Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Kemal DEMİRKIRKAN
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

SEÇİMİ NASIL YORUMLAYALIM

31 Mart’ta yapılan yerel seçimler ülke tarihimize unutulmayacak bir iz bıraktığı kesin. Bir tarafta Cumhurbaşkanı olarak konumuna ve 65 yaşına rağmen 50 günde 102 miting düzenleyen, seçmenleri AKP’ye oy vermeye ikna etmek için her şeyi yapan AKP’li Cumhurbaşkanı. Yanında ülkede  “Beka Sorunu” vardır diyerek iktidara her alanda destek olan ve milliyetçi duyguları körükleyerek prim yapan MHP. Cumhur İttifakı adı altında birleşerek devletin ve belediyelerin imkanları, yanlarına aldıkları yandaş medya ve TV kanalları ile hep birlikte AKP’nin başarısının “ulusal beka meselesi” olduğunu, muhaliflerin teröristlerle ortaklık ettiğini koro halinde öne sürdüler.
Diğer tarafta CHP ve İYİ partinin önderliğinde medyada çok az yer bulabilen, TV programları provake edilen, devletin ve belediyelerin imkanlarına karşı mücadele eden, tek tek halka dokunmaya çalışan, sokak sokak dolaşarak kendini ifade etmeye çalışan bir muhalefet. An be an yaşadığım bir olay; Muhalefet Partisinin Büyükşehir adayı canlı yayında projelerini anlatırken aniden yayın kesiliyor, “Türkiye’ye Enerji Veren Kadınlar” ödül töreninde Emine Erdoğan’ın konuşması canlı olarak yayınlanmaya başlanıyor.
Bu seçimler aslında sadece yerel yönetimlerin seçileceği rutin bir belediye seçimleri olması gerekirken, AKP’nin 17 yıllık iktidarı için bir referanduma dönüştü. AKP ve MHP tarafından “Beka Meselesi” denilerek, yerel seçime başka anlamlar yüklendi. 25 ilin el değiştirdiği seçim iktidar için de, muhalefet için de kritik sonuçlar doğurdu.
Halkımız yaşanan ekonomik sıkıntılara tepkisini AKP’den çektiği desteğini MHP ve CHP’ye kaydırarak gösterdi. AKP-MHP ittifakı oyların yüzde 51’ini alsa da, İstanbul, Ankara, Antalya, Adana ve Mersin gibi büyükşehirleri kaybetti. AKP bu seçimde 2014 seçimlerinde kazandığı 15 kentte sandıktan birinci parti olarak çıkamadı. AKP, MHP’ye yedi, CHP’ye ise sekiz kentin belediye başkanlığını verdi.
MHP, Cumhur İttifakı’yla ortak aday çıkarmadığı Amasya, Çankırı, Erzincan, Kastamonu, Kütahya, Bayburt ve Karaman’ı AK Parti’den aldı.
CHP kaybettiği üç belediyeye karşın İstanbul ve Ankara başta olmak üzere Adana, Antalya, Artvin, Bilecik, Bolu, Mersin, Kırşehir ve Ardahan’ı Cumhur İttifakı’ndan aldı. Hem oy oranlarındaki artış, hem de elindeki büyükşehirleri koruyup, yenilerini eklemesi nedeniyle CHP seçimin kazananı oldu. Ancak seçim sonuçlarının doğru okunması açısından CHP’nin, Ardahan hariç kazandığı bütün yerlere Millet İttifakı’yla ortak bir şekilde girdiğini akıldan çıkarmamak gerekir.
Bu seçimlerde dikkatlerden kaçan bir nokta da halk tarafından seçilen ve AKP Genel Başkanı tarafından “Metal Yorgunluğu” adı altında görevlendirinden istifa ettirilen belediye başkanlarının bulunduğu illerdeki durumdu. Aslında büyük oranda FETÖ ile ilişkileri nedeniyle görevden el çektirilen bu belediye başkanlarının olduğu bu illerden Niğde ve Nevşehir dışında kalan Bursa, Balıkesir, Uşak çok az bir farkla AKP’de kaldı. Ankara ve İstanbul ise CHP’ye geçti. Vatanadaşlarımız kendi seçtiklerini görevden alanlara tepkisini gösterdi. Yine Ankara’da Mansur Yavaş’a, İzmir’de Tunç Soyer’e karşı topyekün yürütülen karalama kampanyaları da vatandaş nezdinde kabul görmedi.
İYİ Parti ülke genelinde il ve büyükşehir belediyesi kazanamadı. Oy oranları hala barajın altında kalmaya devam ediyor.
Bu seçimin en önemli kaybedeninin HDP olduğu da bir gerçek. Kayyum atanan Şırnak, Bingöl, Ağrı ve Bitlis HDP’den AKP’ye geçti. HDP’nin aldığı tek yeni il ise, Kars oldu.
Her ne kadar oy oranları açısından birinci partiyiz diyerek teselli bulsa da, kendisi aday olmamasına rağmen, belediye seçimini ülke çapında bir referanduma dönüştürme stratejisiyle seçime müdahil olan ve 26 yılın ardından Ankara ve İstanbul’u kaybeden, geçmişte “İstanbul’u kazanan, Türkiye’yi kazanır” diyen Cumhurbaşkanı da, kendi kentinde siyasi kariyerinin en ağır yenilgisini alarak kaybedenler arasında yerini aldı.
Eşit şartlarda ve özgür bir ortamda yapılmayan bu seçimlerde muhalefetin elde ettiği sonuç son derece önemli ve umut verici. Türkiye’de, öldüğü düşünülen demokrasi bu seçimler sonrası yeniden yeşillenmeye başladı.
Son Söz; “İstanbul’u kazanan, Türkiye’yi kazanır”
Yarın; Afyon se��imleri ve CHP

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER