Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Sezer Küçükkurt

İL SAYISI 100 OLUR MU?

Bizim çocukluğumuzda 67 vilayeti vardı Türkiye’nin. Plaka sıralaması 01 Adana ile başlar, 67 Zonguldak ile sona ererdi. O yıllarda “il olma talebi” siyasetin her zaman gündemindeydi. Bu taleplerin Afyonkarahisar’ı ilgilendiren bölümünü ise hep Dinar ve Emirdağ ilçelerimiz oluşturdu.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Vedat Demiröz’ün “İl sayısı 100 olmalı” içerikli açıklamaları bu konuyu yeniden ülke gündemine taşıdı.
Demiröz “Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) lideri Devlet Bahçeli’nin önerisi ve Cumhurbaşkanımızın beraber verecekleri kararla Türkiye’nin şehir sayısının 100’e çıkacağı bir zamanda inşallah Ahlat’ımızı da bu şehirler arasına alacağız” dedi.
Demiröz’ün bu açıklamasının ardından yıllardır “İl olma” beklentisi içerisinde bulunan ilçeler için yeniden umut belirdi. Afyonkarahisar’ın il olmayı bekleyen ilçeleri arasında Dinar ve Emirdağ ilçeleri yer alıyor geçmişten bu yana.
Afyonkarahisar’ın Dinar ilçesi 1990’lı yıllardan bu yana il olma sıralamasında en iddialı ilçeler arasında yer aldı. Eski Başbakanlardan merhum Süleyman Demirel o yıllarda Dinar’a gerçekleştirdiği ziyarette 90 numaralı plakanın Dinar’ın hakkı olduğunu belirtmiş, bu açıklamalar Dinar’da büyük yankı bulmuştu. Üzerine 90 numaralı plaka takılan develer kurban edilmiş, Aslen Ispartalı olması hasebiyle Dinar’la gönül bağı olan merhum Demirel’e siyasi baskı kurulmaya çalışılmıştı. Uzun yıllar Dinar ve ardından da Emirdağ ilçeleri il olmayı beklediler.
67 vilayetimizin sayısı yıllar içerisinde 81’e ulaştı. Afyonkarahisar’ın ilçeleri “il olma” hayallerine yine de kavuşamadılar.
Ahlat’ın müjdesini Demiröz verse de kendini il olmaya layık gören yığınca beldemiz var. Kozan, Kahta, Polatlı, Bandırma, Edremit, Ergani, Yüksekova, Elbistan, Lüleburgaz, Ereğli, Midyat, Ünye, Cizre, Fethiye, Nazilli, Akhisar, Erciş, Ereğli, Manavgat, İskenderun, Siverek, Çorlu, İnegöl, Alanya, Tarsus… Bu ilçeler bir çok ilin nüfusunu geride bırakan varlıkları ve ekonomik gelişmişlikleri ile “il olma” sıralamasında topun ağzında olan ilçeler olarak sıralanıyor.
Şimdilik Dinar ve Emirdağ’ı pek anan yok. Fakat şurası bir gerçek ki, bazı yerlerin şehir olması gerekirken, bunun bir objektif kriteri olamayacak. Sonuçta ekonomik, sosyolojik, demografik kriterlerden ziyade siyaset bu konuda belirleyici olacak.
Bir ilçenin il olması demek; yeni iş imkânı, beldeye ekonomik canlılık, rekabet halinde olduğu ve il olamayacak beldeye karşı üstünlük sağlama arzusu anlamları taşır.
Afyonkarahisar Merkez’in Dinar’a uzaklığı 100, Emirdağ’a uzaklığı 90 kilometre. Her ikisinin de etki alanında bulunan küçük ilçeler ve beldeler bulunuyor etraflarında. Bu ilçelerimizin ekonomileri gelişim sürecinde olsa da nüfusları bize göre şimdilik il olmaya yeterli değil.
Afyonkarahisarlılar olarak “Büyükşehir” olmayı beklerken, yeni il olma furyası ile birlikte 18 olan ilçe sayımız azalır mı dersiniz?. Bizler ne desek boş, büyüklerimiz bilir…

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER