Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Murat Arısoy
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

MUHABİRLİĞİN GÜMÜŞ KURALLARI – Kocatepe Gazetesi

Murat Arısoy 29 Nisan 2017 Cumartesi 12:05:30
 

İnsanın diğer canlılardan farkına dair birçok değişik görüş ortaya atılmıştır atılmasına; ama bana göre en önemli vasıf, üreticilik. İnsan, ürettiği kadar yaşar. Basın Yayın ve Enformasyon İl Müdürü Cemil Paslı’dan duyduğum harika özet, bize ışık tutmalı:
Müslüman’ın doğum tarihi olur, ölüm tarihi olmaz.
İnsan, eseriyle yaşar; eseriyle anılır. Olumlu ya da olumsuz eleştiriler, eserin konuşulmasına ve yaşatılmasına katkı sağlar. Eser, hayat kâğıdındaki en önemli izdir. “Eser” kelimesinden yola çıkarak illa bir kitap, bir köprü, bir okul aklınıza gelmesin. İyi yetiştirilen bir evlat, iyi düşünülerek söylenen bir söz, Müslüman’ın ölüm tarihinin olmamasını sağlayabilir.
Tebessüm Öğretmeni, Mavi Nefte ve Büyüyünce Milletvekili Olacağım isimli kitaplardan sonra bu fakire kendi mesleği ile ilgili kısa, kolay okunan, daha çok genç muhabirlere hitap eden bir kitap yazmak nasip oldu.
Muhabirliğin Gümüş Kuralları isimli bu kitabı, eşime dostuma dağıttım. Birkaçı hariç “yazılı” bir yorum gelmediği için, oturup kendim yazayım dedim.
Kitabı, benden kalacak en değerli miras olacağını düşündüğüm için oğlum Olcayto Arısoy’a ithaf ettim.
Kitabın kapak fotoğrafını da oğlum Olcayto Arısoy’un parmağıyla işaret etmesi sonucunda tespit ettik.
Büyük hocaların yaptığı gibi “Kitabımda belirttim efendim” deyip kendimi övmeyeceğim.
Sadece kitapta yer alan bazı bölümleri paylaşacağım ki fikir versin:
Gazeteci olmak, 14-15 yaşlarımın rüyası. Televizyonlarda izlediğimiz muhabirlere, spikerlere özenirdik. Keza gazetelerde yazılar yazan ve gündemi belirleyen “yıldızlar” gözümüzü kamaştırırdı. Basın kuruluşlarının yasama, yargı ve yürütmeden sonra dördüncü kuvvet olduğu, zaman zaman da birinci kuvvet olarak kabul edildiği yıllardı çocukluğumuz, ilk gençliğimiz.
Mesleğe girişim ise 2005’in Temmuz ayında oldu. “Sahada” çıktığım ilk haberde, sabah saat 05’te Ankara’daki Esenboğa Havaalanı’na gitmiştik. Lozan2005 yolcuları ile röportaj yapıp geri dönmüştük, bana çok şey öğreten Umut Albayrak ile.
10 yılda ne öğrenebilir ki insan, demeyin. Her haber, ayrı bir ders.
Zaten insan, her yeni günde yeni bir tecrübe edinmezse yaşamasının ne anlamı var ki?
Fakat bir nokta daha: Yaşanan tecrübeleri aktarmak da tecrübe edinimi kadar mühim.
Bu kitabın yazılma fikri, eşim Elif Arısoy’a ait. “Gazetecilikle ilgili bilgilerini paylaşmalısın” deyip beni “Muhabirliğin Gümüş Kuralları”nı yazmaya teşvik etti. Eşimin bana yol gösterdiği her konuda ufkum aydınlandı, mutluluk yaşadım.
Eşimin önerisi, edinilen tecrübenin paylaşılması için bir fırsattı.
Sağolsun, yazmayı önerdiği bu metnin de editörlüğünü yaptı; hatalarım için beni uyardı.
Gazetecilik, derdi olanların sürdürebileceği bir meslek.
Toplumun ileri gitmesi, ülkenin refaha ermesi, dürüstlüğün hâkim olması, dertlerden birkaçı.
Peki dert edinen gazeteciliğin, aşılamayan dertleri neler?
Muhabirliğin Gümüş Kuralları’nda bu aşılamayan dertlerin üstesinden gelebilmek için hemen uygulanabilecek, basit, habercilikten ödün verdirmeyecek öneriler yer alıyor.
Bu önerilerin özeti ise, Gazetecilik Yemini’nde.
İtibarı olan her meslekteki gibi, toplumun gözünün önünde olan gazetecilik mesleğinin de bir yemini olmalı.
Belki bir gün, mesleğe yeni başlayanların topluca Gazetecilik Yemini ettiklerini görürüz.
“Muhabirliğin Gümüş Kuralları”nın yazım aşamasında istişare ettiğim Afyonkarahisar Gazetecileri Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Abdioğulları’na, Afyon Kocatepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi Türker Göksel’e, İletişim Uzmanı Eren Gökyer’e; Gazetecilik Yemini’ni yazarken istişare ettiğim Basın-Yayın ve Enformasyon Afyonkarahisar Müdürü Ali Fuad Gölbaşı’ya, Afyon Kocatepe Üniversitesi Araştırma Görevlisi Sena Coşkun’a, Kocatepe Gazetesi Sahibi Sezer Küçükkurt’a, gazeteci İsmail Çavdar’a, teşekkür ediyorum.
Tanıma fırsatı bulduğum, gazetecilik hakkında birçok tavsiyesi aklımda olan büyüğümüz İbrahim Küçükkurt’u da rahmetle anıyorum.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER