Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay

ABDESTİN SÜNNETLERİ-1

13. El ve ayakları yıkarken parmakların arasını hilâllemek, yani parmak aralarını ovmak. El parmaklarının hilâllenmesi; yıkanmayan elin parmaklarını, yıkanan elin parmaklarının arasına geçirerek ovmaktır. Ayakların hilâllenmesi ise, el parmaklarından birini ayak parmaklarının aralarına sokup ovmaktır. Ayaklar akar suya sokulsa bile, hilâllemek güzeldir.
14. Sık olan sakalı bir avuç su ile alttan hilâllemek.. Sakalın hilâllenmesi, sakalın arasına alttan parmak sokularak kılların aşağıdan yukarı doğru ayrılmasıdır.
15. Başın tamamını bir su ile mesh etmek. Buna kaplama mesh denir. Yapılışı şöyledir: Her iki el tamamen ıslatılır. Sonra bu iki elin küçük ve orta ve adsız parmakları birbirine birleştirilerek başın ön tarafına parmak uçları birbirine değecek şekilde yerleştirilir. Ve bu parmaklar başın ön tarafından enseye kadar çekilir. Sonra da iki elin ayaları başın iki tarafına yapıştırılarak ense tarafından başın önüne kadar çekilir. Bu suretle kaplama mesh yapılmış olur. Başı birden fazla mesh etmek mekruhtur.
16. Kulakları mesh etmek.. Kulakları mesh için, ayrı suya lüzum yoktur. Başın mesh edildiği ıslaklık ile kulaklar da mesh edilir. Kulakların dışı ve arkası baş parmak ile, içi ise şehadet parmakları ile mesh edilir. Serçe parmakları da oyuk içine sokulup kımıldatılır.
17. Boynu mesh etmek.
18. Her namaz için abdestimiz olsa bile yeniden abdest almak peygamber sünnetidir.
19. Abdestten sonra, kerâhet vakti değilse iki rekat nafile namaz kılmak da sünnettir.
Her Namaz İçin Abdest Almak Peygamber Sünnetidir
Abdest, namazın ön şartıdır. Abdest bozulmadığı müddetçe onunla kılınacak namaz konusunda herhangi bir sayı sınırlaması yoktur. Kılabildiğiniz kadar kılabilirsiniz. Bununla ilgili bir hadis şöyledir:
Süleyman b. Büreyde’nin babasından rivayet ettiğine göre o şöyle demiştir: Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem (Mekke’nin) fetih günü bütün namazları bir abdestle kılmış ve mestlerinin üzerine mesh etmiş. Ömer kendilerine: “Vallahi sen bugün şimdiye kadar yapmadığın bir şeyi yaptın” demiş. Resulullah sallallahü aleyhi ve sellem de cevaben: “Ben bunu kasten yaptım ya Ömer.” buyurmuşlardır. (Müslim, Tahâret 86, (277); Ebû Dâvud, Tahâret 66, (172); Tirmizî, Tahâret 45, (61); Nesâî, Tahâret 101, (1, 86).]
Peygamberimizin “ben bunu kasten yaptım” buyurması, bozulmadığı sürece bir abdestle birden fazla namazın kılınmasının caiz olduğunu göstermek içindir.
Buhari’de de hem Peygamberimizin hem de Ashab-ı kiramın abdestleri bozulmadığı sürece aynı abdestle birkaç vakit namazı kıldıkları bilgisi yer almaktadır. ( Buhari, Vudû, 54)
Abdestimiz bozulmadıkça dilediğimiz kadar namaz kılabiliriz; Bunun yanında abdestli olsak dahi her namaz için abdest almak son derece uygun olup Peygamber aleyhisselamın sünnetidir. . Bu konuda Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurmuştur:
“Kim abdest üzere abdest alırsa, ona on sevap vardır.” (Şir’atü’ l- İslam, sayfa: 115)

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti