Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Hasan ÖZPINAR
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

TREN KAZASININ HATIRLATTIKLARI – Kocatepe Gazetesi

Hasan Özpunar 18 Aralık 2018 Salı 13:33:21
 

 

Geçtiğimiz Perşembe sabahı güne kara bir haberle uyandık. Ankara’da yaşanan bir tren kazasında 9 can gitti. Günlerdir bu kazanın sebebi,oluş şekli tartışılıyor. Çok değil 5 ay önce bir başka kazada 25 kişi vefat etmişti. Elbette kazalarda ölenler arkada gözü yaşlı aileler bırakıyor, hikayeleri yürek yakıyor, acıları bitmiyor.
Bu kaza haberi aklıma Afyonkarahisar’da geçmişte yaşanan tren kazalarını getirdi. 2 demiryolu hattının birleştiği önemli bir kavşak olan ilimizin trenle tanışıklığı epey eski, ilk olarak Dinar’a kadar gelen İzmir hattını saymazsak 1896 yılından bugüne 122 yıldır şehir merkezine trenler işliyor.

 

Bir demiryolcu çocuğu olarak küçük yaşlardan itibaren adeta trenlerde büyümüş, aksi gerekmedikçe İstanbul-İzmir seyahatlerinde hep treni tercih etmiş biri olarak şunu söylemek mümkün. Tren yolculuğu ayrı bir kültür. Özellikle İstanbul hattında yıllardır ayrı kaldığımız tren yolculuğunu özlemiyor değiliz. Umarız en kısa zamanda bu hatta da çalışmalar biter çok sevdiğimiz trenlere kavuşuruz diyelim ve arşivleri şöyle bir karıştıralım.
Afyonkarahisar civarında yaşanan tren kazaları pek çok olsa da vefat eden kişilerin çokluğu bakımından göze çarpan ilk örnek 1958 tarihli. 16 Mayıs 1958 günü Konya’dan Afyon istikametine seyreden yük treni gece 03.00 sıralarında Çobanlar İstasyonu’na yaklaşmakta olduğu sırada istasyondan ayrılan Haydarpaşa-Kurtalan yolcu treni ile kafa kafaya çarpışmış ve neticede 13 kişi ölmüş, 10 kişi de ağır yaralanmıştır. Kazada 6 vagon devrilmiş, 5 vagonda hasara uğramıştır. Kazanın sebebi Konya istikametinden gelen trenin makas değiştirmemiş olmasıdır.
Habere göre yolcu treninin makinisti Çobanlar istasyonu’ndaki makası geçince karşısında yük trenini görmüş ve fren yapıp geri kaçmaya çalışmışsa da karşıdan gelen trenin çarpmasını önleyememiştir.
Kazada 8 TCDD personeli ile 5 yolcu vefat etmiş ayrıca yük vagonunda bulunan 100 koyunda telef olmuştur.

 

Çobanlar’da bir başka kaza-1964
Takvimler Şubat 1964’ü gösterirken yine bir tren kazası gazete haberlerine yansır. Üstelik kazanın yaşandığı yer tıpkı 1958’de olduğu gibi Çobanlar civarıdır.
21 Şubat 1964 akşamı saat 19.30 sıralarında Afyon’dan Konya’ya gitmekte olan tren Çobanlar Kasabası yakınlarında hemzemin geçitten geçmekte olan bir kamyona çarpmış ve bu kazada kamyonda bulunan 5 kişi ölmüş,4 kişi ağır yaralanmıştır. Bir kamyonda bu kadar yolcu nasıl olur diyenler olacaktır elbette onlara da bir sonraki kazayı da okumalarını salık veririm.

 

Fethibey Kasabası’nda Kaza–1969
1969 yılının ilk günü olan 1 Ocak günü Fethibey köyünde pek çok vatandaş erkenden kalkmış Afyon’da kurulan pazara gelmek üzere bir kamyonun kasasına doluşarak yola çıkmışlardır. Mevsim kış, hava sislidir. Yola koyulan kamyon daha köyden pek uzaklaşamadan hemzemin geçitte şiddetli bir sarsıntıyla yolun dışına savrulur. Kütahya istikametinden gelen tren önüne çıkan kamyona çarpmış ve bu feci kazada 11 kişi ölmüş, 20 kişide ağır yaralanmıştır.
Kazada ölenlerden isimleri tesbit edilebilenler şunlardır.’’İbrahim Koç, Abdullah Çelik, Remzi Aslan, Mehmet Türk, Abdullah Kuzu, Hasan Arpa, Mehmet Saray, Hasan Özer, Yusuf Güngör.’’

 

Gecek Kaplıcası’nda Yaşanan Kaza-1980
Uzun yıllar basına herhangi bir kazanın yansımadığı ilimizde 1980 yılının ilk günlerinde yine bir facia yaşanır. Yeni yıl yine kazayla gelmiştir.
Bilindiği üzere Afyonkarahisar’da güzel bir gelenek vardır. Düğün öncesinde gelin hamamı-damat hamamı. İşte 10 Ocak 1980 günü öğle saatlerinde de  Demirçevre (İnaz) Köyü’nde düğünü olan damat Mesut Kurnaz ve yakınları, arkadaşları köyün otobüsü ile Gecek Kaplıcası’na gitmek için hareket ederler. Otobüs Gecek Kaplıcası girişinde eskilerin meşhur Balıklı Çeşme’nin önünde bulunan demiryolu hemzemin geçidinden geçerken Afyon istikametinden gelen bir treni gördüğünde yapacak bir şey kalmamıştır. Trenin önünde 500 metre sürüklenen otobüsde 16 kişi ölür, 21 yaralı hastaneye kaldırılır. Bu feci tren kazasında vefat edenlerden bazılarının isimleri şöyledir.’’Mesut Kurnaz, Orhan Koca, Bekir Tunç, Yusuf Uyanık, Nusret Uğur, Celil Yılmaz, Rasim Seçen, Veysel Sadıç, Hasan Özcan, Selahattin Çetin, Hasan Çankaya, Hayri Kurnaz, Hüsniye Tunçok, Ayşe Tunçok, Melahat Tunçok. Ölenlerin çoğu 18-20 yaşlarında gençlerdir.
Afyonkara-hisar’daki tren kazaları elbette bunlarla sınırlı değil. Tarihin satır aralarından birkaç büyük kazayı bu vesileyle hatırlatalım istedik. Unutmadan bir de demiryolu çalışanının çok olduğu ilimizde 2004 yılının Ağustos ayında İzmit Gebze yakınlarında yaşanan tren kazasında vefat eden TCDD çalışanları Alcalı Köyü’nden Mevlüt Ünlü, Yaşar Göktepe, Seyfi Göktepe ve Yukarıdandır Köyü’nden Recep Öztürk’ü de hatırlamadan geçmeyelim. İstanbul civarında çalışan bu demiryolu işçisi hemşerilerimizde hafta sonunu memleketlerinde geçirmek üzere gelirken bindikleri trenin devrilmesi sonucu vefat etmişlerdi.
Kazalarda vefat edenleri rahmetle anarken geride kalanlara da başsağlığı diliyoruz. Tüm tren yolcularına da kazalardan uzak bir yolculuk diliyoruz elbette.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER