Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay

DOĞRULUK İLE YALANCILIK, KALPTE ŞİDDETLİ BİR KAVGA İÇİNDEDİRLER

Muharrem Günay 22 Mayıs 2017 Pazartesi 13:13:05
 

Hz. Peygamber, doğruluk konusunda şöyle buyurmuştur:
Dört haslet vardır. Bunlar sende bulunursa, senin dilinden ne çıkarsa çıksın sana zarar vermez. O dört haslet şunlardır:
1.Doğru konuşmak 2.Emâneti korumak 3.Güzel ahlâk 4. Haram maldan el çekmek. (Beyhâki, Şuabü’l-İman, nr. 480, Ahmed, Müsned, 2/177; Hâkim, el Müstedrek, 4/314; Hatîb et-Tebrîzi, Mişkât, nr. 5222)
Ebubekiri Sıddîk, Hz. Peygamber benim şu makamımda durarak -Ebubekir bunu söyledikten sonra ağladı- şöyle dedi:
“Doğruluktan ayrılmayınız. Çünkü doğruluk, sevapla beraberdir. Onların ikisi cennettedir.” 181(Buhârî, Edebü’l-müfred, nr. 724; İbn Mace, Dua, 5)
Hz. Muaz b. Cebel  (r.a.) der ki:
Hz. Peygamber bana şöyle nasihatte bulundu:
“Sana Allah’tan sakınmayı, doğru konuşmayı, emaneti yerine getirmeyi, sözüne sahip çıkmayı, selâm vermeyi ve mütevazı olmayı tavsiye ediyorum.” (Ebû Nuaym, Hilyetü’l-Evliyâ, 1/304)
Hz. Ali (r.a) şöyle demiştir:
“Allah nezdinde hatalıların en büyüğü yalancı dildir. Pişmanlığın en kötüsü kıyamet günündeki pişmanlıktır.” (İ.Gazâli, İhyâ, Dilin Âfetleri)
“Ömer b. Abdülaziz şöyle demiştir: ‘Ben uçkurumu bağladıktan bu yana bir defa olsa dahi yalan söylemiş değilim” (İ.Gazâli, İhyâ, Dilin Âfetleri)
Mâlik b. Dinar şöyle demiştir:
“Birtakım kitaplarda okudum. “Hiçbir hatip yoktur ki hutbesi ameliyle karşılaştırılmasın. Eğer ameli sözüne uygunsa tasdik edilir. Eğer yalancı ise, dudakları ateşten yapılmış makaslarla -bizim bağlarımızı kestiğimiz gibi-kesilecektir’ diye yazılıdır”. (İbn Ebü’-Dünya, Kitabü’s-Samt, nr. 501)
Yine Mâlik b. Dinar şöyle demiştir:
 “Doğruluk ile yalancılık, kalpte şiddetli bir kavgaya tutuşurlar. Ta ki biri diğerini kalpten çıkarıp kovuncaya kadar kavgaları devam eder” (Ebû Nuaym, Hilyetü’l-Evliyâ, 2/360; İbn Ebü’-Dünya, Kitabü’s-Samt, nr. 529)

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER