Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Murat Arısoy

Açık otopark, “şehircilik”le örtüşmez – Kocatepe Gazetesi

Murat Arısoy 8 Ağustos 2014 Cuma 03:00:00
  Afyonkarahisar Belediye Meclisi toplantılarını son iki-üç yıldır elimden geldiğince takip etmeye çalışırım. Kendim toplantıya katılamasam, Gazeteniz Kocatepe’de çıkan Belediye Meclisi haberini okurum.
Afyonkarahisar Belediye Meclisi’nin Haziran ayında aldığı karar, genel itibariyle olumlu bir etki bırakmıştı. İlçe, belde ve köy araçlarının şehir merkezine girdikten sonra dönüşte Çevre Yolu’nu kullanmaları, itirazlara rağmen “şehir” hayatını, dolayısıyla trafiği düzenlemek amacını taşıyordu.
Bu durumda ilçe, belde ve köy araçları Köy Garajı ya da Otogar’a gitmek zorunda kalacaktı. Az gelirli vatandaşların Köy Garajı ya da Otogar’a nasıl ulaşacağı üzerinden siyaset yapıldı. Köy Garajı’na, Belediye tarafından ücretsiz taşımacılık yapılmaya başlandı.
Belediye Meclisi’nin Haziran ayındaki “şehircilik bilinci” kararını ne kadar benimsediysem, Meclis’in Ağustos ayındaki “açık otopark” kararını da o kadar içime sindiremedim.
Önce kararı hatırlayalım:
Bankalar Caddesi, İkinci Dumlupınar Caddesi, Süleyman Gönçer Caddesi ile Osman Atilla Caddesi’nin açık otopark hâline getirilmesi oybirliğiyle kararlaştırıldı.
Şehrin merkezi bölgesinde büyük bir dikdörtgen düşünün. Bu dikdörtgeni oluşturan caddelerdeki araçları göz önüne getirin. O araçların hepsi artık yasal.
Fiili durum, resmi hâle geldi.
Oysa resmi durumun fiili hâle gelmesi beklenir.
Ne demek istiyorum?
Yollar, kamunun ortak alanıdır. Herkesin yararına kullanılmalıdır. Yolların, caddelerin açık otopark olarak kullanılması, “şehir”le de, “şehircilik”le de ilgisi olmayan kararlardır. Yapılması gereken, “Buralarda park yasak” deyip otomobillerin en azından merkezi caddelerdeki işgalini engellemektir.
Caddelerimizi açık otopark hâline getiren AK Partili ve MHP’li Belediye Meclisi üyeleri, Afyonkarahisar adına vebaldedir, benden hatırlatması.

EMRULLAH İŞLER KADAR DEĞERİMİZ YOK MU?

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler ile Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 19 Temmuz’da Afyonkarahisar’ı ziyaret etmiş, Cuma Namazı’nı da İmaret Camii’nde kılmışlardı. Başbakan Yardımcımız ve Bakanımız “rahat” etsinler diye Bankalar ve Kurtuluş Caddeleri’nde sıkı önlem alınmış, caddelerde park eden araçlar kaldırılmış, caddelerin asıl genişlikleri ortaya çıkmıştı.
2010 Referandumu sırasında dile getirilen “Üstünlerin hukuku değil, hukukun üstünlüğü egemen olacak” sloganı böyle mi tezahür ediyor?
Afyonkarahisar’da trafiğin rahatlaması için, otomobil parklarının önüne geçilmesi için, ille de Bakanlar Kurulu’ndan bir temsilcinin mi gelmesi gerekiyor?
Kural varsa, her zaman neden uygulanmıyor?

ESNAF MESELESİ

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, İkinci Dumlupınar Caddesi’ni ziyaret ettim. Caddenin trafiğe açılmasında biz hata ettik dediler. Bankalar Caddesi’ndeki, İkinci Dumlupınar Caddesi’ndeki otopark talebi esnaftan geliyor” dedi. Belediye’nin, tabii ki esnafın sesine kulak vermesi beklenir. Bununla birlikte esnaf, 6 aydı bir karar değiştiriyorsa ve her değiştirdiği karar Belediye tarafından uygulanmaya çalışılıyorsa, ortada bir tuhaflık yok mudur?

MEVZUAT UYGULANMIYOR

Otopark Yönetmeliği’ne göre, yeni yapılan binaların altında otopark bulunması şart. Yönetmelikte “Binayı kullananların otopark ihtiyacının bina içinde veya parselinde karşılanması esastır. Ön ve yan bahçe mesafeleri otopark olarak kullanılamaz. 81-120 metrekare arasındaki 2 daire için en az 1 otopark, 121-180m² arasındaki daireler için en az 1 otopark yapılması zaruridir. Otopark alanı binek otolar için en az 20 metrekaredir” deniliyor.
Başka yönetimleri geçtim. Ama sadece 2009’dan itibaren inşa edilen apartmanlarda, bu mevzuat uygulansaydı; Afyon’un “otomobil” işgali biraz olsun hafiflerdi.

AÇIK OTOPARKTA TARTIŞMA VAR

Kamuya açık yol ve caddelerin “otopark” hâline getirilmesinde çeşitli yargı kararları var. Bu kararlar iyi incelenmeli. Bazı yargı kararlarına göre cadde ve yolların “açık otopark” hâline getirilmesi yasalara uygun değil, ama bazı mahkemelere göre durum bunun tam tersi. Şehrin yeni mahallelere, yeni merkezlere kavuşması gerekirken, merkezi caddeleri açık otopark hâline getirmekte kamu yararı var mı, emin değilim.

BÜYÜKŞEHİR İÇİN…

AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ürün, Afyonkarahisar’ın milletvekili sayısının artması ve büyükşehir olması için, şehir dışındaki Afyonluların ikametlerinin getirilmesini önermişti. Bu çağrıya, ağabeyim, Kozan Ülkü Ocakları Vakfı Eski Başkanı Ömer Arısoy’dan olumlu yanıt geldi. Adana’nın Kozan ilçesinde yaşayan ağabeyim, Cumhurbaşkanlığı Seçimi’ni de bahane ederek ikametini Afyon’a taşıdı. Ağabeyim, “Ben Afyonluyum ve Afyon’un büyükşehir olması için ailemle birlikte bir adım attım. Şehrin nüfusuna artık artı 4 daha yazılmalı” diyor.

AMBARYOLU’NU NE YAPACAĞIZ?

Ambaryolu Caddesi’nin, yani resmi ismiyle Kadınana Caddesi’nin tek yönlü bölümünde “otopark” uygulaması var. Koskoca cadde öyle bir hâl alıyor ki, 4 otomobilin geçeceği yolda tek araç zor ilerliyor. Paralı otoparkın yanına “normal” otopark, yolun diğer tarafına bir park daha… Bu sorunu çözmeden “büyükşehir” olmayalım lütfen…

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti