Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Agah Bıyıkoğlu

KADIN FUTBOLU TAKIMI KAPANIYOR MU?

Sporun basketbol, voleybol, tenis, yüzme, atletizm, teakvando, güreş, boks ve öteki dallarındaki etkinliklerde başarılı sonuçlara imza atan kadınlarımız kızlarımız, futbol dalında ne yazık ki geniş kitleler arasında gereken ilgi ve yaygınlığa ulaşamamıştır..
Türkiye’de kadınların öğretmen, doktor, milletvekili, Başbakan, bakan, mühendis, iş kadını ve daha pek çok alanda yer alması Cumhuriyet dönemi ile başlamış; ancak siyasal, toplumsal, kültürel ve ekonomik engeller yüzünden sporda aynı başarıyı ve hızı yakalaması gecikmiştir epeyce. “Günümüzde kadınların futbola olan ilgisinin artmasına karşın, “Futbol erkek sporudur” sloganı Türkiye’de kadınları bu alandan uzaklaştırarak futbolun sadece erkeklere ait bir spor dalı olarak görülmesine neden olmuştur. Bu yanlış değerlendirme ve yaklaşımlar, Türkiye’de kadın futbolunun ve futbolun içinde yer alabilecek kadın futbolcu, kadın seyirci, kadın yönetici, kadın hakem ve kadın antrenörlerin sayısının istenilen noktaya ulaşmasına engel olmuştur”.
1954 yılında kadınların İzmir’de futbol oynamaya başladığı biliniyor, ancak 1972 yılında Kınalıada Kız Futbol Takımı (İstanbulspor Kız Futbol Takımı olarak da anılıyor) “Dostlukspor Kız Futbol Takımı” adını almıştır. 1973 yılında “Dostlukspor Kız Futbol Kulübü Derneği” adı altında resmi olarak tescil edilerek “Türkiye’nin ilk Kız Futbol Kulübü Derneği” olmuştur. (Serap Özaksoy, 1977). Bu takım o tarihlerde Türkiye turuna çıkarak Afyon’da da bir maç yapmıştır.
Türkiye’de Kadınlar Futbol Ligi ilk kez 1994 yılında kuruldu. Dinarsu ekibi Kadınlar Ligi’nin ilk resmi şampiyonu oldu. Toplumun bir kısmı tarafından ‘erkek sporu’ olarak anılan kadın futboluna ekonomik nedenlerle kısa süreler ara verildi ve 2014-2015 sezonunda 1. 2. ve 3. ligler başlatıldı.
Beş altı yıl önce, bugün artık yıkılan ve yerinde yeller esen Atatürk Stadı’nda genç kızların katıldığı bir Türkiye gurup şampiyonasını izlemiş ve bazı futbolcuların üstün performansına tanık olmuştum…
Geçen yılın Temmuz Ağustos aylarına kadar ilimizde kayda değer bir kadın futbol etkinliği olmadı. Bu eksikliği gidermek artık “dünya kupalarına bile katılan kadın milli futbol takımları var” diyerek “Afyon İdmanyurdu Gençlik ve Spor Kulübü” kuruldu. Bilindiği üzere bu yılın Haziran ve Temmuz aylarında Fransa’da kadın futbolu dünya kupası şampiyonası yapıldı; bütün dünya ilgiyle izledi bu maçları. Özellikle kadın kaleciler erkeklere taş çıkarttı ve ABD takımı şampiyon oldu
Kadın futbolunun dünya çapında yaygınlaşması ülkemize de yansıdı; ve çok geçmeden ilimizde de bir kadın futbol takımı etkinliklere başladı: Afyon futbol dünyasının ve çeşitli sakatlıklara çare arayanların yakından tanıdığı, milli takımların da masörlüğünü yapan Cemalettin Karabıyık’ın başkanlığında liglere katılan Afyon idman Yurdu Gençlik ve Spor Kulübü futbol takımı oynadığı takımları yenerek 3. Lig’e katılma hakkı kazandı… Kurulduktan daha bir yıl geçmeden üstün bir başarı gösteren kadın futbol takımımız bu sezona da iyi bir hazırlık dönemi geçirerek başladı lige; nitekim 10 Kasım Pazar günü üç kadın hakemin yönettiği ilk maçında Antalya Demirspor’u 3-1 yendi.. Ancak paranın öteki yüzü biraz can sıkıcı.. Takımın teknik sorumluları ve başkan Cemalettin Karabıyık, “Ekonomik sorunlar takımın daha ileri gitmesine izin vermiyor. Takım kapananabilir.”diyorlar..
Ülkemizdeki futbolun temeli, kaynağı amatör futbol takımları ekonomik sorunlarla boğuşur durur, mücadele eder yıllardır.. Hiç bitmez bu mücadele… Anlaşılıyor ki kadın takımız da aynı dertten muzdarip… Başta belediyemiz olmak üzere, STK’lar ve futbolsever iş adamlarımızın; Afyon İdman Yurdu Gençlik ve Spor Kulübü kadın futbol takımımıza ulaşım, barınma, gıda, malzeme vb. destekleri genç kadın futbolcularımızın artması ve yeşil sahaların daha da yeşermesi demektir..

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti