Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Yusuf İLGAR

OSMANLI DÖNEMİNDE ŞER‘Î MAHKEMEYE YANSIYAN AFYONKARAHİSAR ŞEHİTLERİ

Yusuf İLGAR 3 Ağustos 2017 Perşembe 13:12:05
 

 

Şehit Furuncuoğlu Ahmet (Çavuşbaşı Mahallesi)
Balkan Harbi’nde şehit olanlardan birisi olan Furuncuoğlu Ahmet, Çavuşbaşı Mahallesi’nde ikamet etmekteydi. 1912 yılında şehit olmasıyla geride dul bir eş, bir çocuk ve annesi bakıma muhtaç bir haldedir. Sıkıntı o günlerde şehit Ahmet’in eşi Akmescid Mahallesi’nden Rıza kızı Adeviye babası Salih oğlu Rıza’yı vekil tayin ederek şer‘î mahkemeye baş vurarak Sinan Paşa Mahallesi’nden Arık-zâde Hacı Arif Efendi huzurunda şöyle demiştir:
Eşim olan Çavuşbaşı Mahallesi’nden Furuncuoğlu Ahmet bin Hamza bin Satılmış (Furuncuoğlu Satılmış’ın oğlu Hamza’nın oğlu Ahmet)’in asâkir-i şâhâne 24. alayının 3. taburunun 3. bölüğünün 5. çadırıneferiyken 15 Teşrîn-i evvel 1328/28 Ekim 1912 tarihinde Tire kazasında şehîden vefat etmiştir. Mirasçısı olarak Eşi olan ben Adaviyye, annesi Hüseyin kızı Emine ve oğlu Mehmet bulunmaktadır. Eşim şehit Ahmet’in Hacı Arif Efendi’den kırk kuruş alacağı olup bunun alınarak hisseme düşen beş kuruşun bana verilmesini talep etmiştir.
Gökçe Mahallesi’nden olup eşiyle beraber aynı yerde askerlik yapmakta olup da terhis olan Kânecioğlu? Mehmet bin Sadık bin Ahmet mahkemede şahitlik ederek Adeviye hanımın eşi olan asâkir-i şâhâne24. alayının 3. taburunun 3. bölüğünün 5. çadırı neferi olan Çavuşbaşı Mahallesi’nden Furuncuoğlu Ahmet bin Hamza bin Satılmış 15 Teşrîn-i evvel 1328/1912 tarihinde Vize kazasında şehîden vefat eylediğini Arıkoğlu Ahmet bin Mustafa ile Kayadibi Mahallesi’nden Boyacı-zâde Yusuf bin Hacı Abdullah bin Hacı İbrahim’le beraber gördük. Hepimiz buna şahidiz. Şehit Ahmet’in geride eşi Adaviyye, annesi Emine ve oğlu Mehmet’ten başka vârisi yoktur demişlerdir. Bunlara aşağıda isimler yazılı olan Gökçe Mahallesi imamı … Mehmet Efendi ibn-i Osman bin Salih ve muhtarı Hacı Halil bin Abdullah ve Voyvoda Mahallesi imamı Osman Efendi ibn-i Ahmet bin Abdullah ve muhtarı Osman Efendi ibn-i Halil bin Abdullah ve Kayadibi Mahallesi imamı Osman Efendi ibn-i Ahmet bin Abdullah ve muhtarı Danaoğlu Hacı Hüseyin bin Satılmış bin Bekir; Burmalı Mahallesi’nden Kalaycı Ömer oğlu Mehmet bin Ömer bin Abdullah ve Marulcu Mahallesi’nden Değirmenci-zade Safvet Efendi ibn-i Osman bin Abdullah adlı kişilerin de şahitlikleriyle mahkeme sonucunda Adaviyye hanımın alacağının verilmesi 25 Şaban 1332/19 Temmuz 1914 tarihinde tescil olunmuştur. (Başbakanlık Osmanlı Arşivi, Afyonkarahisar Şer‘iye Sicili (AŞS),nr. 648, s. 108/137), belgenin transkripti için bk. Ali Ateşçelik, 648 Numaralı Karahisar-ı SahibŞer’iyye Sicili, Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tarih Anabilim Dalı yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Afyon 2014.)

Şehit Furuncuoğlu Ahmet’in eşi tarafından
mahkemeye yansıtılan şehitlik ve veraset
mahkeme kaydı. (AŞS,nr. 648, s. 108/137).

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti