Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Yusuf İLGAR

Şehit Lâleoğlu Mehmet bin Hüseyin (Doğancı Mahallesi’nden)

Yusuf İLGAR 8 Ağustos 2017 Salı 12:46:07
 

Şehit Lâleoğlu Mehmet bin Hüseyin
(Doğancı Mahallesi’nden)
Doğancı Mahallesi’nde ikamet etmekte olan Lâleoğlu Mehmet bin Hüseyin bin Abdullah,1913 yılında Balkan Harbi’nde Çatalca’da şehit olmuştur. Yokluk ve sıkıntıların had safhada olduğu dönemde hanımı, Doğancı Mahallesi’nden Mustafa kızı Hatice mahkeme başvurmuş, mahkemede Helvâcı-zâde İsmail Efendi ibn-i Murat ve Arık-zâde Hacı Arif Efendi kendisini tanıdığını beyan etmiştir. Hatice hanım Hacı Mustafa Mahallesi’nden Tersoturan-zâde Hacı Ahmet Ağa’yı dava ederek şöyle demiştir:
Eşim Doğancı Mahallesi’nden Lâleoğlu Mehmet bin Hüseyin bin Abdullah, asâkir-i şâhânenin 25. Alayı’nın 1. Taburunun Perakende Askeri iken 20 Kânûn-ı evvel 1328/3 Şubat 1913 günü Çatalca’da muhârebe esnasında şehîden vefât etmiştir. Geride eşi olarak ben ve annesi Ali kızı Nazike, kızları Hatice ile Zehra ve kardeşi Ahmet vâris olarak kalmıştır. Eşimin şehit olmadan önce Hacı Ahmet Ağa’dan kahve parası olarak kırk kuruş alacağı bulunmaktadır. Benim hisseme düşen beş kuruşun alınarak tarafıma verilmesini talep ederim demiştir. Hacı Ahmet Ağa da borcu olduğunu ikrar etmiştir.
Hacı Mustafa Mahallesi’nden Sükûti oğlu Ahmet bin Hüseyin Çavuş, Nakilci Mahallesi’nden Müezzinoğlu Mehmet bin Süleyman adlı kişiler şahit olup şöyle demişlerdir: Hatice hanımın eşi olan Doğancı Mahallesi’nden Lâleoğlu Mehmet bin Hüseyin bin Abdullah’la geçen 1328/1913 senesinde Balkan Harbi’nde 25. Alayı’nın 1. Karahisar Taburunda beraberdik. 20. Kânun-ı evvel 1328/3 Şubat 1913 günü Çatalca’da muharebeye girdik. Düşman tarafından atılan bir şarapnel parçası Mehmet’in sol tarafına yani kalbine isabet ederek şehîden vefat eylediğini gözümüzle gördük. Asker elbisesiyle orada kaldı. Mirasçıları olarak eşi Hatice’yle annesi Nazike, kızları Hatice ile Zehra ve kardeşi Ahmet vardır. Bunlardan başka mirasçıları yoktur, biz bu hususa şahidiz demişlerdir. Bu davada olayı ve şahitlerin ifadelerine Hacı Mustafa Mahallesi İmamı Sandıkçı-zâde Hacı Bekir Efendi ve Muhtarı Sandıkçıoğlu Mehmet Ağa, Nakilci Mahallesi İmamı Berber-zâde Halil Efendi ve Muhtarı Leblebici Ali Ağa ibn-i Ahmet, Hacı Mustafa Mahallesi’nden Ters Oturan-zâde Mustafa Ağa ile Abbasoğlu Hasan Ağa ibn-i Hüseyin, Nakilci Mahallesi’nden Çakal Oğlu Mehmet bin Abdullah ve Kara Bekiroğlu Faruk bin İsmail şahitlik etmişlerdir.
Kadı sonuç olarak şehidin şehitliğini tescillerken, eşine miras olarak düşen beş kuruşun borçludan alınarak verilmesini 22 Muharrem 1334/30 Kasım 1915 tarihinde uygun görmüştür. (AŞS, nr. 647, s. 109/90; belgenin transkripti için bk. Ömer Demirtaş, 647 Numaralı Karahisar-ı Sahip Şer‘iyye Sicili, Afyon Kocatepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Afyon 2004).

 

 

Doğancı Mahallesi’nden Lâleoğlu Mehmet bin Hüseyin’in
şehitlik kaydıyla eşine mirasına düşen hissenin alınmasına
dair mahkeme kaydı. (AŞS., nr. 647, s. 109/90).

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER