Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Hayriye Caner
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

GÜN ÖĞRETMENLERİN GÜNÜ – Kocatepe Gazetesi

Hayriye Caner 24 Kasım 2018 Cumartesi 11:24:12
 

Türkiye’de her yıl 24 Kasım Öğretmenler Günü olarak kutlanır. Mustafa Kemal Atatürk’ün Başöğretmenliği kabul ettiği gün 24 Kasım 1928’dir.
1994 yılından beri pek çok ülkede 5 Ekim Öğretmenler Günü olarak kutlanmaktadır. ‘Öğretmenlerin Statüsü Tavsiyesi’nin oybirliği ile kabul edilişinin yıl dönümüdür. Ülkelerde Öğretmenler Günü kendi toplum ve kültürel yapısına göre farklılıklar göstermektedir. On iki Arap ülkesinde bu tarih, 28 Şubat günüdür. Azerbeycan’da, 5 Ekim, İran’da 2 Mayıs, Çek Cumhuriyeti’nde ise 28 Mart Öğretmenler Günü olarak kutlanır.
16 Mart 1848 tarihinde ülkemizde ilk defa “Muallim Mektebi” açılmıştır ve böylece bilimsel çalışmalar için ilk adım atılmıştır. Bundan sonra da Osmanlı Devleti zamanında öğretmenlik mesleği için adımlar atılmaya başlanmıştır ancak bu çalışmalar çok fazla bir yol alınamamıştır. Cumhuriyet Döneminde öğretmen okulları ve öğretmenlik mesleği Mustafa Kemal Atatürk’ün öncülük etmesiyle yol almaya ve gelişmeye başlamıştır.
Türkler, ilk önceleri Göktürk ve Uygur alfabelerini kullanmışlardır. 8. Yüzyıldan itibaren, İslamiyet’in kabul edilmesiyle birlikte Uygur alfabesi bırakılarak Arap alfabesine geçilmiştir. Kurtuluş Savaşı’nı kazandıktan sonra, 1 Kasım 1928 tarihinde çıkarılan 1353 sayılı kanunla, Arap alfabesi yerine Latin alfabesinin kabulü olmuştur. Bu tarihten itibaren yeni harflerin öğrenilmesi ve okur yazar sayısının artırılması konusunda büyük bir seferberlik başlatılmıştır.
24 Kasım 1928 tarihinde açılan Millet Mekteplerinde yaşlı, genç, çocuk, kadın demeden herkese yeni harflerle okuma yazma öğretilmiştir.
Cumhuriyet’in kurulmasının ardından Türk toplumunun gelişmesi ve ilerlemesi adına birçok yeniliğe de imza atıldı. Atatürk’ün birçok farklı alanda gerçekleştirdiği yeniliklerden birisi de harf inkılabı oldu. 8 Ağustos 1928 tarihinde yeni Türk alfabesinin müjdesini veren Atatürk ve öğretmenler ülke çapında herkese bu yeni alfabeyi tanıtmak ve öğretmek için çalıştı.
1 Kasım 1928 tarihinde, yeni Türk harflerine ilişkin kanun, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edildi. Ülke çapında okur yazar sayısının arttırılması ve cehaletin önüne geçilmesi adına gencinden yaşlısına herkese yeni alfabenin öğretilmesi adına çalışmalar sürüyordu. 24 Kasım 1928 tarihine gelindiğinde ise Millet Mektepleri açıldı. Millet Mektepleri’nin açılışı ile birlikte Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk‘e de Başöğretmenlik unvanı verildi. Bu tarih ülkemizde Öğretmenler Günü olarak kutlanmaya başlandı.
Biz de tüm öğretmenlerimizin Öğretmenler Günü’nü kutluyor, hepsine sağlık ve mutluluk diliyoruz. Ebediyete ulaşmış tüm eğitimcilerimiz de rahmetle anıyoruz.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER