Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay

SADAKA İLE MÜ’MİNİN İMANI VE SADAKATİ ARASINDA DOĞRU BİR İLİŞKİ VARDIR

Muharrem Günay 19 Temmuz 2017 Çarşamba 14:31:36
 

Sıdk/Doğruluk ile sadaka ve sadâkat aynı kökten gelen kelimelerdir. Sevgili Peygamberimiz (s.a.s)’in hadisleri incelendiğinde Efendimizin, doğruluğun davranış boyutuna da “sadaka” adını verdiğini görürüz. “Sadaka” kavramı sadece dilimize geçerken değil, Arap dilinde de anlam daralmasına uğramış ve karşılıksız olarak fakirin eline verdiğimiz yardımın adı olmuştur. Oysa İslâm âlimleri sadakayı şöyle tarif etmiştir: “Sadaka, imanın sadakatini ortaya koyan her davranıştır.” “Doğruluğun davranışla aranmasıdır; doğruluğu davranışla arama teşebbüsüdür.” Buna göre insanın özünde ve sözünde doğru olduğunu ifade eden her davranış “sadaka”dır. Tıpkı insanın aklında ve düşüncesinde var olan güzelliği yansıtan davranışlara hasene ve hasenât denildiği gibi.
Sevgili Peygamberimiz (s.a.s) göre: “Güzel söz sadakadır.” (Ahmed b. Hanbel, II, 312);”Yumuşak söz sadakadır.”(Buhâri, Edeb, 34); “Kardeşinin yüzüne tebessüm etmen sadakadır.” (Tirmizî, Bir ve Sıla, 36); “Allah’ın kullarına selam vermen sadakadır.” (Buhari, Sulh, II.); “İnsanlara yol göstermen sadakadır.”; “Yolunu kaybedene yol göstermeniz sadakadır.” (Ahmed b. Hanbel, II,42, 154) ; “Yolda insanlara eziyet veren bir şeyi kaldırıp atman sadakadır.” (Buhâri; Mezâlim, 34) ; “Bir kimsenin bineğine binmesi için yardımcı olman sadakadır.”(Ahmed b. Hanbel, II, 316, 350); “Doldurduğun kovayı kardeşinin boş kovasına boşaltman sadakadır.” (Tirmiziî, Birr,36); “Zayıf bir kimseye gücünle yardımcı olman sadakadır.” (İbn Hanbel, Müsned, V, 154); “Sanat ehline yardımcı olmanız sadakadır.” (el-Heysemî, Hilye, VII, 109) ; “İki kişinin arasını bulman, iki kişinin arasında adaletle hükmetmen sadakadır.” (Buhâri, Sulh, II); “Konuşma özürlü bir insanın kendisini ifade etmesine yardımcı olman sadakadır.” (İbn Hanbel, Müsned, V, 154); “Hastaları ziyaret etmeniz sadakadır.” (el-Heysemî, Hilye, VII, 109); “Toprağa diktiğiniz her bitki, her ağaç sizin için sadakadır.” (İbn Hanbel, Müsned, VI, 362) ; “İnsanın veya hayvanların ondan yedikleri sizin için sadakadır.” (İbn Hanbel, Müsned, VI, 362); “İnsanlarla iyi geçinmek sadakadır.” (İbn Ebi’d-Dünya, Mudarât, s. 24); “Çocuklarınıza yedirdiğiniz sadakadır.” (İbn Hanbel, Müsned, IV, 121) ; “Eşinize yedirdiğiniz sadakadır.” (İbn Hanbel, Müsned, IV, 121); “Yanınızda çalışanlara yedirdiğiniz sadakadır.” (İbn Hanbel, Müsned, IV, 121); “Kişinin kendi ailesi için nafaka temin etmesi sadakadır.”(Buhâri, İman, 41); “En üstün sadaka kişinin ilim öğrenmesi ve öğrendiği ilmi Müslüman kardeşine de öğretmesidir.” (İbni Mâce, Sunne, 20); “Cenazelere katılmanız sadakadır.” (el-Heysemî, Hilye, VII, 109) ; “Emr-i bi’l-ma’rûf ve nehy-i ani’l-münker sadakadır.” (Ebû Davud, Tatavvû, 12) ; “Namaza attığınız her adım sadakadır.” (Buhâri, Cihad, 62); “Allah’a hamdetmeniz sadakadır.” (Müslim, Musâfirin, 84), “Allah’ı tesbih edişiniz sadakadır.” (Ebu Davud, Tatavvu, 12); “Allah’ı tekbir edişiniz sadakadır.” (Ahmed b. Hanbel, V, 167); “Şerden uzak olmanız sadakadır.”; “Maruf olan her şey sadakadır.” (İbn Ebi’d-Dünya, Kitâbu’l-Havaric, s.21, 179
Unutmayalım ki sadaka, kişinin Rabbine, kendine ve bütün insanlara karşı sadakatini gösteren her davranıştır. Yani sadaka, sıdk üzere olan sadıkların, sâlihlerin ve muhsinlerin davranışıdır.
Kudsi Hadis:
EY İNSAN HASTA OLDUM ZİYARETİME GELMEDİN
“Allah dedi ki:
– Ey insan hasta oldum, ziyaretime gelmedin.
İnsan sordu:
– Ey Rabbim Sen Âlemlerin Rabbisin… Seni nasıl ziyaret edeyim?
Allah buyurdu: . .
– Bilmiyor musun? Falan kulum hasta oldu; ama sen onu ziyaret etmedin;  eğer onu ziyaret etseydin; beni yanında bulacaktın.
Allah dedi ki:
– Ey insan. Açtım, doyurulmamı istedim; beni doyurmadın.
İnsan sordu:
– Ey Rabbim! Ben seni nasıl doyururum? Sen Âlemlerin Rabbisin.
Allah buyurdu:
– Falan kulum senden yemek istedi; sen yedirmedin… Bilemedin mi?
Ona yedirseydin beni yanında bulacaktın.
Allah buyurdu:
– Ey insan su istedim; vermedin.
İnsan sordu:
– Ey Rabbim sana nasıl su vereyim? Sen Âlemlerin Rabbisin.
Allah buyurdu:
– Falan kulum senden su istedi; vermedin. Ona su verseydin; beni yanında bulacaktın… Bunu da mı anlayamadın?” (Hadis-i Erbain, 15. Hadis, Sadreddin Konevî)
Evet, bu kutsi hadiste Sevgili Peygamberimiz, Allah’ın vahyettiğini kendi sözleriyle bize anlatmıştır. Bu kutsi hadiste de görüldüğü gibi, hasta, aç, susuz insanın gönlünü almak ve insanlara hizmet etmek “Allah’a yakın olmanın en kestirme yoludur”

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER