Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay

CAMİLERİ, CAMİDE NAMAZI İKAME EDENLER İMAR EDER/SÜSLER

Yine peygamber efendimiz şöyle devam ediyor:
“Camiye cemaatle birlikte namaz kılmaya devam eden kimselerin iman sahibi olduklarına şahitlik edin; çünkü Ulu Allah buyuruyor ki: ‘ Allah’ın camileri, ancak Allah’a ve âhiret gününe iman eden, namazı ikame edsen, zekâtı veren kimseler imar eder (Tevbe: 18) (hem yapar, hem tamirine katkıda bulunur, hem maddi yardımda bulunur hem de cemaatle namaza devam ederek, içinin dolmasına ziynetleşmesine, süslenmesine vesile olur) Allah’ın adının anıldığı, Allah’ın camilerinin yapımına engel olan ve onların harabeye dönmesine çalışan (cemaatle namaz kılmaya gelmeyerek, camileri namaz kılarak süsleyip şenlendirmeyen ) kimselerden daha zalim kim olabilir? İşte onlar camilere, ancak korkarak girenlerdir. Onları bu dünyada çirkin rezillikler, öbür dünyada da büyük azap beklemektedir.” (Dürretül vaizin cilt, 1/496)
İbni Abbas’tan gündüzleri oruç tutup, gecelerini ibadetle geçiren ve fakat namazı cemaat ile kılmayanın ve cemaatleşmeyenin hali sorulduğunda ibni Abbas:
—Bu hal üzere ölürse cehennemdedir, buyurmuştur. (Tirmizi, Büyük Günahlar-Kitab-ül kebair s: 32, İmâm Zehebi, çeviren Sıtkı Gülle)
Ebû Hureyre:
“Âdemoğlunun kulağının eritilmiş kurşunla doldurulması, ezanı işitip icabet etmemesinden daha ehvendir (hayırlıdır)” demiştir. (Şeyh ibni Kayyım”Kitab’üs – salâtında, Büyük Günahlar-Kitab-ül kebair s: 32, İmâm zehebi, çeviren Sıtkı Gülle)
İbni Abbas’ın Peygamberimiz şöyle buyurdu” dediği rivayet edilmiştir:
“- Her kim ki namaza çağıranı işitip de icabetine (şer’an makbul) bir özür engel olmazsa.
Ashab: Yâ Resûlallah özür ne olabilir? Rasûl-i ekrem:
“Korku ve hastalık (engel olmazsa) evinde kıldığı namaz kabul edilmez” (Ebu Davud, ibni Hıbban ve ibni Mace’den Büyük Günahlar-Kitab-ül Kebair s: 32, 33, İmâm Zehebi, çeviren Sıtkı Gülle)
Hâkim müstedrek’inde İbni Abbas’tan peygamberimizin şöyle buyurduğunu belirtmiştir:
“Allah Teâlâ Şu Üç Kimseye Lânet Eder:
1. Kendisini sevmeyen bir cemaatin önüne geçip imam olana (sevilmeyen imamın arkasında namaz kılmak ancak keraheten caizdir.)
2. Kocası kendisine kızgın olduğu halde geceleyen, kadına,
3. “Haydin namaza, yönelin kurtuluşa” çağrısını işittiği halde icabet etmeyen adama.” (İbn-i Hacer El – Heytemi, Ez – zevacir: 1/116) (Büyük Günahlar-Kitab-ül kebair s: 33, İmâm Zehebi, çeviren Sıtkı Gülle)
Hz. Ali:”Mescide komşu olanın, mescitten başka yerde kıldığı (farz namaz) makbul değildir.” Kendisine:
– Kimler mescide komşu sayılır? Hz. Ali:
“- Ezanı işiten herkes” cevabını verdi. (İmâm Ahmed Müsnedinde Veki’den o da Süfyan’dan rivayet etmiştir. (Büyük Günahlar-Kitab-ül Kebair s: 33)

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER