Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay

NAMAZIN ÇEŞİTLERİ VE NAFİLE NAMAZLARIN ÖNEMİ

Muharrem Günay 29 Ocak 2014 Çarşamba 02:00:00
  Namazlar taşıdıkları hüküm bakımından dört çeşittirler.
1) Farz namazlar:
a) Farı ayn olan namazlar: Sabah namazının sünnetinden sonra kılınan iki rekât farzı, öğle namazının dört rekat sünnetinden sonra kılınan dört rekat farzı, ikindi namazının gayrı müekket sünnetinden sonra kılınan dört rekat farzı, akşam namazını iki rekat sünnetinden önce kılınan üç rekat farzı, yatsı namazının dört rekat sünneti gayrı müekkedesinden sonra kılınan dört rekat farzı farz-ı ayın olan namazlardır.
b) Farzı kifaye olan namaz: Cenaze namazıdır. Allah rızası içim dua niyetiyle kılınan, kıraatte dua okunan, rükûsu, secdesi ve kadesi olmayan namazdır. Bir beldedeki iki kişinin kılmasıyla öbür Müslümanlar üzerinden farziyeti düşen namazdır.
2) Vacip olan namazlar: Vitir namazı, bayram namazları, Allah rızası için nafile olarak kılınmaya başlanıp ta bozulan namazların kazası vacip namazlardır.
3) Nâfile namazlar: Bütün sünnet namazlarla, Allah rızası için kılınan farz ve vacip dışındaki namazlar nafile namazlardır.
NAFİLE NAMAZLAR
Bir mü’minin Allah katında sorumlu olduğu ibadetler farz ve vacip olan ibadetlerdir. Nafile, farz ve vacip olan ibadet yerine getirildikten sonra, onlar dışında Allah’ın rızasını kazanmak ve daha fazla sevap elde etme amacıyla yapılan ilâve (Tatavvu) ibadetleri ifade eder. Bunlar müstehap ve mendup namazlardır. Nafile kapsamında yer alan sünnet namaz¬ları mümkün oldukça kılmak, kılmaya çalışmak, Allah ‘a (c.c.) yakınlaşmak, Peygamberimiz’e olan mu¬habbeti ve bağlılığı pekiştirmek ve O’nun şefaatine nâil olma bakımından son derece önemlidir.
İslamda nafile ibadetlerin ne kadar önemli olduğunu görmek için sûfîlerin üzerinde özenle durdukları şu hadîs-i şerife bakmak yeterlidir. Kutsî hadiste Yüce Allah (c.c.) şöyle buyurmuştur: “Kulum farz ibadetlerle yaklaştığı kadar başka hiçbir şeyle bana yaklaşamaz. Nâfile ibadetlerle de bana yaklaşır. O kadar çok yaklaşır ki ben onun gören gözü, işiten kulağı, tutan eli, yürüyen ayağı olurum. Artık o benimle görür, benimle işitir, benimle tutar, benimle yürür. Böyle bir kul bana sığınırsa onu korurum, benden bir şey isterse dileğini yerine getiririm” (Buhârî, “Rikak”, 38, Ahmed 6/256).
Bir hadis-i kudside Yüce Allah şöyle buyurmuştur:
“Allah’ın farz ibadetlerle kulum azaptan kurtuldu. Nafile ibadetlerle de kulum bana yaklaştı.” (İ.Gazali, ihya 1.cilt,433)
Bir başka Hadis-i kudside Allahü Teâlâ şöyle buyurmuştur.
“Kulumu bana yaklaştıran şeyler arasında bana en sevgili olanlar, ona farz kıldığım şeyleri yapmasıdır. Kulum nafile ibadetleri yapmakla bana o kadar yaklaşır ki, onu çok severim. Onu sevince, onun duyan kulağı, gören gözü ve tutan eli ve yürüyen ayağı olurum. Her istediğini veririm. Benden yardım isteyince, imdadına yetişirim.” (Buhari)
Nafile ibadetler Allah sevgisini kazanmaya vesile olmanın yanında kılmadığımız farz namazların yerini de dolduracaktır. Kıyamet günü cenabı Allah, “Getirin bakalım kulumun farz namazlarını” farz namazlar eksik çıkınca “farzların yerine varsa nafile namazları sayın” diyecektir. Gerek namazların başında ve sonunda kılmış olduğumuz revatib sünnetler olsun gerekse bunların dışında kıldığımız nafile namazlar olsun, kılamadığımız namazların yerine geçeceği gibi, Allah’ın bize, bizim de Allah’a yakınlaşmamıza vesile olurlar.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER