz kılanın imam yahut cemaat yahut tek başına olması; cemaatin az veya çok olması; namazın farz veya sünnet olması fark etmemektedir. Hepsinde de iki selâm verilir. Vacip olan bir selâmdır. İkincisi sünnettir. (Peygamberimizden Dualar, İmam Nevevi, s.128.)

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti