Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

HARAM YİYENİN NAMAZI KABUL OLUR MU?

Muharrem Günay 7 Haziran 2019 Cuma 15:32:17
 

Bilindiği gibi Kur’an-ı Kerim’de  “Namazı ikame edin; zekâtı verin” emri, sık sık, ikisi bir arada geçmektedir. Bunun hikmeti namazın Allah’a karşı yerine getirilmesi gereken bir emir zekâtın ise aynı zamanda kullara karşı yerine getirilmesi gereken bir görev olmasındandır. Bu iki ibadet bütün ibadetlerin temeli ve özüdür. Yüce Allah, “Namazı ikame edin (Dosdoğru, hakkıyla ve cemaat hakinde kılın), zekâtı da verin” buyurmaktadır. Bu ayete göre, namaz ile zekât arasında bir ilişki vardır ve zekâtını vermeyenin namazı kabul olmaz.  Çünkü zekâtını vermeyen zengin, fakirin hakkını gasp etmiş ve haram yemiş demektir. Aynı zamanda zekâtını vermeyen mümin kendisine emanet olarak verilen malı Allah’ın emrettiği şekilde kullanmadığı için emanete hıyanetlik etmiş olur. Emanet hıyanetlik etmek ise münafıkların en belirgin özelliğidir. Böyle bir insanın kıldığı namaz borç ödemeden ve yasak savmadan öteye geçemez.
Bazı âlimlere göre zekât vermeyenin ve haram yiyenin kıldığı namaz ancak üzerinden namaz borcunun düşmesine vesile olur, fakat namazın faziletinden istifade edemez.
İbn Ömer (r.a.)’dan yapılan rivayette:
“Kim on dirhem bir elbise alır da onda bir dirhem haram bulunursa o elbise üzerinde bulunduğu sürece Allah onun hiçbir namazını kabul buyurmaz.”                                                                       
İbn Ömer (r.a.)’dan bunu söyledikten sonra iki parmağını kulaklarına sokup şöyle dedi: “Bunu eğer Resûlüllah’ın (a.s.) buyurduğunu işitmedimse ikiniz de sağırlaşın!  (Ahmed: 2/98.)
Peygamberimizin bildirdiğine göre:
“Haramdan bir lokma yiyenin kırk gün namazı ve sabah duası kabul olmaz. Haramın bitirdiği et, cehenneme layıktır.” (Ramuz el-ehadis: 409/4; Tecrid-i sarih: 4/357; (Riyaz-üs salihın: 1883)
Helal yemenin önemine dikkat çeken peygamber efendimiz şöyle buyurmuştur:
“Kim kırk gün helal lokma yerse Allah onun kalbini nurlandırıp, kalbinden diline doğru hikmet pınarları akıtır.” Bir rivayete göre de: ”Allah onu dünyada zahid kılar.”
Haram bir mal ile hac eden: “Lebbeyk allahümme lebbeyk” derse, Allah ona: “Sana lebbeyk yok, haccın da geri çevrilmiştir” der. (age: 418/6)
Haram giren vücut, cennete giremez. Haramla beşlenen vücudun duası, ibadeti kabul olmaz. Âdem ile Havva yasak olanı yedikleri için cennetten çıkarılmıştır. Bu olay, haram yiyenin cennette yerinin olmadığına işarettir. Haram, insanın rızkının daralmasına sebep olur. Bir kutsî Hadiste Cenab-ı Allah şöyle buyurur:
“Günahları toplayıp sırtına alma, yoksa rızkını daraltırım ve duanı kabul etmem” (40 K. Hadis s. 97- F. Yavuz)
Mearic suresi 34. âyette geçen namazlarını korurlar ifadesi; kötü iş ve fiilleri terk edip,  namazla elde ettikleri sevapları ve güzel ahlakı yitirmezler, salih ameller işlemeye devam ederler demektir.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER