Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

SABAH VE YATSI NAMAZLARININ CEMAATLE KILINMASININ ÖNEMİ

Cemaatle kılınan namazların içerisinde fazileti ve önemi bakımımdan yatsı ve sabah namazlarının ayrı bir yeri vardır. Sevgili Peygamberimiz sabah ve yatsı namazında camide bulunmamayı münafıklık alametleri içerisinde saymıştır. Buhari ve Müslim’in Ebû Hureyre’den rivayet ettikleri bir hadiste Peygamber Efendimiz:
“Namazlar içinde münâfıklara en zor gelen iki namaz, yatsı ile sabah (cemaatinde bulunmak) tır. Eğer bu iki namazın cemaatinde olan ecir ve sevabı bilselerdi emekliye emekliye (sürünerek) de olsa onlara gelir hazır olurlardı” buyurmuştur. (Buhari ve Müslim)
Hz. Ömer’in oğlu Abdullah:
“- Bizden biri yatsı ve sabah namazlarında cemaatten geri kaldığında münafık oldu diye hakkında sûizanda bulunurduk” demiştir. (Bezzar, Teberani, İbni Huzeyme de sahih’inde)
Resûlullah (s.a.v.) buyuruyor ki
“Kim sabah ve yatsı namazlarını cemaatle kılmaya devam eder ise, bu kimseye kadir gecesinde kazanılan sevap kadar sevap verilir.” (Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Bin ay da seksen yıl dört ay yapar) (Taberani )
Sabah Namazı Şahitlidir
İsra suresi 78. Âyete göre sabah namazı şahitlidir. Sabah namazında gece ve gündüz melekleri hazır bulunurlar. Bu melekler bizim duamıza, rükû ve secdemize, tesbihatımıza şahit olur ve bizimle birlikte dua ve niyazda bulunurlar.
— Resûlullah (s.a.v.) buyuruyor ki
“Ey imanlı kişi, sabah ve yatsı karanlıklarında camilere gidenleri, kıyamet gününde kendisine verilecek olan tam bir nur ile müjdele.” (Ebu Davut. İmâm Suyuti, Camiu’s-sağir: 1/688)
Resûlullah (s.a.v.) buyuruyor ki
“Ey imanlı muhataplar, (evinizi, yurdunuzu ) sabah namazıyla nurlandırınız. Çünkü sabah namazının ecri çok büyüktür.” (Taberani. İmâm Suyuti, Camiu’s-sağir: 1/688)
— Resûlullah (s.a.v.) buyuruyor ki
“Kim sabah namazını ( cemaatle ) kılmaya devam ederse, daima Allah’ın himayesi altında olur. Bundan dolayı ona hakarette bulunursanız, Hz. Allah da sizi günün birinde yakalayıp cazalarınızı verir.” (Ebu Hüreyre. İmâm Suyuti, Camiu’s-sağir: 1/740)
“Kim sabah namazını kılarsa o Allah’ın himayesindedir.” (en-Nihaye: 21/168)
—Resûlüllah buyuruyor ki:
“Kim sabah namazını cemaatle kılarsa bütün gece namaz kılmış gibidir.” (Müslim)
Peygamber Efendimiz bir hadis-i şeriflerinde:
“Her kim, kırk gün sabah namazını ilk tekbiri kaçırmadan imam ile kılarsa, ona iki tane beraat verilir. Birisi nârdan, yani; cehennemden berâ’at, birisi de münafıklıktan berâ’attır” (Ebu Ya’lâ) buyuruyor.
Peygamber efendimiz, bu hadis-i şerife göre, ilk “Allahu ekber!” Demeyi kaçırmamak şartıyla, bir insan kırk gün sabah namazını camide cemaatle kılmaya muvaffak olursa kendisine, iki tane şahâdetnâme verilir, iki tane berat verilir. Birisi, cehennemden azatlık beratı; “Sen cehenemlik değilsin, cehenneme girmeyeceksin, bu senin kurtuluş belgendir.” Diye kendisine bir belge, cehennemden kurtuluş belgesi verilir. Bir tanesi de münafıklıktan kurtuluş belgesi; “Sen münafık bir kul değilsin, sen has bir Müslümansın, iyi bir Müslümansın, al bu senin medâr-ı iftiharındır.” Diye yazılmış bir belge verilir diyor.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER