Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay

SELÂM İSLAMIN EVRENSEL BİR ŞİARIDIR

Muharrem Günay 15 Ocak 2018 Pazartesi 14:05:53
 

Selâm, kelime ve söz olarak çok kısa olmasına rağmen anlamı çok olduğundan, gönüllerdeki kini, şiddeti, kızgınlığı söndürüp bunun yerine ülfet, ünsiyet ve sevgi yerleştiğinden dolayı çok kolay gerçekleşen bir dini törendir. Selâm, aynı zamanda bir zikirdir. Zikir meclislerinde “Ya Selam Ya Allah” diye zikir edilir. Selâmla birlikte Allah (c.)’ın ismi anılmaktadır. Bu da Allah (c.)’ın rızasını kazanmaya, büyük mükâfat ve sevap kazanmaya vesile olmaktadır.
Selâm, kültürümüzde, sanat ve edebiyatımızda lâyık olduğu yeri almış, binlerce şiir, öykü, roman, tiyatro ve diğer eserlerde sayısız olayda ifadesini bulmuştur.
Selâm, Allah (c.)’ın ve Rasûlü (s.)’nün bildirdiği ve uyguladığı şekilde verilip alındığı müddetçe selâmdır. Yoksa bir kısım Müslümanların kullandıkları günaydın, tünaydın, iyi günler, iyi akşamlar, hayırlı sabahlar, iyi geceler gibi kelime kısa zamanlı ve dar anlamlı deyimler hiçbir zaman İslâm’daki geniş anlamlı selâm’ın yerini tutamazlar.   
İslâm, hangi ırk, cins ve renkte olursa olsun herkese ve kıyamete kadar bütün zamanlara hitap eder. Selam ve selamlaşma Tıpkı dünyanın çeşitli yerlerinde okunan ve İslam’ın şiarı olan Ezan-ı Muhammedi gibi Müslümanlığın ortak şiarlarındandır. Selamün aleyküm diye selam veren birisinin dili ne olursa olsun, Müslüman olduğu vermiş olduğu selamdan anlaşılır. Bu sebeple selâm, Allah (c.)’ın da, Peygamberlerin de, Meleklerin de, İslâm’ın da, Allah’a, Rasûl’üne ve O’nun getirdiklerine inanan bütün Müminlerin de selâmıdır. Almanya’da, Amerika’da, Fransa’da, Uzakdoğu’da, Japonya’da, Rusya’da ve Endonezya’da yaşayan bir Müslüman Afrika’daki bir Müslüman’la karşılaştığı zaman aynı selâmı vermekte ve almaktadırlar. Bütün zamanlara ve coğrafyalara hitap etmenin ve evrensel din olmanın doğal gereği de budur.
Selâm bu özelliği ile Müslümanların dünyanın neresinde ve hangi topluluk içerisinde olursa olsun, daha tanışmaya başlamadan önce dini kimliğini ortaya koyması ve kendisini tanıtması için bir şifre, işaret ve en güzel bir başlangıçtır. Selam tıpkı ezan gibi Müslümanların ortak ses bayrağıdır.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti