Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

RÜKÛ EDENLERLE BİRLİKTE (CEMAATLE) RÜKÛ EDİN

[ad_1]

Muharrem Günay 21 Ağustos 2019 Çarşamba 13:50:51
“ve egîmûs salâte ve âtûz zekâte verkeû mear râkiîne” (Bakara 2: 43) “Namazı İkâme edin, zekâtı verin, rükû edenlerle birlikte siz de rükû edin” (Bakara:  43)
Kurtubi tefsirinde cemaatle namaz ve rüku edenlerle rüku etme konusunda şu görüşlere yer verilir:
“Yüce Allah’ın “rükû’ edenlerle birlikte” buyruğu birlikte olmayı, bir arada bulunmayı gerektirir. Bu bakımdan Kur’an tefsiri ile uğraşan bir grup ilim adamı şöyle demiştir: Önceleri namaz kılmak emri, cemaatle birlikte kılmayı gerektirmiyordu. Yüce Allah “Birlikte’ buyruğu ile cemaate katılmayı emretmiştir. Cemaate katılarak namaz kılma hususunda ilim adamlarının iki ayrı görüşü vardır. Çoğunluğun (cumhurun) kabul ettiği görüş, bunun “müekked bir sünnet” olduğu ve özürsüz olarak cemaatten uzak kalmayı alışkanlık haline getiren kimsenin cezalandırılması gerektiğidir. Bazı ilim adamları da cemaatle namaz kılmanın “Farz-ı kifaye” olduğunu kabul etmiştir. İbn Ab-di’l-berr der ki: bu doğru bir görüştür. Çünkü bütün mescidlerde cemaatle namaz kılmama kararı üzerinde birleşilmesi caiz değildir. Bir mescidde cemaatle namaz kılındığı takdirde tek başına evinde namaz kılanın, kıldığı namazı caizdir. Çünkü Peygamber efendimiz şöyle buyurmuştur: “Cemaatle kılınan namaz, tek başına kılınan namazdan yirmi yedi derece daha üstündür.” (Buhârî, Ezan 30; Müslim, Mesâcid 249–250). Bu hadisi Müslim ibn Ömer’den rivayet etmiştir.(Kurtubi, Bakara suresi Tefsiri)
Cematin terkini ilmihal kitapları “Günahı Kebâir/Büyük Günahlar” arasına almıştır. Dâvûd (ez-zahirî) der ki:
“Cemaatle namaz kılmak her bir kimse için tıpkı Cuma namazında olduğu gibi bir farzdır.”  Buna delil olarak da Hz. Peygamberin: “Mescide komşu olanın mescidin dışında kılacağı namaz olmaz.” (Dârakutnî, I, 420.)  hadisini gösterir. Bunu Ebu Davud rivayet etmiş ve Ebu Muhammed Abdülhak sahih olduğunu belirtmiştir. Aynı zamanda bu, Ata b. Ebi Rebah’ın, Ahmed b. Hanbel’in ve Ebu Sevr ile başkalarının da görüşüdür.
İmâm Şafii der ki:
“Cemaate katılma gücüne sahip olan kimsenin özrü olmadıkça cemaate gitmeyi terk etmesinde bir ruhsat görmüyorum.” Şafi’nin bu görüşünü İbnü’l Münzir nakletmektedir.
Cemaatle namaz konusunda Ramazanoğlu Mahmud Sami Hazretleri şöyle diyor:
“Cemaat farz-ı kifayedir. Ekser ulemâya göre farz-ı ayın değildir. Yalnız başına kılsa da olur fakat cemaat sevabı alamaz.
Ahmed bin Hanbel rahimehullah’a göre cemaat farzdır, nafile değildir. Nevafilin (nafile namazların) evlerde kılınması makbul ve müstehabdır.
Cemaatin farzına kail olanlar, “Ecîbû dâiyallâhi” “Allah’ın davetine icabet ediniz” (Ahkaf suresi: 31) âyetini, “Müezzine icâbet ediniz” diyerek tefsir etmiş ve cemaatin farziyetine kail olmuşlardır. Müezzinler, Allah’a cemaatle ibadete davet ederler.
“Nebiyy-i Ekrem – salallahu aleyhi vesellem- :
“Cemaati terk eden benden değildir, ben de ondan yana değilim. Allah onun ne farzını kabul eder ne de nafilesini” buyurmuştur. “ (Ramazanoğlu Mahmud Sami, Bakara suresi Tefsiri sayfa: 23)

 

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER