Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay

Selam Sadece Dirilere Mi Verilir (I)

Sahabelerden Bureyde b. Hasib’in bildirdiğine göre Peygamber Efendimiz (s.) kendileri ne mezarlığa vardıkları veya yanından geçtikleri zaman aralarından birinin:
“Allah’ın selâmı üzerinize olsun, ey evlerin (mezarların) Mümin ve Müslüman halkı, hiç şüphesiz Allah dilediği zaman biz de size katılacağız.” diye seslenmesini öğretmiştir. (Müslim, Cenazeler kitabı, Mezarlığa girilince ne söylenmeli ve oradakilere nasıl dua edilmeli, babı, H. No: 975, c. 1, s. 671.)
Bu hadisi kaydetmiş olan Müslim’in, Ebu Hureyre’ye dayandırarak naklettiği bir başka hadise göre Peygamberimiz, bir defasında ziyaret ettiği bir mezarlıkta:
“Allah’ın selâmı üzerinize olsun, Ey Müminler barınağı, hiç şüphesiz Allah dilediğinde biz de size katılacağız” buyurmuştur. (Müslim, Temizlik kitabı, Parlaklığı artırmanın müstehaplığı babı, H. No: 249, c. 1, s. 218.)
Yine Müslim’in, Hz. Ayşe’ye dayanarak bildirdiğine göre Peygamber imiz (s.) bir defasında kendisine:
“Ya Ayşe, Cebrail bana geldi ve senin Baki mezarlığına gidip orada yatan ölüler için mağfiret dilemeni Allah’ın emrettiğini bildirdi.” buyurdu. Kendisine:
“Ya Rasûlullah, ölülere mağfiret dilemek için neler söylemeliyim?” diye sorunca bana şu cevabı verdi:
“De ki; Allah’ın selâmı bu barınakların (mezarların) Mümin ve Müslüman sakinleri üzerine olsun; Allah önden gidenlerimize de arkada kalanlarımıza da rahmet eylesin. Hiç şüphesiz Allah dileyince biz de aranıza katılacağız.” (Müslim, Kitab: Cenazeler, bab: Mezarlığa girilince ne söylenmeli H. No: 974, c. 2, s. 669, 671.)
İbn-i Mace’nin bildirdiğine göre yine Hz. Ayşe diyor ki:
“Bir defasında Rasûlullah’ı arıyordum. Sonunda baktım Baki mezarlığındaydı ve şöyle dediğini işittim:
“Selâm üzerinize olsun, ey Müminler barınağı, siz bizlerin öncülerisiniz, biz de bir gün aranıza katılacağız. Allah’ım, bizi onların ecirlerin den mahrum bırakma ve onların arkasından bizi ihmal etme.” (İbn Mace, Sünen, K Cenazeler, bab: Kişi mezarlığa girdiği vakit ne söylemelidir. H. No: 1548, c. 1, s. 493.)
Tirmizî ile Ahmed İbn Hanbelî’ye göre İbn-i Abbas (r.) diyor ki:
“Bir defasında Rasûlullah Medine mezarlığının yanından geçerken durdu ve yüzünü mezarlığa doğru çevirerek şöyle dedi:
“Allah’ın selâmı üzerinize olsun, ey mezarlık sakinleri, Allah sizi de bizi de affetsin, siz bizim önümüzden gittiniz, bizlerde sizin arkanızdan geliyoruz.” (Tirmizi, Kitab, Cenazeler, bab: Adam mezarlığa girince ne söylemelidir? H. No: 15 1053, c. 3, s. 369.)

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti