Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Murat Arısoy

İyi “oylayan” kazansın

Yerel seçimlere daha aylar var, şimdiden futbol maçı yorumlar gibi başladık “tahlil” etmeye siyaseti. Her ne kadar adı adaylık için geçenler, bizlere temkin telkin etse de, “Biz demiştik” gururunun provasını yapmaya hevesliyiz.
2014’teki yerel seçimde, Adalet ve Kalkınma Partisi için “parti”nin oy kazanacağı, diğer partilerin ise aday olacak kişilerin performansının değerlendirileceği öngürülüyor.
İsterseniz tek tek partilerden başlayalım:
Adalet ve Kalkınma Partisi, Afyonkarahisar’da yine iddialı. “Başbakan için ölürüm” diyen seçmenlere sıkça rastlamak mümkün. Herkes o kadar “fanatik��lik derecesine gelmese de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kentte sevgi ve saygı gördüğünü anlayabiliyoruz. Bu nedenle AK Parti, Afyonkarahisar’da yine Başbakan Erdoğan üzerinden yürütülecek bir propagandayla, az yorularak seçim ipini göğüsleyebilir.
ÇOBAN’A PARTİ’DE
RAKİP ÇIKAR MI?
Bu durumda mevcut Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, yoluna devam eder gibi duruyor. Ancak Çoban’dan yana bazı şikâyetlerin bulunduğu, bu şikâyetlerin vatandaşlar tarafından partinin çeşitli makamlarına iletildiği iddia ediliyor. Hatta AK Parti Genel Merkezi’nin bir anket yaptırdığı, bu ankette Çoban’ın yüzde 40’ın altında kaldığı, Genel Merkez’in “Yüzde 40’ın altındaki kişileri aday göstermeyin” dediği bile dile getiriliyor. Fakat şu anki tabloya bakılırsa, parti içinde Çoban’ın karşısında Belediye Başkanlığı’nı üstlenebilecek bir adayın çıkması zor bir ihtimal. Çoban’ın görev süresi boyunca uyguladığı projeler, artı puan olarak haneye yazıldı. Çoban’ın yapamadıklarının eksisi ve Hizmet Grubu’nun Afyonkarahisar’daki yönü, AK Parti’de belirleyici olacak.
EN GENÇ BAŞKAN
ADAY ADAYI
Milliyetçi Hareket Partisi’nde ise bugün Belediye Başkanlığı için öne çıkan isimler, Milletvekili Kemalettin Yılmaz, eski Bayındırlık Bakanı Abdülkadir Akcan, Bozhüyük Belediye Başkanı Fatih Çetinkaya. Sayılanlar arasında Fatih Çetinkaya, Afyonkarahisar için aday adaylığını açıkladı. Çetinkaya hakkında en ufak olumsuz bir söylem, ima, işaret bulunmuyor. Aksine Çetinkaya hakkında “İyiliksever, dürüst, ahlaklı, bilgili” tanımlamalarını sıkça duydum. Tek kusuru, Afyonkarahisar’ın alışık olmadığı bir şekilde, genç yaşta böyle bir göreve talip olması. O da kusur sayılırsa tabii. Çetinkaya, mevcut Belediye Başkanı Çoban’ın karşısına çıktığında “Fatih Bey iyi ama, yaşı daha genç, başaramaz” tabusunu yıkmak için strateji geliştirirse, hareketlilik yaşanabilir.
YILMAZ ADAY OLURSA…
Eski Bakan Akcan’ın siyasi kariyerinin şimdilik sonlandığına inanıyorum. Yarın ne olur bilemem. Milletvekili Kemalettin Yılmaz ise, Belediye Başkanlığı’na aday olursa, siyasi hayatını noktalamış olur. Milletin “Benim vekilim ol” diyerek seçtiği Yılmaz, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde iyi bir muhalefet yürütüyor, Afyonkarahisar ve Türkiye’nin sorunlarını dile getiriyor. Bu görevi sürdürürken Belediye Başkanlığı için aday olması, MHP’ye oy verecek seçmende “Koskoca partide Kemalettin Bey’den başka siyasetçi yok mu” istifhamına yol açacak. Başarı hâlinde, 1 yıl sonraki milletvekilliği seçiminde tartışma yaşanacak, başarısızlık hâlinde MHP, Afyonkarahisar’da, 3’üncülük-4’üncülük maçına çıkacak. Yılmaz’ın, Yılmaz’ı Belediye Başkanlığı için destekleyenlerin bu konuyu iyi düşünmesi gerek.
SEFA ÇETİN’İN DE
İSMİ GEÇİYOR
Bu arada, 2011’deki genel seçimlerde MHP’den milletvekili adayı olan Vali Yardımcısı Sefa Çetin’in de Afyonkarahisar Belediye Başkanlığı için adı geçmeye başladı. Çetin’i ikna için çalışma yapıldığı, Çetin’in de bu konuya sıcak baktığı belirtiliyor. Ancak Sefa Çetin, Emekli Vali Kadir Çalışıcı gibi MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin elini öpmemişti. Bu el öpmeme durumu, Belediye Başkanlığı adaylığını etkiler mi, bilinmez.
İL GENELİNDE 70 BİN OY, YA MERKEZDE?
Cumhuriyet Halk Partisi ise, Afyonkarahisar’da eski seçim süreçlerine göre daha canlı. Belde ziyaretleri, köy ziyaretleri, basın açıklamaları, zaman zaman karşılıklı diyaloglar, CHP’yi Afyonkarahisar gündeminde tutuyor. CHP’nin Afyonkarahisar Belediye Başkanlığı için aday adayı Dr. Mehmet Ecer. Göreve geldiğinde, Belediye Başkanlığı’nın hakkını verecek bir kişi Ecer. Ancak Belediye seçim çalışmasını yürütürken, “Biz 2011’de 70 bin oy aldık” propagandası, partiyi yanlış yönlendiriyor.
GENEL SEÇİMLERDE BAŞARI HEDEFİ
Belediye Başkanlığı için merkez ilçedeki alınan oy sayısı mühim. “Dr. Ecer’in her tedavi ettiği kişi, 1 oy demek” anlayışı, gerçekçi bir yaklaşım değil. Bir de “90 yılın seçimi, AKP’den kurtulmamız gerekir” denilirken bir taraftan da “Çatı CHP’dir. Gelen gelsin” çağrısı birbirine zıt karakterde. Ne yardan, ne serden vazgeçiliyor. Cumhuriyet Halk Partisi, Afyonkarahisar’da oylarını artırmaya bakmalı, genel seçimlerde de bu potansiyeli iyi kullanarak 2 milletvekili hedeflemeli. Ama Belediye Başkanlığı için henüz erken.
ÇOBAN’I GEÇEN
PROJELER VAR MI?
Demokrat Parti’de ise gözler Mahmut Koçak’ta. Mahmut Koçak Belediye Başkanlığı için aday olursa, seçimi mutlaka kazanacaklarını düşünüyor DP’liler. Ancak “aslı varken suretine neden oy verelim” diyecek seçmen, hesaba katılmıyor. Koçak’ın Demokrat Parti’den aday olması hâlinde mevcut Belediye Başkanı Burhanettin Çoban’ın sunacağı projelerden daha farklı, daha devasa fikirler geliştirmesi gerekiyor.
FEDAİLER ORDUSU İZLENİMİ
Söz Koçak’tan açılmışken, bir konuyu daha hatırlatmalıyım. Koçak, çevresindeki siyah takım elbiseli gençlerin hareketlerini düzenlemeli. Sıradan bir kahve sohbeti sırasında, bir cümle içinde 10 kere “Başkanım” hitabı, kahve sohbetinin ardından kahvenin önüne çekilen gösterişli otomobil, uzaktan bakınca fark edilen “Koçak, fedailer ordusuyla geziyor” izlenimi, “halk adamı” algısını her an yıkabilir.
BAĞIMSIZ ADAYLIKLA BAŞARI ZOR
Saadet Partisi, İşçi Partisi, Demokratik Sol Parti, Millet Partisi’nin ise sessizlikleri sürüyor. O partiler de İl Genel Meclisi üyelikleri için mutlaka yarışacaklardır. Bir not da Bağımsız Aday Aydemir Kurt ile ilgili. Önceleri “Şaka” gözüyle bakılan Bağımsız Adaylık süreci, ciddi bir kampanyaya doğru evriliyor. Afyonkarahisar’da bağımsız aday olup da Belediye Başkanı olan tek kişi, merhum Sami Öznur’dur. Afyonkarahisar, “bağımsız”a “sahipsiz” gözüyle bakar, bazen acır, bazen “Boşver” deyip geçer. O nedenle Kurt’un işi zor. Projeleri var mı, var. Kaynak bulur mu, bulur. Daha önce yazmıştım, “Gazeteciden başkan olur mu?”
Bu soruya cevap vermiştim: Olur.
Ama Afyonkarahisar şartlarında çok zor.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER