Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay

NAMAZ VE SAĞLIĞIMIZ – Kocatepe Gazetesi

Muharrem Günay 2 Mayıs 2019 Perşembe 13:28:14
 

Namaz Allah rızası için kılınır. Sağlıklı olmak ve spor yapmak için kılınmaz. Ancak Allah rızası için namaz kılan Mü’min aynı zamanda spor yaparak sağlığını korumuş olur. Prof. Dr. Tevfik Sağlam, namazın insan sağlığına olan etkisini şöyle anlatıyor:
Günde 5 vakit namaz kılınır. Bu namazlar, farz, sünnet ve vâcibleri ile birlikte 40 rek’at eder. Her rek’at, bir kıyam, bir rükû’, iki secdeden; her iki rek’at da bir ka’deden ibarettir. Buna göre bir günlük namazlarda 40 kıyam, 40 rükû’, 80 secde, 21 ka’de vardır, demektir. Bundan başka 13 defa namaza dururken elleri erkekler için kulaklara, kadınlar için göğüse kadar kaldırma ve 13 defa selâm verirken başı sağa ve sola çevirme hareketi vardır. Kıyamda vücud dimdik durur. Rükûa varırken en çok karın adaleleri, rükû’dan kalkarken sırt ve bel adaleleri faaliyete geçer. Aynı zamanda bu harekete destek olmak için, bacak adaleleri tam kasılma hâlindedirler. Bu hareket esnasında kolların da işi vardır. Hele rükû’ zamanında diz kapaklarına dayanan kolların adalelerinden büyük bir kısmı, tekallüs eder. Secdede bel, uyluk ve bacak adaleleri faaliyete geçer. Kalça, diz ve ayak mafsalları geniş hareketler yapar. Secdeden, bir yana tutunmadan ayağa kalkmak hareketinde hemen bütün vücut adalelerinin rolü vardır. Ka’dede diz üstü oturulur. Bu oturuş, diz mafsallarına son haddine varan bir bükülme sağlar. Bundan başka namazdan çıkarken iki tarafa verilen selâm, boyun adalelerini harekete getirir. Verdiğimiz îzahtan anlaşılıyor ki, namaz Müslümanlara sıhhat için son derece önemli olan bir takım beden hareketlerini sağlamaktadır. Namazdaki hareketler ağır ağır yapılır, insanı yormaz, genç- ihtiyar, şişman- zayıf herkesin yapabileceği tatlı hareketlerdir. Bu sayede vücut adaleleri gelişir, kuvvetlenir, mafsallar geniş hareketlere alışır.
Namaz kılan insan, bu sayede çevik, kuvvetli olur, çabuk yorulmaz ve bununla birlikte, İslâmiyet’in emri veçhile yemekte ifrata gitmezse şişmanlamaz. Şişmanlık, şeker hastalığı ve tansiyon artması gibi birçok hastalıkların en büyük sebeplerinden biridir. Namaz bu suretle insanı bu hastalıklardan da korumaya yarar.
Burada namaz hakkında sıhhî bir kaideye de işaret etmek isterim. Namaz mümkün olduğu kadar aç karnına kılınmalıdır ki bu da güç bir şey değildir. Esasen sabah namazı aç karnına kılınır. Öğle namazını, öğle yemeğinden önce kılmağa alışmalıdır. İkindi namazı öğle yemeğinden iki-üç saat sonra kılındığından maksat kendiliğinden sağlanıyor demektir. Akşam namazı da böyledir. (Prof. Dr. Tevfik Sağlam, Diyanet dergisi, sayı: 1, 1964).
Namaz elbette spor değildir ve spor yapmak için namaz kılınmaz;  Fakat namaz kılmayan insanların hatta sporcuların büyük bir bölümünün de yukarıda adı geçen hareketleri günlük olarak düzenli bir şekilde yapması da beklenemez. Bu bakımdan kul namaz kılmakla hem Allah rızasına hem de sağlığına kavuşmuş olur.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER