Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

NİYET NE DEMEKTİR

Niyet, kalbin bir şey’e karar vermesi, o işin ne için yapıldığını düşünmeksizin bilmesi demektir. Namaz hususunda niyet ise, sırf Allah rızası için namaz kılmayı dilemek ve kılınacak namazın hangi namaz olduğunu bilmek, içinden geçirmek demektir. Niyet kalbe ait bir iştir. Bununla beraber dil ile de söylenmesi de sünnettir.
Niyette kıldığımız namazın hangi namaz, farz mı, vacip mi, nafilemi olduğunun bilinip kapten geçirilmesine, dünya ve dünya ile ilgili şeyleri kalbimizden çıkarmaya, Allah’ı görüyor gibi namaz kılmaya dikkat etmek gerekir.
A. Ceziri niyet konusunda şöyle der: “Kişi, namaz kılacağı zaman kalbiyle namazı kasd etmeksizin sadece diliyle niyette bulunursa namaz kılmış olmaz. Şöyle ki: Bir kişi, insanlar nazarında övgüye lâyık olmak gibi dünyevî bir maksat için namaz kılarsa bunun kıldığı namaz sahîh olmaz. Çünkü onun, insanlar tarafından övülmediği takdirde namazı terk etmesi muhakkaktır. Aynı şekilde bir mala sahip olmak, şeref kazanmak veya herhangi bir arzusunu yerine getirmek amacıyla namaz kılarsa yine namazı bâtıl olur. Şu halde insanların bu mânâyı iyice anlamaları, dünyevî maksatlardan biri için namaz kılanın namazının bâtıl olacağını idrâk etmeleri gerekir. Dünyevî maksatlardan biri için namaz kılan kişi, riyakâr ve suçluların azabına çarptırılacaktır. (A.Ceziri, Dört Mezhebe Göre İslam Fıkhı; Namaz Bölümü)
Namaz kılacak olan kişinin niyeti hâlis olmaz ve bu ibadetini sırf Allah rızâsı için yapmazsa ibadeti gerçekleşmediği gibi şu âyete de ters düşmüş olur: “Onlara, ancak dini Allah’a has kılarak, hakka yönelen kimseler olarak O’na kulluk etmeleri, namazı kılmaları ve zekâtı vermeleri emredilmişti. İşte bu dosdoğru dindir.” (Beyyine 98/5.)
Cemaat, İmama Uymak İçin Nasıl Niyet Etmelidir?
Niyet, namazın şartlarından biridir. Kişi, farz, vacip veya nafile namazlardan hangisini ve hangi vaktin namazını kılacağını, tek başına mı yoksa imama uyarak mı ifa edeceğini niyetinde belirlemesi gerekir. Önemli olan bunların kalben bilinmesidir; dil ile söylenmesi ise sünnettir (Merğinani, el-Hidaye, I, 45). Buna göre, namazını imama uyarak kılacak kişinin, buna kalben niyet etmesi gerekir; aksi takdirde imama uymaya niyet etmeden kılacağı namaz geçersiz olur. Ayrıca, diliyle “uydum hazır olan imama” demesi de uygun olur.
Namaza Niyette Vakit
Tâyini Gerekir mi?
Nâfile namazlar için vakit tayin etmek gerekmez. “Niyet ettim Allah rızası için namaz kılmaya” demek veya kalbinden geçirmek kâfidir. Farz namazlarda ise, namazın hangi vakit namazı olduğunu tayin etmek şarttır. “Niyet ettim bugünkü öğle namazının farzını kılmaya” gibi. Cuma, bayram, cenaze ve vitir namazlarında da farz namazlar gibi vakit tayini gerekir. Kaza namazlarında, hangi vakit kaza edilecekse söylenmelidir. Bilinemiyorsa, “en son kazaya kalan veya ilk kazaya kalan öğle ve ikindi namazı” tarzında bir niyet yapılabilir.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER