Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Murat Arısoy

2015 hedeflerinin neresindeyiz? – Kocatepe Gazetesi

Murat Arısoy 16 Şubat 2014 Pazar 02:00:00
  12 Haziran 2011 seçimlerinde, o dönem Çevre ve Orman Bakanı olan Veysel Eroğlu’nun teşvikiyle “2015 ve 2023 hedefleri” kampanyası düzenlenmişti. Afyonkarahisar’ın 2015 ve 2023 yıllarında nasıl bir şehir olacağını hayal edenlerin, kentin marka hâline gelmesini isteyenlerin sundukları projeler, fikirler, görüşler, eleştiriler kampanya süresince yazıldı. Valilik, Belediye, Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası gibi kurumların beyan ettiği görüşler, gazete sayfalarında yerini aldı.
Sonra?
Sonrasına dair bir bilgimiz yok. Seçimden önce “Vizyon Proje” olarak sunulan vaatlerin, seçimden sonra, “Onlar vizyondu canım, yapacağız diye bir şey yok” sözleriyle kadük kaldığı bir ortam ve şehirde “2015 ve 2023 hedefleri ne oldu” diye sormak, kaygılanmak tuhaf. Ama tuhaflıklar olmadan da yaşanmaz.
Ben sorayım o zaman…
Hedeflerimiz ne oldu?
2023’e kadar 9 yıl var, göz açıp kapayıncaya kadar geçer. Fakat görüyoruz ki 2011’den 2015’e ulaşan zaman da bir çırpıda geride kalmış. “Ara hedef” olarak tanımlanan 2015’e bir yıl kaldı, fakat hedeflerden uzak kaldığımız görülüyor.
“Ara hedefler”i en somut bir şekilde çizen kurum, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası’ydı. ATSO’nun çizdiği tabloyu veri olarak almak durumundayım. Zira o dönem görüş belirten kurumlar arasında rakamlar kullanarak somut tahminler yapan ATSO, bize “aslında ne olması gerekirdi, şimdi ne oldu” kıyaslamasını yapma imkanı sağlıyor.
ATSO’nun tahmini verilerini değerlendirelim.
TURİZMDEKİ TAHMİNLER
-Tahmin: “Ulaşım/ 2015: Bölgesel havaalanı faaliyete geçmesi planlanmakta; turizm başta olmak üzere konuk sayısının artması ve turizme ivme kazandırması bekleniyor. Otobanda ilimiz güzergahı dikkate alınmalıdır. Hızlı tren çalışması ve Afyonkarahisar-Antalya arasında demiryolu çalışmaları başlamalıdır. Şehir merkezi trafik sorunu çözülmelidir.”
-Yorum: Hızlı tren çalışması başladı, fakat Antalya-Afyonkarahisar arasında demiryolu çalışmaları başladı mı, haberim yok. Ankara-İzmir otoyolunun Afyonkarahisar’dan geçmesi için zayıf da olsa ses yükseliyor, ama bunun da bir getirisinin bulunduğu söylemek zor.
-Tahmin: “OSB/ 2015: Merkez II.OSB ve ilçelerdeki OSB’leri faal hale gelmelidir.”
-Yorum: Organize Sanayi Bölgeleri ile ilgili ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser’in sahibi olduğu gazetede bu minvalde çeşitli haberler çıktı, ben yorum yapmayayım.
PANAROMA’YI BEKLİYORUZ
-Tahmin: “Turizm/2015: Termal kaynaklar için master plan tamamlanarak planlı yapılanma olması hedeflenmektedir. Fizik ve Rehabilitasyon Hastaneleri aktif olarak çalışmalarına başlamaları sağlanmalıdır. Frigküm çalışmaları ile vadi ziyaretçi almaya başlaması ve Kurtuluş Savaşı Panoraması bitirilerek, Kocatepe marka haline gelmesi sağlanmalıdır. Bölgesel havalanının açılması ile yabancı turist sayısı artacaktır.”
Yorum: Fizik ve Rehabilitasyon Hastaneleri iyi bir şekilde çalışıyor, bununla birlikte Kocatepe’nin marka hâline gelmesi, Kurtuluş Savaşı Panoraması kurulması yıllardır dile getiriliyor. 26 Ağustos Tabiat Parkı’nda Panorama’nın yapılmasını bekliyoruz.
-Tahmin: “Enerji/ 2015: İlin kendi ihtiyacı olan enerjiyi üretmesi için gerekli çalışmalar başlamalıdır.”
-Yorum: Bu konuda Afyonkarahisar örnek gösterilmeye başlandı. Tahmin yerinde, çalışmalar olumlu.
BİRAZI VAR, BİRAZI YOK
-Tahmin: “Tarım/ 2015: Hayvancılıkta AB Kırsal Kalkınma Destekleri (IPARD) ilimizde uygulanması ile sektörlere yönelik Avrupa Birliği hibe fonları ile yatırımlar artacaktır. Organik tarım çalışmaları, getirisi yüksek yeni tarım ürünlerinin üretilmesi ile teknolojik termal seracılık planlı büyümesi sağlanmalıdır. Teknolojik termal sera OSB tamamlanması hedeflenmelidir. Hayvan ıslahı çalışmaları yapılmalı, mandacılık artmalı, et ve et ürünleri ihracatı yapılmalıdır. Ambalaj sanayi gelişimi hızlanmalıdır. Meyve suyu ve şoklama fabrikası kurulmalı, tatlısu balıkçılığı geliştirilmelidir. Haşhaş yağı üretimi artmalıdır.”
-Yorum: Tahmindeki bazı durumların gerçekleştiği, bazıları için ise çalışma yapılması gerektiği açık.
1 YILDA 50 BİN KİŞİ ARTAR MI?
-Tahmin: “Nüfus/ 2015: İstihdam artışı ve iç göç ile ilimizin nüfusunun 750 bin olacağı hedeflenmelidir.”
-Yorum: Yıl 2014. Afyonkarahisar’ın nüfusu 703 ilâ 708 bin arasında. Ayrıca yıllık doğum oranını da hesapladığımızda Afyonkarahisar’dan göç verildiği görülüyor.
ATSO’nun ihracat hedefinin ise büyük oranda tuttuğunu belirtmek isterim.

NÜFUS SIKINTISI ÇÖZÜLMELİ
Afyonkarahisar Ticaret Borsası, 2015 hedeflerini sıralarken kentin ihtiyacı olan pek çok konuyu gündeme getirmiş. Ama şu satırlara özellikle dikkat çekmek isterim:
“Göç, kısa ve uzun vadede İl ile ilgili projeksiyonlarda bulunmayı veya hedefler koymayı zorlaştırmaktadır. Çünkü göç nitelikli işgücünün azalmasına ve sermaye kaybına yol açacaktır. Bu nedenle, en başta göçü önleyici tedbirler alınmalıdır. Kişi başına geliri artırıcı önlemler alınmalıdır.”
Yorumu, okuyan yapsın.

BELEDİYE’NİN YOL HARİTASI
Afyonkarahisar Belediyesi, 2015 için 4 ana hedef belirlemiş. Bunlar, şöyle özetlenmiş:
“Kurumsal kapasitemizi ve hizmet kalitemizi geliştirmek, yaşanabilir kentsel fiziksel doku, kalkınmada öncü belediye, yoksullukla mücadele.”
Belediye’nin faaliyetlerine baktığınızda, aslında bu dört ana ilkeden çok sapılmadığının farkına varıyorsunuz. 4 ana ilke uygulanırken, arzu edilen seviye tutturulmamış olabilir; faaliyetler yeterli bulunmayabilir. Ama en azından Belediye’nin kısa vadeli hedefler konusunda bir yol haritasının bulunduğunu, etkinlik ve hizmetlerin yol haritasına göre sürdürüldüğünü görmek olumlu.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER