Müslümanlıkta, kardeşlik, İnsanî bağlar ve iletişimin anahtarı olan selâmlaşma, Allah Teâlâ’nın Kur’ân-ı Kerîm’de emrettiği bir davranıştır. Cenâb-ı Hakk, Yüce Kitabımızda:
“(Bir Mü’min tarafından İslâmî) bir selam ile selamlandığınız zaman siz de ondan daha güzeliyle selama karşılık verin veya en azından verilen selamın aynısı ile mukâbele edin. Allah her şeyin hesabını yapandır.” (Nisa suresi, 4/86) “Ey iman edenler, kendi evlerinizden başka evlere izin istemeden ve (ev) sahiplerine selâm vermeden girmeyiniz. Eğer düşünürseniz bu sizin için daha hayırlıdır.” (Nur suresi, 24/27) buyurmaktadır.
Müslüman kişinin önemli dîni, ahlâkî ve toplumsal görevlerinden birisi de gerek akraba, dost ve tanıdıkları ve gerekse tanımadığı diğer Müslüman kardeşleriyle karşılaştığı veya bir topluluğun yanına girdiği zaman, “Allah (c.)’ın selâmı, yardımı, bereketi, ihsanı ve esenliği sizin üzerinize olsun”, anlamına gelen ‘Selâmün Aleyküm veya Esselâmü Aleyküm’ diyerek selâm vermek; kendisine selâm verilen kimselerin de ‘Ve Aleykümü’s-Selâm’ veya ‘Ve Aleykümü’s-Selâm ve Rahmetullah’ veya ‘Ve Aleykümü’s-Selâm ve Rahmetullahi ve Berekâtuhu’ diyerek, daha güzeliyle selâmlarını almaktır. Selâm verenin de “Esselâmü Aleyküm ve Rahmetullahi ve Berekâtühü” şeklinde selâm vermesi daha faziletlidir.
Ne gariptir ki selamlaşma, bizlere nazaran Gayr-ı Müslimler arasında daha yaygındır. Avrupa’da kaldığım sürede Avrupalıların bize veya tanısın tanımasın birbirlerine kendi lisanlarınca “Guten Morgen, bonjur gibi günaydın, iyi akşamlar, iyi geceler” diyerek selamlaştıklarını gördüm ve biz Müslümanlar adına çok üzüldüm. İşin en garip tarafı ise bir Müslümanın tanımadığı bir Müslümana selam vermesi durumunda karşısındaki Müslümanın “Bu adam da kim, acaba tanıdık mı, niye bana selam verdi” diye insanın yüzüne garip garip bakmasıdır.
Selam, aynı zamanda bir Müminin bir başka Mümin kardeşi için yaptığı duadır. Esselâmü aleyküm verahmetullahi ve berakâtühü diyerek selam veren kimse sadece selam vermekle kalmamış olup, “Allah’ın selamı, rahmeti ve bereketi üzerine olsun.” diye Müslüman kardeşine dua etmiş olur, kendisine verilen selama daha güzeliyle mukabelede bulunan kimse de “Seninde üzerine olsun.” demekle karşısındakine duada bulunmuş olur.
Selâm, kelime anlamı olarak ‘tahiyye’dir. Yani aynı zamanda hayat, beka, ömür, ferah, mal demektir. ‘Esselâmu aleyküm’ dediğimizde “Hayyakellah” demiş oluruz. Bu da, “Allah (c.) sana hayat versin, hidayetiyle seni hayatlandırsın ve bununla seni selâmette kılsın. Bu dünyada ferahla birlikte sana bekasını versin, ömrünü selâmette ve uzun kılsın.” anlamına gelmektedir.
ASAYİŞ
31 Mart 2023GÜNDEM
31 Mart 2023GÜNDEM
31 Mart 2023ASAYİŞ
31 Mart 2023ASAYİŞ
31 Mart 2023UNCATEGORİZED
31 Mart 2023UNCATEGORİZED
31 Mart 2023Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.