Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Kemal DEMİRKIRKAN
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

MÜSLÜMAN DÜNYASININ BİLİM İÇİNDEKİ YERİ %1.45

Dünkü yazımızda dünya nüfusunun 4’te birine sahip Müslümanların neden gelişmiş ülkelerle yarışamadığını bilimde, teknolojide, üretimde ve paylaşımda arka sıralarda yer aldığını araştıran çalışmaları paylaşmıştık. Bugün kaldığımız yerden devam edelim.
Dünya nüfusunun yaklaşık dörtte birine sahip Müslüman dünyasının bilim içindeki yerinin yüzde 1.45 olması üzücü değil mi? Dünya ekonomisinin önde gelen ülkeleri Müslüman ülkelerden 16 kat daha fazla bilimsel makale yayınlamakta. Dünyada üniversitelerin alan başarı sıralamalarını değerlendiren yedi araştırma kuruluşunun her birinin farklı ölçütlere göre yaptığı sıralamaya göre; Dünyada 2015 yılında 3 milyon 11 bin 689 makale yayınlanırken İslam İşbirliği Teşkilatı’na üye ülkelerin toplam içindeki payı yüzde 6.7, Türkiye’nin payı ise yüzde 1.3 saptanmış. Araştırmanın sonucuna göre
– Milyon kişiye düşen yayın sayısına baktığımızda gelişmiş ülkeler 16 kat daha fazla bilimsel yayın çıkarmaktadır.
– Ülkemizdeki yayın sayısının gelişmiş ekonomilerden 3.7 oranında düşük olduğu görülüyor.
– Yunanistan bizim 3 katımız kadar daha fazla bilimsel makale üretmekte.
– Bilimsel yayınların kalitesini ölçen h indeks katsayısı İslam teşkilatına üye ülkelerin 5 katı düzeyinde.
-Bilimsel yayın sayısında ülkemiz dünya sıralamasında 18. sırada, yayın kalite performansını ölçen h indeksi’nde 37 sırada yer alıyor.
Müslümanlar bu kadar kalabalıklar, ama neden dünya üretiminde bu kadar gerideler? İbni Sina, Farabi, İbni Rüşd, İmam Gazali, Mevlâna Celaleddin Rumî gibi dehaları yetiştiren İslam medeniyeti bunları unutmuş, Batı ise bu dehalardan yola çıkarak bilim devrimi, aydınlanma devrimini yapmıştır. “Batı’yı Aydınlatan İslam Düşünürü” diye tanımlanan İbni Rüşd’ün ‘akıl-din’ ya da ‘bilim-din’ paradigmasında Batı, akıl ve bilim bölümünü alarak Rönesans’a ulaşmış, Doğu yani Müslümanlar ise bu modele hiç sıcak bakmamanın cezasını hala çekmektedir.
Bu araştırmalar gösteriyor ki, İslam ülkeleri dünya gelişmişlik sıralamasında çok geride. Ülkemizin durumu diğer müslüman ülkelerden daha iyi olmakla birlikte gelişmiş ülkelere göre oldukça geride yer alıyor. Diğer Müslüman ülkelere kıyasla önde olmamızın en önemli sebebi ise Cumhuriyet döneminde uygulanmaya başlanan laik eğitim düzeni ve Eğitimde Birlik ve Köy Enstitüleri ile başlayan aydınlanma devrimidir.
Din gelişmeye engel midir? Elbette hayır. “Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu?”,”Eğer bilmîyorsanız, zikir (ilim) ehline sorun.” emirlerini veren bir dinin bilimsel gelişmenin önüne geçeceğini düşünmek mümkün değildir. Asıl sorun Kur’an zihniyetinden ve temel felsefesinden, ruhundan uzaklaşan dogmalarla ilerlemeye çalışan bağnaz zihniyettedir.
Rakamların dili bize İslam ülkelerinin yeni bilgi üretebilecek kapasiteden yoksun olduğunu, daha da kötüsü dünyada üretilen bilgiyi kendi halklarına öğretmekte de son derece başarısız olduğunu göstermektedir. Müslümanlığımız lafta, söylemde, hamasette kalıyor.
Ne yapmalıyız?
Bugün bize düşen görev, geri kalmışlığın, üretim ekonomisine geçememenin, ürettiğini hakça paylaştıramamanın nedenlerini ortaya çıkartmak olmalıdır.
Geri kalmışlığın, üretim ekonomisine geçememenin en temel nedeni ise eğitimsizliktir. Akılcı olmayan, dogmalara dayalı, ezberci, teslimiyetçi, din eksenli bir eğitim sistemiyle verilen kalitesiz eğitimdir.
İlk yapılması gereken Laik Eğitim sisteminin benimsenmesidir. Ardından Okuma-yazma oranlarımızı hızla artırılmalı, özellikle temel eğitimde islami eğitimi değil dünya eğitim normlarınıbaz alarak hareket edilmelidir. Teslimiyetçi, ezberci değil sorgulayıcı, araştırıcı ve yaratıcı bir eğitim sistemi yaratılmalıdır.
Lise ve Üniversite düzeyinden başlayan, kurumlara yayılan bir şekilde araştırma- geliştirmeye yeterli kaynak ayrılmasının da mutlaka sağlanması gereklidir.
Son Soz; “İnsan olmadan Müslüman olunacağını sanıyoruz”

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER