Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay

CEMAATLER ARASINDA FAZİLET FARKI

Yine çokluk ve imamın fazileti dolayısıyla bir cemaatin diğer cemaate göre üstünlüğü olur mu hususunda da ilim adamlarının farklı görüşleri vardır, îmam Malik, olmaz demiştir. İbn Habib, olur demiştir. Çünkü Peygamber (s.a) şöyle buyurmuştur: “Kişinin bir diğer kişiyle birlikte kıldığı namazı tek başına kıldığı namazdan daha güzeldir. İki kişi ile kıldığı namaz bir diğer kişiyle kıldığı namazdan güzeldir. Sayı çoğaldıkça Allah bunu daha çok sever.” Bu hadisi Ubey b. Ka’b Hz. Peygamber’den rivayet etmiş, Ebu Davud, Salât 47; Nesâî, İmâme 45 ve yakın bir rivayet: Müsned, V, 145) (İmâm Kurtubi, el-camiu li-ahkami’l-kur’an, Buruç yayınları: 2/34-35.)
“Bir kimsenin bir kimseyle olan namazı yalnız kıldığı namazdan daha bereketli ve sevabı daha fazladır. İki kişi ile olan namazı da bir kişi ile olan namazından daha bereketli ve üstündür. Beraber kılanlar ne kadar çok olursa Allah katında o kadar makbüldür” (Nesâî, İimâmet 45)
“Bir kimsenin bir kimseyle olan namazı yalnız kıldığı namazdan daha bereketli ve sevabı daha fazladır. İki kişi ile olan namazı da bir kişi ile olan namazından daha bereketli ve üstündür. Beraber kılanlar ne kadar çok olursa Allah katında o kadar makbuldür” (Nesâî, İmâmet 45)
– Namazı Tek Başına Kılan kimsenin İmâmete Niyet Etmesi
İslâm’da asıl olan farz namazları cemaatle kılmaktır. Bunun yanında evde kılınan nafile namazlarda ve ya camiye gidilemediği durumlarda tek başına namaz kılan kimse, isterse imam gibi imamete niyet ederek namaz kılar. Umulur ki, melekler ve cinler ona uyup cemaatini teşkil ederler. Yine bu şekilde namaz kılan kişi inşaAllah cemaat sevabını alır. Nitekim Ashab’dan birçok zat, çölde namaz kılarken saha dolusu meleğe imamlık etmiş, kuşlar gibi uçup gelen ruhaniler, tek başına ibadet eden o muhterem zatlara cemaat olmuşlardır. Önemli olan insan meleklerin imamlığa kabul edeceği şekilde günahtan uzak olmaya caba sarfetmesidir
H-Meleklere İmâm Olan Zat
Küfeli Arfece, gündüz beş vaktinin yanına beş daha katmakla kalmaz, gecenin büyük bir kısmını da ibadetle geçirmeye devam ederdi.
Bir gece yatsıdan Sonra ziyaretçiler geldiler. Arfece ise o saatte ziyaretçi kabul etmezdi. Meşgul olduğunu, boş vaktinde gelmelerini söylerdi. Ne var ki, annesi bu defa ziyaretçilerin boş çevrilmesine razı olmadı, oğlunun izni olmadan ziyaretçileri içeri alıp, gece yarısına kadar sohbet etmelerine sebep oldu.
Gece yarısından sonra giden ziyaretçileri müteakip uykuya yatan Arfece’nin annesi gördüğü rüyasını sabah şöyle anlattı:
– Rüyamda büyük bir cemaatle karşılaştım. Dizilmişler, bana şöyle sitem ediyorlardı: “Arfece’nin annesi! Bizim imamımıza niçin mani oldun, bizi gece yarılarına kadar ibadetten niçin men edip imamsız bıraktın?
Anlaşılan, Arfece gece namazı kılarken melekler de gelip ona uyar, cemaat olurlarmış. O gece imamlarının sohbetle meşgul olduğunu görünce buna sebep olan anneye sitem etmiş, imamlarını niçin meşgul ettiğini sormuşlardı.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti