Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Sezer Küçükkurt

“BİR YERLERDE YANLIŞLIK, EKSİKLİK VAR”

Başlıktaki cümle Sayın Valimiz Mustafa Tutulmaz’a ait…
Afyonkarahisar’ın diğer illere oranla eğitim sıralamasında geri kalmış olması, önceden bulunduğu konumdan çok daha gerilere gidiyor olması bizce gündemin en önemli konularının başında geliyor.
Görüyoruz ki hemşehrilerimiz arasında da bu konu üzerinde son derece önem ve hassasiyetle duruluyor. İktidar partilisi de, muhalefette olanı da, eğitime yıllarını vermiş olanı da, dükkanında geçim derdinde olanı da, yöneticisi de yönetileni de, genci de yaşlısı da, hasılı; herkes eğitimdeki konumumuzdan şikayetçi.
Eğitim meselesiyle ilgili adımlar atılmaya başlanacak gibi. Çünkü sorunun varlığı büyük bir kesim tarafından kabul edilmiş durumda. En başta Sayın Valimizin konuyla ilgili değerlendirmeleri ümit verici. Valimiz, biz Afyonkarahisarlılar’a bu konuda hak veriyor çünkü. Teşekkür ediyoruz kendilerine.
***
Herkesin sımsıkı durması gereken “eğitim” meselesinde hala “gevşek” durum tespitleri de duymuyor değiliz. Örnek vermek gerekirse eğer şu iki fikri savunanlarla karşılaşıyoruz:
Birincisi; “Efendim, Afyonkarahisar sınav sonuçlarına göre 60’ıncı sıradaymış ama, 30’lu, 40’lı sıralarda, hatta daha üstte yer alan illerle aramızdaki puan farkı çok azmış. 3-5 puanlık fark için, çocukların yapamadıkları 5-10 soru için bu kadar tantana koparılmamalıymış”!…
İkincisi; “Afyonkarahisar’ı il olarak diğer illerin gerisine çeken öğrenci sayımız toplasan 50-100 imiş. Sınavlarda Afyon’da kötü sonuç alan en sondaki 50-100 öğrenci eğer sınavlara katılmasaymış, ilimiz ile diğer iller arasında puan farkı açılmayacakmış. Bu döküntü(!) öğrencilerin sınavlara katılımı engellenseymiş Afyon yine 40’lardaki sırasını koruyacakmış(!)…
Koca koca adamların bu lafları ettiğini duyunca “oha” dememek için kendimizi zor tutuyor, “hadi oradan” demekle yetiniyoruz.
Haddimizi aşmak istemeyiz. Afyonkarahisar’ın bırakın 50-100 çocuğunu 1 tek çocuğu bile eğitim konusunda feda edilemez. Ayrıca “3-5 puancık fark” diyenlere de tüm sınavlarda ve hatta hayatın her aşamasındaki “yarış”ın ondalık rakamlarla, virgülden sonraya eklenen rakamlarla sonuca bağlandığını hatırlatmak isteriz. Afyon tabiriyle; “Benim adım Fatdik, öyle de battik, böyle de battik” demek, elde edilen karnenin savunması olamaz.
***
Sayın Valimizin eğitim konusundaki başarısızlığı kabul edip, yetkililere verdiği talimatlar son derece önemlidir. Vali Mustafa Tutulmaz’ın dediği gibi: “Bir yerlerde yanlışlık, eksiklik var. Silkinmeye ihtiyacımız var. Başarımızı arttırmalıyız. Artık akademik başarımızı 30’ların altına düşürmeliyiz. Bunu başaramadığımız sürece vatandaşı ikna etmemiz zor. Böyle olunca vatandaş eleştirmekte haklıdır”
Aynen öyle… Değil mi sayın milletvekillerimiz, parti yöneticilerimiz, sendika başkanlarımız?!

 

ORTAK PAYDA

 

Eğitime yılarını vermiş bir öğretmenimizin görüşleri ile sözü tamamlayalım:
“Afyonkarahisar’daki eğitim yönetimi siyaset, sendika, cemiyet temelli maalesef. Afyon’un eğitim camiasında hakim olan duygu, başarı ve sahiplenme duygusu değil, aidiyet duygusudur. Yöneticilerin “Afyon halkını” ya da “milleti” memnun etme gibi bir dertleri bulunmamaktadır. Belli kişiler, belli görüşteki cemiyetler memnun edildiğinde yöneticiler açısından sorun kalmamaktadır. Bugün eğitim camiasında söz sahibi olan pek çok kişi yarın, görevleri sona erdiğinde buradan gidecekler. Kimse onlara 60’ıncı sıradasın diye ceza vermeyecek. Bedel ödemeyecekler. Kişilere bir fatura çıkmayacak. Fatura Afyon’a ve Afyon’un çocuklarına çıkacak, ülkeye çıkacak. Bugün yönetim adına bir araya gelenler “aidiyet” duyguları için bir araya geliyorlar. “Afyon için”, “başarı için”, “yüksek hedef” için bir araya gelişler maalesef yok. “Eğitim kalitesini yükseltmek” ya da “Afyon’u yukarılara taşımak” ortak paydası yerine “bizden olan”, “bizden olmayan” ortak paydaları hakim. Ortak paydamızı yenilemeden bu sıralardan uzaklaşmamız mümkün değil. Siyasilerimizin bunu anlaması lazım!..”

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER