Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Hayriye Caner
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

18 YIL ÖNCE SALLANMIŞTIK – Kocatepe Gazetesi

Hayriye Caner 15 Aralık 2018 Cumartesi 12:28:57
 

15 Aralık 2000 tarihinde Afyonkarahisar ve çevresinde yaşanan depremde 6 kişi ölmüştü.
Yarın bu acı olayın yıldönümünü idrak edeceğiz. 18 sene önceki acı olayda Afyonkarahisar ve çevresinde büyüklüğü 5.8 olan depremde 6 kişi öldü, 42 kişi yaralandı.
Bakın o günkü Hürriyet Gazetesi haberi nasıl vermiş:
İç Anadolu, dün akşam 18.44’te 5.8 büyüklüğünde bir depremle panikledi. Depremin merkez üssü Afyon’un Bolvadin İlçesi’nde can ve mal kaybı olmazken, Konya’nın Akşehir İlçesi’de 6 ölü var.
1 evin yıkıldığı Akşehir’de 1 kadın kalp krizi geçirip can verdi. İlçeye bağlı Yaşarlar Köyü’nde yıkılan camide teravi kılanlardan 5’i öldü. 10 ilde hissedilen depremde 65 kişi de hastanelik oldu.
İç Anadolu, dün akşam 18.44’te merkez üssü Afyon’un Bolvadin İlçesi olan Richter ölçeğine göre 5.8 büyüklüğünde depremle sarsıldı. Vatandaşları teravi namazında yakalayan sarsıntı sırasında Konya’nın Akşehir İlçesi, Yaşarlar Köyü’nde bir cami minaresiyle birlikte namaz kılanların üzerine çöktü, 5 vatandaş yaşamını yitirdi. Akşehir’de bir kişi kalp krizi geçirerek öldü. Depremde toplam 65 kişi hastanelere kaldırıldı.
TERAVİ KILINIYORDU
Bolvadin’deki deprem, ilçeye komşu olan Konya’nın Akşehir İlçesi Yaşarlar Köyü camisinin yıkılmasına neden oldu. Camide teravi namazı kılan köy halkının büyük bölümü, enkaz altında kaldı. Köylülerden bazıları kendi olanaklarıyla kurtulurken, camide yakılan soba da yangın çıkardı. Enkazdan Hamza Ünal (55), Faruk Saç (41), Hasan Acar (31), Hacı İbrahim Acar (31) ve Murat Adiş’in cesetleri çıkarıldı. Enkazdan çıkarılan 7 yaralıdan durumu ağır olan Kemal Şen (32) Akşehir Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alındı. İlçe merkezinde ise deprem sırasında kalp krizi geçiren 70 yaşındaki Sultan Ateş yaşamını yitirirdi. Çöken 3 katlı bir evin enkazı altında kalan Osman, Mehmet, Müfide, Yasemin, Uğur ve Emel Karaboğa ise yaralı olarak kurtarıldı.
Yaklaşık 30 saniye süren deprem, Konya, Isparta, Eskişehir, Antalya, Ankara, Aksaray, Karaman, Kayseri, Nevşehir ve Niğde illerinde de hissedildi. Depremin merkez üssü Bolvadin İlçesi’nde büyük panik yaşandı. Evlerin balkonundan atlayan, kaçarken düşen ve korkudan şoka giren 25 kişi Bolvadin Devlet Hastanesi’ne başvurdu. Konya’nın Ilgın İlçesi’nde biri ağır 17, Akşehir İlçesi’nde 25 ve Konya’da 12 kişi çeşitli hastanelerde tedavi altına alındı. Deprem, Konya’nın özellikle Bolvadin’e yakın Hüyük, Doğanhisar, Tuzlukçu, Yunak, Çeltik ve Beyşehir ilçelerinde daha çok hissedildi. Akşehir İlçesi’nde Konya’da ikinci kattaki evlerinin balkonundan atlayan 50 yaşındaki Emine Karakaya adlı bir kadının kolu ile yine ikinci kattan atlayan 29 yaşındaki Ahmet Alkan’ın bacağı kırıldı.
SEZER’DEN BAŞSAĞLIĞI
Bolvadin başta olmak üzere bazı yerleşim merkezlerinde binaların camları kırıldı, bacalar düştü, duvarları çatladı. Afyon’un Sultandağı İlçesi’nde elektrik direkleri depremde yıkılınca bazı semtler karanlıkta kaldı. Hafif hasar gören binalar arasında Bolvadin Öğretmenler Lokali binası da bulunuyor. Çok katlı binaların büyük bölümünün duvarlarının çatladığı belirtildi. 5.8’lik depremden sonra gelen hafif şiddetteki artçı şokların devam ettiği özellikle Bolvadin ile çevredeki Emirdağ, Eğirdir, Sandıklı, Akşehir ilçeleri ve köylerinde korku içinde bekleşen vatandaşlar uzun süre evlerine giremedi. Depremin hissedildiği yerleşim merkezlerinde yakınlarını merak edenler telefonlara sarılınca santraller kilitlendi, haberleşme uzun süre aksadı. Cumhurbaşkanı Sezer, deprem nedeniyle Afyon Valisi Ahmet Özyurt’a telefon ederek bilgi aldı. Sezer ayrıca, Konya Akşehir’de ölen vatandaşların yakınlarına başsağlığı diledi.
İşte böyle, deprem hayatımızın bir gerçeği, her zaman hazırlıklı olmalıyız. Allah bizleri afetlerinden korusun…

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER