Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay

TAKVA SAHİBİ OLMAK İSTEYENLER İÇİN KAYNAK KUR’AN-I KERİM’DİR

Muharrem Günay 5 Ağustos 2016 Cuma 15:07:48
 

Fâtiha sûresi; “İhdinaSSıraTal müstegîm. SıraTallezîne en amte aleyhim ğayril mağDûbi aleyhim veleDDâllîn( e )”Bizi doğru yola (İslâm’a) ilet (İslâm ile yaşat). Kendilerine (lütfünden) nimet verdiğin kimselerin yoluna (ilet). (emirlerine âsi olmuş ve) gazaba uğramışların ve sapıtanların değil (Yâ Rabbî). (Âmîn) (Fatiha 1: 6-7) diye biter.
Fatiha suresinde “İhdinâ” diyerek “Hidayet” ve “Sıratı Müstegım” talebinde bulunan mümine cevap hemen Fatiha suresinin ardından gelen Bakara suresinde verilir ve bu cevabın arkasından takva sahiplerinde bulunması gereken özellikler sıralanmaya başlanır.
1. Elif Lam Mim
2. “Bu (öyle bir kitaptır ki onda (ve onun ilahi kelam olduğunda) hiç şüphe yoktur. O, müttakilere ( Allah’ın emirlerine uygun yaşamak/aykırı davranmaktan sakınmak isteyenlere)  doğru yolu gösteren (öğreten)dir.
3. O (takva sahibi) kimseler ki, gabya…
Bakara suresi ikinci ayette yüce kitap Kur’an’ın doğruluğunda hiç şüphe olmadığı ve onun müttakilere, yani Allah’ın kulu olduğunun bilincinde ve sorumluluğunda olanlara, doğru yolu (sıratı müstegımi) gösteren ve hayata islâmi yön veren ilahi bir kaynak olduğu bildirilmektedir. Kur’an’ı ilahi bir kitap olduğunu ve hayattaki insanlara indiğini bilerek ve manası üzerinde düşünerek okuyanlar, Resûlünün önderliğinde O’ndan gelen ilahi ışıkla doğru yolu bulur. Kur’an’sız bir düşünceden ve ona ters düşen bir yaşantıdan uzak kalır. Artık Müslüman bilir ki Allah’ın sözünden, hükmünden ve gösterdiği yoldan daha doğrusu yoktur. (5/50, 17/9) (H.T. Feyizli Meali,s.1)
Kur’an’da takva ile ilgili 170 kadar kelime geçmektedir. Takva sakınmak, korunmak anlamında olup “muttakî” de takva sahibi demektir. Kur’an’da ise Allah’ın azabından korunma, günahlardan sakınma anlamındadır. Netice olarak takva Allah’ın emirlerine uygun yaşamaktır.(H.T.Feyizli meali,1)
Demekki takva ile kuranın direk ilişkisi vardır. Takva sahibi olmak isteyenlerin rehberi Kur’an’dır. Yani kur’an hidayet rehberidir.
Bakara suresi 177. ayette ise bu özellikler daha kapsamlı bir şekilde yer almaktadır:
“iyilik, yüzlerinizi doğu ve batı taraflarına çevirmeniz(den ibaret) değildir. Asıl iyilik, Allah’a, ahiret gününe, meleklere, kitap ve peygamberlere iman edenlerin; mala olan sevgilerine rağmen, onu yakınlara, yetimlere, yoksullara, yolda kalmışa, (ihtiyacından dolayı) isteyene ve (özgürlükleri için) kölelere verenlerin; namazı dosdoğru kılan, zekâtı veren, antlaşma yaptıklarında sözlerini yerine getirenlerin ve zorda, hastalıkta ve savaşın kızıştığı zamanlarda (direnip) sabredenlerin tutum ve davranışlarıdır. İşte bunlar, doğru olanlardır. İşte bunlar, Allah’a karşı gelmekten sakınanların ta kendileridir.” (Bakara 2/177)
Diyebiliriz ki Bakara 1-5 ve 177. ayetler genel anlamda takva sahiplerinde bulunması gereken özellikleri ana hatlarıyla açıklamaktadır. Kur’an’daki takva ile ilgili ayetler sadece bu ayetler değildir. Konu ile ilgili çok sayıda ayet vardır. Biz bu ayetlere yeri geldiğince yer verceğiz.
Bütün ibadetlerin emrediliş gayesi de takva sahibi olmak, takvaya erişebilmek içindir. Namaz, Hac ve oruç insanı kötülüklerden, günahtan korumak, Zekât cimrilikten kurtulmak, malı temizlemek için emredilmiştir. Nitekim Kur’an’da bu duruma dikkat çekilmekte ve şöyle buyrulmaktadır:
“ve egımiSSalâte inneSSalâte  tenhâ anil fahşâi ve münkeri..” (Resûlüm!) Sana vahyedilen Kitabi oku ve namazı kil. Muhakkak ki, namaz, hayâsızlıktan ve kötülükten alıkoyar. Allah’ı anmak elbette (ibadetlerin) en büyüğüdür. Allah yaptıklarınızı bilir” (Ankebut /45.)

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti