Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay

ŞEYTANA VE ŞEYTANİ GÜÇLERE KULLUK ETMEYELİM!-1

Muharrem Günay 14 Ağustos 2013 Çarşamba 03:00:00
  Yüce Allah Yâsin suresinde:
“Ey Âdemoğulları! Size, şeytana, şeytâni güçlere tapmayın, onların düzenlerine bağlanmayın, onlara boyun eğmeyin (kulluk etmeyin). Onlar sizin apaçık düşmanızındır. Diye tavsiye edip sizinle kulluk sözleşmesi yapmadın mı?” (Yasin:60-61) buyuruyor.
Dikkat edilirse burada şeytana ibadet etmekten söz ediliyor. İnsanların tamamı şeytandan nefret eder; Ona kulluğu kabul etmezler. Yeryüzünde hiçbir kimse şeytana namaz kılmak, oruç tutmak, dua etmek gibi şeylerle ibadet etmez. Öyleyse şeytana nasıl ibadet edilir? Yâsin suresi 60. ayette sözü edilen ibadet etme, şeytana tapınma değil, ona itaat etmedir. Şeytana kulluk onun karşısında namaz kılmak, kıyamda durmak, rükû ve secde etmek demek değildir. Şeytanın kulu “Abdu’ş – şeytan” olmak, onun istekleri doğrultusunda yaşamak, Allah’ın gösterdiği yolu terk edip onun gösterdiği yoldan gitmektir. Eğer bir kimse Allah’tan başkasını tanrılaştırır, Allah’tan başkasını tanrı makamında görür ve hayatını onun emir ve yasaklarına göre tanzim ederse ona kulluk ediyor demektir. Şeytan deyince aklımıza sadece cinlerden olma şeytanlar değil insanlardan olma şeytanlar da gelmelidir.
Cinlerden ve insanlardan olma şeytanlar, Allah’a teslim olmayan veya olamayan insanları tıpkı kendisi gibi Allah’a isyan ettirirler; Sureti haktan görünüp, kendilerini doğru ve dindar gösterip sağdan yanaşıp, (Âyette geçen sağdan yanaşmak deyimi doğru ve dindar görünerek yaklaşmak manasına gelmektedir.) yanlışları ve haramları hoş gösterip (A’raf:16–17); Allah’a değil kendisine itaat ve tapmaya çağırırlar. Şeytana uyan ve tapan insanların kimisi şeytanlaşır ve tâğûtlaşır, kimi kâfir ve münâfık, kimi de günahkâr olur. Çünkü insan Allah’ın emirlerini arkaya attığı zaman ya şeytana ya da hevâsına (arzu ve isteklerine) tapmış ve kendi nefsini kendisine ilâh edinmiş olur. ( Furkan:43; Câsiye:23).
Yüce Allah’ Yasin suresi 60 ve 61. Ayetin hemen ardından; Hal böyle iken, ben sizinle şeytana ve şeytanlaşmış insanlara kulluk etmeyeceğinize dair sözleşme yapmış iken, size tabi olacağınız Sırat’ı müstegîmi göstermiş, size apaçık düşman olan şeytana karşı uyarmış iken, sizden ahit, söz almış iken yine de pek çoğunuz şeytana uydu, ona kulluk etti diyor:
“Andolsun ki, o sizden nice nesilleri saptırmıştı, akl etmez miydiniz?” (Yasin:62)
Şeytan insana sapıklıkta olan çoğunluklara uymayı emreder. Allah bu noktada şeytana karşı bizleri uyarır ve şöyle der:
“Yeryüzünde bulunanların çoğuna (çoğunluğa) uyacak olursan, Seni Allah yolundan saptırır, Onlar zandan başka bir şeye tâbi olmaz, yalandan başka söz de söylemezler” (Enâm/116)
Yeryüzünde yaşayan insanların büyük bir çoğunluğu Müslüman olmayıp Allah’ı ve Allah’ın koyduğu hükümleri inkâr etmekle kâfir, O’na eş ve ortak koşmakla hem kâfir hem müşrik bir kısmıda hiçbir dine mensup olmayıp dinsizdirler. Onlar kendi zanlarına, fikir ve düşüncelerine hizmet etmektedirler. Şeytanın ve şeytanlaşmış insan ve kadroların isteklerine uyup; çoğunluk böyle diye onlara uyup hem kâfir hem de müşrik olmak mı gerekir? Şeytan ve ona tapanların biricik düşmanı ise Allah’ın emirlerine teslim olan inançlı ve imanlı kadrolardır. Öncelikli mücadelesi de yine onlarladır. İşte yüce Allah, insanları böylece uyarmaktadır:
“Ey insanlar! Yeryüzündeki nimetlerimin helâlinden, temizinden yiyin. Şeytanın, şeytan tıynetli ahlaksız azgınların, şeytâni güçlerin peşlerine takılmayın, izlerinden gitmeyin. (Devamı Yarın)

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti