Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Sezer Küçükkurt

İmkanlar ve yapılanlar

Hep şehrimizdeki olumsuzluklardan bahsedecek değiliz ya. Biraz da nereden nereye geldiğimize bakmak gerekiyor.
Bu fikre Taşpınar Dergisi’nin son sayılarını karıştırırken vardık. Aşağıda okuyacağınız satırlar “Bir yıl içinde vilayetimizde neler yapıldı?” başlığı altında Taşpınar Dergisi’nin 29 Birinci Teşrin 1934 tarihli sayısında yayınlanmış. Yani 19 Ekim 1934…
Nafia İşleri: Komşu vilayetlere uzanan ana yollarımız bir sene içinde çok yerlerinde esaslı tamirat görmüştür. Geçen bir yıl içinde esaslı tamirat yapılan yollarımız 58 kilometredir. Toprak tesviyesi yapılıp da ana yollara karışan 9 kilometre de yeni yol vardır. Afyon-Isparta, Afyon-Konya, Afyon-Gazlıgöl yollarının şehir dahili kısmı parke ve İstanbul istasyonu parkeleri de bu yıl ikmal ettirilmiştir.
Evvelce inşasına başlanan Afyon-Konya yolundaki üzerindeki 14 köprü ve menfez inşaatı Afyon Isparta yolunda 8 köprü ve yine Afyon Konya yolunda 32 menfez tamiri Afyon Gazlıgöl yolunda 1 köprü ve 6 menfez hep bu yılın eseridir.
Maarif İşleri: Geçen yıl 135 mektebimiz 246 muallimimiz vardı. Bu yıl iki yeni mektep ve 4 muallim ilave edilmiş 137 mektep 250 muallim olmuştur. Geçen yıla nazaran 500 talebe fazladır. Bu yıl 22 köy mektebi ikmal ettirilmiş ve 11 köy mektebi ikmal ettirilmek üzere bulunmuştur. 19 mektebin temel atma merasimi de bu yılın büyük bayramında yapılmıştır. Bu bir sene içinde köy ve şehir mekteplerimiz 983 talebeye diploma vermiştir.
Elektrik işleri: Geçen yıl içinde elektrik işlerinde de oldukça büyük bir inkişaf vardır. İstasyon bulvarındaki direkler kamilen ortaya alınmış ve hepsi de medeni bir şehre yaraşacak tarzda boyunmıştır. Zafer Abidesi civarından geçen ağaç direkler bu yıl içinde demir direkle değiştirilmiştir. Büyük kudrette iki buhar makinesinin mübayaasına da bu yıl teşebbüs edilmiştir.
Sıhhi işler: Bu yıl içinde memleket hastanesine 816 hasta müracaat etmiş bunlardan 186 kişiye ameliyat yapılmıştır. Seyyar sıhhıye memurları vasıtası ile bir sene içinde 5258 köy çocuğuna çiçek aşısı ve vilayet ilkmektepleri ile hapishane ve jandarmaya olmak üzürü 4506 kişiye tifo aşısı yapılmıştır. Ayrıca sıtma ile de mücadele edilmiş Vilayetçe satın alınan 30 kilo kininden 18.500 gramı 614 sıtmalıya bu yıl içinde dağıtılmıştır.
Ziraat İşleri: Numune fidanlığında bulunan 65 bin fidan sulanmak, filiz alınmak, budanmak sureti ile büyütülmüştür. Ayrıca 20 bin yabani elma armut, idiris fidanına göz aşısı yapılmıştır. 10 bin aşılı elma, 2 bin aşılı vişne, 500 badem, 500 zerdali, fidanı da sökülerek halka tevzi edilmiştir. Fidanlığa betonarme bir kuyu yaptırılmıştır. Gecek hamamı parkındaki 50 bin fidan budanmış, filiz alınmış ve büyütülmüştür. Gecek’teki akar çaydan gelen sellerin tahrip ettiği dere kenarları kamilen yaptırılmıştır. Bu yıl içinde bambul böceği, pirecik böceği ve çekirge ile esaslı mücadele yapılmıştır. Vilayetçe satın alınan bin kilo göz taşı ile 600 bin kilo tohumluk ilaçlanarak ektirilmiştir. İki motorlu kalbur makinası ile Vilayetin muhtelif yerlerinde 925.814 kilo buğday 59.147 kilo arpa tohumları temizlenmiştir.
Baytar işleri: Bir sene içinde 14122 koyun muayene edilmiş ve kamilen ihraç edilmiştir. Bu yıl içinde hayvanlar arasında zuhur eden bulaşıcı hastalıklarla mücadele edilmiş ve büyük bir tehlikenin önü alınmıştır.
Diğer şehir işleri: Yukarıda saydığımız işlerden başka şehrimizin süslenmesi ehemmiyet ve-rilmiş ılıcalarımızın inşa ve tamirine de çalışılmıştır. Heykel kaidesi inşası ve etraf duvarlarının inşası da bu kısa zamana sığdırılmıştır.”
İşte 1934 yılının “icraatın içinden” programı bu şekilde. Elbetteki o günün imkanları dahilinde. Günümüzdeki Afyonkarahisar’ın şartlarını ve sahip olduğumuz imkanları da hepimiz biliyoruz. Nereden nereye geldiğimiz ortada. Yorum serbest.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti