Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

YAŞLI KADINLARIN ÖRTÜNMESİ VE ÖRTÜNMENİN ŞEKLİ

Muharrem Günay 22 Eylül 2018 Cumartesi 12:00:03
 

Yaşlı, evlenme çağları geçmiş, doğurganlık özelliği kalmamış kadınların örtünmesi ile ilgili hükümler de mevcuttur: “Evlenme arzusu bile kalmayan ihtiyar kadınların ziynetlerini (ziynet yerlerini, baş, kulak, boyun, kol ve ayaklarını) göstermemek şartı ile, dışa giydikleri (manto gibi) elbiselerini çıkarmalarında bir vebal yoktur. Ama sakınmaları daha iyi olur.” (Ahzab 32–33)
Bu ayette de görüldüğü yaşlı kadınlara bazı şartlarla kolaylık sağlayan dinimiz; onlara bu kolaylığı sağlarken bile, baş, kol ve ayakların örtünmesini şart koşuyor.
Sevgili Peygamberimiz : “Avret yerini açana, başkasının avret yerine bakana Allah lanet etsin “ buyurdu.(Beyhaki) Bir başka hadiste ise “Kadının yüz ve iki eli hariç bütün bedeni avrettir.” (Ebu Davud) buyrulmuştur.
Örtünmede Şekil
 “Kadınların vücud hatlarının belli olmayacak her hangi bir elbise ile örtünmesi farzdır. İslam dini, kapanmayı emretmiş ama belli bir örtü şekli bildirmemiştir.” (Dürer-ül mültekite)
Her toplum kendi örfüne,  âdetine, geleneğine göre örtünecektir. Önemli olan örtünmede sadeliği seçmektir. Rengârenk, cicili bicili ve çok pahalı örtülerle örtünmek, hele başı açıklardan daha çok erkeklerin dikkatini çekecek şekilde örtünmenin dinle alakası yoktur. Başı örtüp de bacakları açıkta bırakmak veya vücud azalarını hele mahrem yerleri ortaya dökecek şekilde daracık kot ve pantolonlar giymek çok günahtır. Kadınların erkeklerin dikkatini çekecek şekilde, kalçalarını, omuzlarını kıvırtarak, çalkalayarak, kaş ve gözlerini oynatarak yürümeleri haramdır. Cahiliye devrinde kadınlar bu şekilde hatta çırılçıplak dolaşırlardı. İslam bunları yasaklamıştır. Yine saçların arkada “Deve Hörgücü “ gibi dikkat çekecek şekilde kabartılması da uygun değildir Nitekim Sevgili Peygamberimiz bu konuda şöyle buyuruyor:
“Cehennemliklerden iki sınıf vardır ki, ben onları dünyada görmedim: Binincisi ellerindeki öküz kuyruğu gibi kırbaçlarla halkı kırbaçlayan kimselerdir. İkincisi giyinmiş çıplak, kalçasını oynatarak, kırıtarak, salınarak yürüyen, başları deve hörgücü gibi kadınlardır. Bunlar cennete giremezler, onun kokusunu da alamazlar. Hâlbuki onun kokusu çok uzun mesafeden alınır.” (Müslim, Libas, 125; Cennet:52), Celal Yıldırım, Ahkâm Hadisleri cilt 2: 715) Yüce dinimiz İslamiyet zaten örtünme biçimini ve şeklini her milletin örfüne ve âdetine bırakmıştır. O örfe ve âdete göre örtünmek dikkat çekmediğinden dinin de tavsiye ettiği bir örtünme biçimidir.
Yüzün örtünüp örtünmeme konusunda âlimler hakkında farklı görüşler mevcuttur.  Zorunluluk olmamasına rağmen kadının dışarıda tanınmayacak şekilde yüzünü de örtmesi takvaya daha yakın olanıdır.
Erkeğin Kadına Kadının Erkeğe Benzemesi
Dinimiz erkeklerin kadınlara benzemesini, kadınların erkeğe benzemesini yasaklamıştır. Enes (r.) den yapılan rivayete göre Peygamberimiz şöyle buyurmuştur:
“Rasulullah (s.) Efendimiz erkeklerden kadınlara benzemeye özen gösterenlere, kadınlardan da erkeklere benzemeye özen gösterenlere lanet etti.” (Buhari / İblis 61, Ebu Davud / libas 28, Tirmizi/ Edeb 34 , İbn Mace/ nikah 22)
Erkeklerin giyim kuşamda, süs eşyası takınmada, konuşma ve yürümede kadınlara benzemeye özen göstermeleri haramdır.
Kadınların da giyim kuşamda, süs eşyası takınmada, konuşma ve davranışlarda erkeklere benzemeye özenmeleri haramdır. Karşılıklı benzeme de özellikle giyim kuşama dikkat etmek gerekir. Sevgili Peygamberimiz “ karşılıklı benzeme” de giyim kuşam üzerinde çok durmuş ve ona ağırlık vermiştir.(Celal Yıldırım, Kaynaklarıyla Ahkam Hadisleri, cilt 5/108)

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER