Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Mehmet Şenkaya

İSLAM BÜLBÜLLERİ – Kocatepe Gazetesi

Mehmet Şenkaya 1 Mayıs 2015 Cuma 03:00:00
  Bir hanım kızımız diyor ki; “Ezan sesini işittiğimizde, dünyanın en ücra köşesinde olsak bile ezan okunuyor diyebilmeliyiz. Tutun ki, her ülkede kendi lisanına göre ezan okunsa, lisanlarını anlamadığımız için öyle kalakalırız.”
Şol cennetin ırmakları
Akar Allah deyu deyu
Çıkmış İslam bülbülleri
Öter Allah deyu deyu Yunus: Akan su şırıltısının, Allah Allah nidasıyla adeta Rabbi zikrettiğini, hafızların güzel sesleriyle ezan ve Kur’an hatmettiklerini anlatmağa çalışır.
Sözü dinleyen bir kişinin, anlaması için; Konuşanın üslubunu beğenmesi, ses tonunu sevmesi, tavırlarını benimsemesi nasıl önemli ise, okunan ezanın da güzel ses ve akıcı bir üslupla icra edilmesi dinleyiciyi etkilemesi gerekir. Doğuştan kazanılan sese şekil ve biçim vermek bir sanattır. Bu da eğitimle gerçekleşir.
Geçen Ramazan şehrimiz İmaret Camii’nde Diyanet İşleri Başkanlığı’nca tertip edilen “Kur’an ziyafeti Programı“ nı izledim.
Dünya çapında ünlü hafızlar; güzel ve güçlü sesleriyle, Yüce Rabbimiz ve Gönüller Sultanı Peygamberimize ait Kuran tilavetiyle, ilahilerle methiyelerde bulundular. İnananları coşturdular, ruhlardaki açlığı bir nebze de olsa doyurmağa çalıştılar. Allah sayılarını arttırsın.
“Kötü huyları terk edip güzel huylar edinmek”, “Kişiye Allah’ı görürmüşçesine ibadet etme hazzına erişmesinin yolunu göstermek Tasavvuf ilmidir.”
Ezan Müslümanı namaza davet, ibadete teşviktir. Bu davetin güzel sesle taçlandırılması gerekmez mi? Tecvidi es geçmeden, Sabah ezanı: Saba makamı, Öğle: Uşşak, İkindi: Rast, Akşam: Hüzzam, Yatsı: Hicaz makamında okunması, akıcı, temiz, berrak, bilinçli ve kaliteli ses dinlemeyi sağlayacak. Acemi horoz ötüşünü andıran sesler ortadan kalkacaktır.
Merkezi sistemde birlik vardı. İyi ve seçiciydi. Ezanı işiten, alışverişini yoluna koyacak, dünya işini terk edecek, cemaate yetişecek. Bazı imamlarımızın selatin camide ezan biter bitmez “gümrükten mal kaçırıyormuş” gibi acele etmeleri; tadili erkân üzere kılınması gereken namazı fasit ediyor. Eskiden ezanı minarede okuyan müezzinin aşağı inmesi, 3 ihlasla farza başlanması cemaate zaman kazandırırdı. Maalesef Abdestli olduğu halde; cemaatin bazısı sünneti yetiştiremeden imamla farza duruyor.
Tesbih çektirirken de lafızlar tam telaffuz görmeden geçiliyor.
Rabbim kıldığımız namazları, yaptığımız duaları noksanıyla kabul buyursun inşallah, cumanız mübarek olsun.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti