Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Agah Bıyıkoğlu
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Amatör takım sayısı artıyor bölgemizde

Bütün sporların temeli amatör spordur.. Sporun en yaygın dalı ve milyonlarca kişinin oynadığı, izlediği futbolun da temeli amatör futbol… Kabaca bir hesapla, “dünyada ve ülkemizde amatör futbolcu sayısı, profesyonel futbolcu sayısının en az 20-25 katıdır” dersek abartmış olmayız….
Özellikle son elli yıldır dünyada meydana gelen baş döndürücü bilimsel ve teknolojik gelişmeler- buluşlar; toplumsal, kültürel, eğitim, ekonomi, sanayi, ticaret, askerlik vb. alanlarda ilerlemelere değişikliklere yol açtı.. Spor ve sporun çeşitli dalları bu değişmelerden etkilendi şüphesiz; bu amansız yarışın en hızlı, en renkli ve en ilgi çekeni, en fazla pay alanı oldu futbol…

İşte bu câzip oyunun büyüsü, Afyonumuz’da da bu futbol sezonu içinde kendini gösterdi ve 2. Amatör Futbol Ligi’ne katılan takım sayısında artışlar oldu… İlk kez liglere katılacak takımların yanında yıllardır adı TFF sitesinde görülen ancak faaliyet göstermeyen takımlarımızdan bazıları da çıktılar yeşil sahalara…
2. Amatör Lig’de mücadeleye katılan takımlarımız şunlar:
A GURUBU: 1KARACAAHMET GENÇLİK SPOR, 2 BÜYÜKKALECİK BELEDİYE SPOR, 3 AHMETPAŞA SPOR, 4 DÜZAĞAÇ SPOR, 5 KILIÇARSLAN SPOR, 6 KARAASLAN SPOR, 7 BAŞMAKÇI SPOR
B GURUBU: 1.ÇIKRIK GENÇLİK SPOR, 2.ATAKÖY GENÇLİK SPOR, 3 ANADOLU GÜCÜ SPOR, 4.DİŞLİ BELEDİYESİ HİBRİT SPOR, 5.GEZLER SPOR, 6. HALIMORU GENÇLİK SPOR, 7.SULTANDAĞI SPOR, 8.AKÇİN GENÇLİK
C GURUBU: KUMARTAŞSPOR 1986 GENÇLİK SPOR, 2.SEYDİLER GENÇLİK SPOR, 3.ÇAKIRKÖY SPOR, 4.TOPAÇ SPOR, 5.ADİL SPOR, 6.SADIKBEY 1923 GENÇLİK SPOR, 7.TATARLI GENÇLİK SPOR
Bu köşenin okurları, futbolseverler bilirler: Futbol yazılarımın konusu çoğunlukla amatör futbola dairdir… Amatör futbolu, amatör takımları ve futbolcuları, amatör maçlarda görev alan hakemleri, gözlemcileri ve saha komiserlerini taşırım Kocatepe’nin bu arka sayfalarına…
Yeni kurulan takımların ve öteden beri bu liglere katılanların işe hemen transferlerle başladığını, kazanmaya odaklı takımlar kurulduğunu görüyor ve duyuyorum.. Transfer elbette gerekli bir tercih ve tasarruf; ancak takımın tamamı transferlerden oluşursa ilerde sıkıntılar ve tatsızlıklar oluşabilir… 2. Amatör kümede düşme yok.. Bu nedenle, futbolcu üretmeye- yetiştirmeye, futbolcu kazanmaya, eğitime odaklı uzun vadeli, yatırımlar yapan takımlar kalıcı olurlar…
Yaklaşık elli yıldır faal bir teknik direktörüm.. En üst düzey antrenör diploması sahibiyim. Bu sürenin yaklaşık otuz yılını İlk kurulan mor –Beyaz Afyonspor’un çatısı altında geçirdim.. Türkiye Ligi’ndeki Afyonspor’u ve genç takımlarını yönettim. (O zamanlar süper lig yoktu).. Daha sonra hiç ara vermeden AKÜ futbol takımının başına geçtim… Yirmi yıldır da Afyon Demirspor futbol takımını ve her yaşatan gençlerini antre ediyorum.. Bu süreç benim için bir övünç kaynağıdır elbet; ama maksadım bu değil, saçları bu yolda ağarttığımı vurgulamak için söylüyorum
Profesyonel futbolun ilerlemesi için amatörlere önem verilmesini savundum hep… Hâla da aynı görüşteyim… (Dünyada ve ülkemizde futbol oynayanların neredeyse yüzde doksan beşi amatördür). Çok zevkli bir etkinliktir amatör futbol bir o kadar da çileli… Her takımın, her futbolcunun, her antrenör ve yöneticinin hatta her hakemin maçlara hazırlanışları, gelişleri gidişleri, bir hikayesi vardır. Amatör futbol bu, sıkıntı da bitmez burada sorun da….
Peki, biz bunları niçin yazdık. Yazıp çizip duruyoruz da; futbolun temeli amatörlüktür dedik yukarıda, bu temele sağlam harçlar koyup, gereken yatırımları yapmalıyız da ondan, futbol sahalarını sermeliyiz onların ayakları altına, malzeme, eğitim, yönetim sorunlarını gidermeliyiz onların… Okul-aile –kulüp-il genel meclisi-belediyeler-sendikalar –iş adamları sarmalında sinerji yaratmalıyız…
Kabul etmek gerekir ki futbolda Avrupa’nın gerisindeyiz, Afrika’nın ortasından gelip de takımlarımızda yer alan bir sürü futbolcu var. İşin tuhafı bu ülkeler açlık susuzluk içinde. Hadi Avrupa iyi eğitiyor futbolcuyu ekonomisi, kültürü, dünyaya bakış açıları da iyi, Afrika’nın, Brezilya’nın ve benzeri ülkelerin futbolları neden bizden daha iyi? Bir şort bir tişört ile beş altı yaşlarından itibaren 7/24 futbol oynadıkları için mi? Onların başındakiler kimler ki binlerce yetenek yayılıyor dünyaya? Neden “bir ileri iki geri” gidiyoruz… Ermenistan gibi futbolda üçüncü sınıf bir takımı zar zor yeniyoruz…
Bu konu daha çok su kaldırır.. İleriki günlerde tekrar döneceğiz buralara..

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER