Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Hayriye Caner

MONDROS VE CUMHURİYET

Dün Cumhuriyetin kuruluşunun 98’inci yıldönümü idi. Bugün ise Mondros Ateşkes Antlaşması’nın yıldönümü.
Mondros Antlaşması Osmanlı Devliti’nin işfal kuvvetleri tarafından işgalinin kapılarını aralamıştı. Bu acı olayın üzerinden 5 yıl geçmeden Türk Milleti Atatürk öncülüğünde yeni devletini dünyaya ilan etmişti.
Cumhuriyet neden tam 29 Ekim günü ilan edilmiştir? Neden 3 gün önce veya 5 gün sonra değil? 29 Ekim’in Atatürk’ü sevenler tarafından bile çok bilinmeyen bir sırrı vardır!
Mustafa Kemal 29 Ekim’i, 30 Ekim’e 5 yıl sonra attığı bir tokat olarak ilan etmiştir.
30 Ekim nedir? 30 Ekim 1918 Mondros Mütarekesi’nin imzalandığı gündür.
Mondoros Ateşkes Antlaşması, Birinci Dünya Savaşı’nda yenik düşen Osmanlı Devleti için ağır şartları olan uluslararası bir belgedir.
Mondros Ateşkes Antlaşması, Osmanlı İmparatorluğu adına Bahriye Nazırı Rauf Bey ve İtilaf Devletleri ile yapılmıştır. Antlaşma Limni adasının Mondros Limanı’nda demirli olan Agamemnon zırhlısında 30 Ekim 1918 akşamı imzalanmış ve kayıtlara geçmiştir. Savaş, tarihin seyri açısından oldukça önemli bir yere sahiptir.
Mondros Ateşkes Antlaşması’nın
Maddeleri ve Dönemin Özeti
1. Dünya Savaşı’nın sonlarına doğru ittifak devletlerinin savaşı kazanma umudu artık hiç kalmamıştı. Savaşı kaybeden ittifak devletlerine ağır yaptırımları olan antlaşmalar imzalatılmıştır. Mondros Mütarekesi de, anlaşma devletlerince Osmanlı’nın parçalanıp paylaşılacağının göstergesi olmuştur. Yapılan görüşmelere itilaf devletleri adına Amiral Calthorpe ve Osmanlı devleti adına Rauf Bey katılmıştır.
Mondros Ateşkes Antlaşması toplam 25 maddeden oluşmuştur.
Mondros Ateşkes Antlaşması, Osmanlı Devleti’nin sonunu hazırlayan antlaşmadır. Antlaşma ile Osmanlı Devleti yok sayılmış; Osmanlı Devleti’nin açıkça işgaline zemin hazırlanmıştır.
Antlaşma Osman Devleti’nin etki alanını kısıtlamıştır. Yer alan hükümler gereğince Osmanlı İmparatorluğu fiilen yok sayılmış, geriye tamamen savunmasız bir Anadolu kalmıştır. 7. madde, anlaşma devletlerine Anadolu’yu açıkça işgal etmenin kapısını açmıştır. 23. madde ise Anadolu’da bir Ermeni Devleti kurulmak istendiğinin göstergesiydi. Mondros Ateşkes Antlaşması barış antlaşması değil bir işgal planı olarak nitelendirilebilir.
Ve bu acı olayın üzerinden 5 yıl geçmeden Türk Milleti yeniden bağımsızlığını kazanmış, yeni devletini tüm dünyaya ilan etmiştir. Bize bu günleri sağlayan tüm geçmişlerimizi bir kez daha rahmetle, minnetle anıyoruz.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti