Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

ORUCU BOZMAYAN ŞEYLER – Kocatepe Gazetesi

Muharrem Günay 2 Haziran 2018 Cumartesi 11:36:44
 

1. Oruçlu olduğunu unutarak yiyip, içmek, cinsel ilişkide bulunmak. Peygamberimiz unutarak orucun yenmesi konusunda şöyle buyurmuştur:
“Kim oruçlu olduğu halde unutur da bir şey yer veya içerse, orucunu tamamlasın. Şüphesiz bu durum ile Cenâb-ı Hak ona yedirip, içirmiştir.” (Buhari/Savm:26, Müslim”Siyam”: 171)
Oruçlu iken bir şey yerken veya içerken veya cinsel ilişkide bulunurken oruçlu olduğu hatırlanırsa veya kendisine hatırlatılırsa, derhal çekilmesi gerekir. Aksi halde Hanefilere göre hem kaza hem de kefaret gerekir.
Bir şey yerken ve içerken imsak vaktinin geldiğini anlayan kimse derhal yeme ve içmeyi bırakmalıdır. Bile bile yeme ve içmeye devam eden kimseye Hanefi imamlarına göre hem kaza hem kefaret gerekir.
Bir kimse unutarak yiyen bir oruçluyu gördüğünde eğer oruçlu güçlü ve kuvvetliyse hatırlatır, zayıf ve güçsüz bir kişi ise hatırlatmaz.
2. Bir suya dalıp kulağına su kaçmak.
3. Kendi isteği olmayarak boğazına toz ve duman gitmesi.
4. Kendi isteği olmayarak kusmak. Kişi kendi isteği ile kusmak ister ve kusarsa ağız dolusu olursa orucu bozar, az olursa bozmaz.
Kusuntu kişinin iradesi dışında oluşarak gelirse orucu bozmaz: ister az, ister çok olsun fark etmez.
5. Kendi isteği olmadan gelen kusuntunu yine isteği olmadan içeriye gitmesi.
6. Uyurken ihtilam olmak.
7. Eşini öpmek. (Kendine güveni olmayanın eşini öpmesi mekruhtur.)
8. Geceleyin cünüp olan kimsenin sabaha kadar yıkanmayıp gündüz yıkanması. (Takvaya yakın olan hemen yıkanmaktır)
9. Dişler arasında kalan nohuttan küçük kırıntıyı yutmak.
10. Ağızdaki tükürüğü yutmak.
11. Ağzına gelen balgamı yutmak.
12. Kafasından burnuna gelen akıntıyı içine çekip yutmak.
13. Ağzına aldığı ilacın meselâ dişine koyduğu ilacın tadını boğazında hissetmek.
14. Gözlerine sürme çekmek.
 15. Kan vermek ve kan almak orucu bozmaz. (Celal Yıldırım, Ahkâm Hadisleri, cilt 3 / sayfa: 540) Bunu yanında kan almanın orucu bozduğunu söyleyenler de vardır.
16. Oruçlu İken Sıcaktan Dolayı Ağzı Çalkalamak Veya Yıkanmak
Cenab-ı Hak, ibadeti sıkıntı versin, tedirginlik doğursun, eza ve cefaya sebep olsun diye meşru kılmamış; bunun aksine ruh ve bedene zindelik kazandırsın, sinir sistemini yatıştırsın, kalbi huzur versin, vicdanı arındırsın, ruhu geliştirip manen doyursun ve ferdi daha çok aile ve topluma bağlasın diye farz veya vacip ya da sünnet kılmıştır. Her şeyden evvel ibadet insana kişilik kazandırmak, kula kul olmaktan kurtarıp Allah’a kul olmanın derin haz ve hikmetini elde etmek için yapılır. Peygamber Efendimiz “ Kolaylaştırın, zorlaştırmayın, müjdeleyin, nefret ettirmeyin “ buyurmuştur.
O halde sıcak bir mevsimde oruç tutan bir kişi, sıcaktan bunaldığı ve sıkıntıya düştüğü takdirde bunu hafifletmek için başına soğuk su döküp yıkayabilir. Yutmamak kaydıyla ağzını çalkalayabilir. Yine bunaldığı vakit su yutmadan yıkanabilir.
17. Diş Fırçalamak Orucu Bozmaz
Dişleri fırçalamak, diş macunlu suyu yutmamak kaydıyla orucu bozmaz. Bura da asıl olan amaç, ağız ve diş sağlığını korumaktır. (En güzeli dişlerimizi iftar ve sahurda fırçalamaktır)
18.İğne Yaptırmak, hastaya serum ve kan vermek
İğnenin orucu bozup bozmayacağı konusunda İslam alimleri ihtilaf etmişlerdir. Kullanış amacına göre iğneyi değerlendirmek gerekir. Gıda ve keyif verici özelliği olmayan enjeksiyonlar sözgelişi ağrı kesiciler orucu bozmaz. Ancak gıda ve keyif vericiler orucu bozar. Hastanın serum ve kan alması da orucu bozar.(İslam İlmihali/259, DİB) (En doğrusu iğnelerimizi iftar ile imsak arasında vurulmaktır)
Oruçluya Mekruh (Harama yakın olan) Olan Şeyler
1. Bir şey tatmak. Oruçlu iken bir şeyin tadına bakmaktan kaçınmak gerekir.
Sözgelişi, kadının kadının eşi yemeğin tuzundan dolayı karısını rahatsız ediyorsa kadın yemeğin tuzuna bakabilir. Ücretle aşçılık yapanlar da böyledir.
2. Gereksiz olarak bir şey çiğnemek. Küçük çocuğuna yedireceği şeyi çiğnemek zorunda kalan anne, başka bir yol bulamazsa çiğneyebilir.
3. Kendine güveni olmayan birisinin hanımını öpmesi ve kucaklaması.
4. Tükrüğünü ağzında biriktirip yutmak
5. Kan aldırmak veya kendisini zayıf düşüreceğine kanaat getirdiği ağır bir işte çalışmak. Zayıf düşmeyeceğine inanırsa mekruh olmaz.
Oruçluya Mekruh Olmayan Şeyler
1. Gül ve misk gibi şeyleri koklamak.
2. Gözüne sürme çekmek.
3. Kendisinden emin olmak kaydıyla hanımını öpmek.
4. Misvak kullanmak veya dişleri fırçalamak.
5. Ağzına su alıp çalkalamak.
6. Burnuna su çekmek.
7. Serinlemek için yıkanmak.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER