Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

SABAH UYKUSU RIZKA MANİDİR – Kocatepe Gazetesi

Muharrem Günay 14 Haziran 2014 Cumartesi 03:00:00
  Sabah erken kalkmak, hayra, berekete sebep olur. Erken kalkanın nasibi gür olur. Sabah namazını kılmayan vücudunun hayrını göremez. Hadis-i şerifte buyrulur ki:
“Hak Teâlâ rızıkları, fecr ile güneşin doğacağı vakitler arasında verir.”
Rızıkların dağılması sabah namazından sonra olur. Manevi rızıkların dağılması ise ikindi namazından sonradır. Bunun içindir ki sabah namazı vaktinde ve ikindi namazı ile akşam namazı arasında uyumak mekruhtur. Bu vakitlerde ve akşam ile yatsı arasında uyumamak lazımdır. Öğleden sonra bir miktar uyumak sünnettir. Buna “Kaylûle uykusu” denir.
Çok uyumak hem dünyada hem de ahirette insanı fakir eder. Sabah uykusu, acizlik, tembellik, gevşeklik ve unutkanlık getirir. Bu bakımlardan sabah namazına kalkıp namazı kılmanın hem bu dünya hem de ahiret açısından çok büyük faydaları vardır.
“Sabah namazını kılan kimse, Allah’ın ahd-ü emânındadır. Allah ise ahd-u emenından dolayı sizden bir şey istemez.”(Buhari ve Müslim, S.Muhammed Hakkı Hazr. Sırlar hazinesi, Terc: Celal Yıldırım, s:83) Allah emanetinde olan insanı her türlü zarardan korur.
Sabah Namazından Sonra Zikir Etmek
Sabah namazından sonra güneş doğup bir mızrak boyu yükselinceye kadar zikir etmek sonra da kalkıp iki rekât işrak namazı kılmak sünnettir.
Enes (r.a.)’dan:
Resûlullah Sallallahu aleyhi vesellem buyurdu ki:
“Kim sabah namazını cemaatle kılıp da güneş bir mızrak boyu yükselinceye kadar Allah’ı zikir ederse, sonra kalkıp iki rekât namaz kılarsa, onun için tam bir hac, tam bir umre sevabı yazılır.” Tirmizî bu metni naklettikten sonra Hz. Peygamber’in üç kere “tam bir hac ve umre sevâbı” dediğini de aktarır Tirmizî, Ebvâbu’b-Salât, 412 (hadis no: 586). Aynı anlamda bir hadis Tabarânî tarafından da nakledilmiştir. (Tabarânî, Süleyman b. Ahmed, el-Mu‘cemu’l-Kebîr, thk. Hamdî b. Abdilhamid es-Selefî, Musul 1983, XXIV, 406.
Namaz kılmanın mekruh olduğu vakitlerde, Peygamber Sallallahu aleyhi veselleme salâtü selam getirmek, dua okumak, tesbih çekmek Kur’an okumaktan efdaldir.” (Şiratü’l – İslam, sayfa: 184)

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER