Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Sezer Küçükkurt

ŞEKER’İ KİM ALDI?

Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ’ye (Türkşeker) ait Afyon Şeker Fabrikası’nın özelleştirilmesi ihalesinde en yüksek teklifi 725 milyon lirayla Doğuş Yiyecek ve İçecek Üretim Sanayi Ticaret AŞ verdi. Afyonkarahisar’da olduğu gibi ülke gündeminde de önemli konulardan birisi bu oldu.
Ancak ortada bir yanlış anlama var. İhaleyi aldığı belirtilen firma Rize merkezli “Doğuş Yiyecek ve İçecek Üretim Sanayi Tic. A.Ş.”
Büyük bir çoğunluğun anladığı gibi Wolksvagen’in Türkiye distribütörlüğünden, Garanti Bankası’na kadar, NTV ve Star Televizyonlarından büyük müteahhitlik hizmetlerine kadar bir çok yatırımın sahibi olan Şahenk Ailesi’nin “Doğuş Grubu” değil.
Özelleştirme İdaresinde (ÖİB), kurumun Başkan Yardımcısı Bekir Emre Haykır başkanlığında pazarlık usulüyle gerçekleştirilen ihaleye, Albayrak Turizm Seyahat İnşaat Ticaret AŞ, Safi Katı Yakıt Sanayi ve Ticaret AŞ, Kayseri Şeker Fabrikası AŞ, Torunlar Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ, Mutlucan Tuz Madencilik İnşaat Turizm Otomotiv Petrol Nakliye Sanayi ve Ticaret AŞ-MBM Enerji İnşaat Turizm Emlak Petrol Nakliye Sanayi ve Ticaret AŞ Ortak Girişim Grubu, Özbey Holding AŞ Ortak Girişim Grubu, Alkon Yapı Sanayi Tekstil Ticaret AŞ, Doğuş Yiyecek ve İçecek Üretim Sanayi Ticaret AŞ katıldı.
İhalede ilk olarak kapalı zarflarda elemesiz teklifler alındı. Üç elemeli tur sonrasında gerçekleştirilen açık artırmada başlangıç tutarı 701 milyon 100 bin lira, artırım aralığı da 1 milyon lira olarak belirlendi. Açık artırma sonunda en yüksek teklifi 725 milyon lirayla Doğuş Yiyecek ve İçecek Üretim Sanayi Ticaret AŞ verdi. Teknik olarak sonuçlanan ihalenin neticesi, komisyonun nihai kararının onaya sunulmasının ardından duyurulacak.
***
Rize merkezli Doğuş Yiyecek İçecek, böylece Bor ve Yozgat’ın ardından üçüncü fabrikasını almış oldu. Bor’a 336 milyon, Yozgat’a 275 milyon teklif verirken 3 fabrikaya toplam 1 milyar 336 milyon lira vermiş oldu. Burdur Şeker Fabrikası ihalesinde ise en yüksek teklifi veren firma oldu.
Afyonkarahisar kamuoyunda ismini bundan sonra sıkça duyacağımız Doğuş Gıda firmasını biraz tanıyalım isterseniz:
Doğuş Gıda, 1985 yılında Rizeli iki kardeş olan Süleyman ve Alpaslan Karakan tarafından çayın kalbi Rize’de kuruldu. Türkiye’de özel kuruluşlara çay üretim izni verilmesi ile sektörün ilk özel çay şirketlerinden biri olarak kurulan Doğuş Gıda, yaklaşık 30 yıldır sektörde edindiği bilgi birikimi ve uzmanlığını yeni iş kollarına aktarıyor.
İlk olarak dökme çay ile üretime başlayan Doğuş Gıda, “En güzel çay Doğuş Çay” sloganı ile özdeşleşti. İlerleyen yıllarda poşet çay, yeşil çay ve bitki meyve çayları ile ürün portföyünü genişletti. Doğuş Gıda’nın gıda sektöründe çay grubuna ek olarak şeker, domates salçası ve cips kategorilerinde yapılan yatırımlar artarak devam ediyor.
Doğuş Gıda; Aksaray Organize Sanayi Bölgesi’nde Türkiye’nin en modern cips fabrikalarından birini kurarak Patos, Cipso, Çerezos markalarının sahibi Kraft Gıda’nın hisselerinin %100’ünü satın aldı. Satın alma sonrasında cips üretimini Doğuş Yiyecek ve İçecek adı ile devam ediyor.
Rize’de 5 adet çay işleme ve Ordu’da 1 adet çay paketleme fabrikası ile yıllık 50.000 ton üretim kapasitesine sahip olan Doğuş Çay; 1994 yılında alınan bir kararla, çay kategorisini desteklemek ve ürün portföyünü genişletmek amacıyla Doğuş Şeker üretimine başladı. Doğuş Çay, çay ve şeker kategorilerindeki liderliğini gıdanın diğer kollarında da sürdürme ve gıda sektöründe büyüme kararı doğrultusunda, 2008 yılı itibariyle, Doğuş Bahçe markası altında domates salçası üretimi ile faaliyet alanını genişletti. Domates tarımı açısından en verimli arazilerin bulunduğu İzmir’in Ödemiş ilçesinde yer alan, 70 bin m2 üzerine kurulu 7 bin 500 m2 kapalı alana sahip Doğuş Bahçe Salça ve Konserve Fabrikası faaliyetini sürdürüyor.
2016 yılında da sürdüren Doğuş Çay, uzun soluklu ve yoğun bir Ar-Ge çalışmasının sonucunda soğuk çay kategorisine de giriş yaptı. 2015 yılı içerisinde İzmir ilinde 35 milyon TL yatırım yaparak hayata geçirdiği soğuk çay üretim tesisi ile birlikte Doğuş Soğuk Çay, 2016 Nisan itibariyle raflardaki yerini aldı.
***
Doğuş Çay’ın kurucusu Karakan Ailesi’nin eğitim ve sağlık alanında gerçekleştirdiği hayır işleri arasında düzenli olarak üniversite öğrencilerine sağlanan bursun yanı sıra Rize’de Doğuş Çay İlk Öğretim Okulu, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi ve en son olarak Doğuş Çay Hacer Karakan Onkoloji Hastanesi’nin inşa ve diğer tüm masraflarını karşılanması çalışmaları yer alıyor.
Umarız Doğuş Çay ve Karakan ailesi ilimiz ekonomisine katkı sağlasın, Afyonkarahisar’a da önemli yatırımlar yapsın. Zira Afyon Şeker’in satılması kararından artık geriye dönüş yok. Tesellimiz bu olsun bari…

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti