Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Kemal DEMİRKIRKAN
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

TÜRK GÜCÜ KARŞISINDA YENİLEN EMPERYALİZM

Cumhuriyetin kazanıldığı bu topraklar Kurtuluş Savaşı sırasında 28 Mart 1921 ve 18 Temmuz 1921’de iki kez düşman orduları tarafından işgal edilmiş, 27 Ağustos 1922’de Büyük Taarruz ile kurtarılmıştır. Utku Anıtı, kentin Yunan işgalinden kurtarılışı nedeniyle Ordumuza ve Büyük Önder Atatürk’e Afyonluların Şükran Hatırası olarak dikildi. Heykeltraş Heinrich Krippel tarafından 1934-1936 yılları arasında yapılan anıt, 24 Mart 1936 günü dönemin başbakanı İsmet İnönü tarafından açılmıştır.
Anıtının dikildiği yerin de tarihi bir önemi vardır. Utku Anıtı, Belediye ve Valilik binalarının bulunduğu yerde, Atatürk ve silah arkadaşları tarafından karargah olarak kullanılan, Başkumandanlık Meydan Muharebesi’nin planlarının yapıldığı ve bugün Zafer Müzesi olarak kullanılan binanın tam karşısına yapılmıştır. Anıt, Afyon’un kurtuluşu, Türk askeri kuvvetlerinin başarısı ve 30 Ağustos Zaferi’nin gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla taarruzun planlandığı alana bakmaktadır.
Kaidesi 2,5, Heykel’i 4.07 metre olan anıt 59.446 TL’ye mal olmuştur. Anıtın kaidesi, Bronzdan yapılmış çıplak iki erkek heykelinden oluşmaktadır. Bu heykellerden ayakta olan, düşmanı ayakları altına almış Türk’ü; ayaklar altında yatan ise Türkiye’yi işgal eden düşmanları simgelemektedir. “Bir yoruma göre de ayaktaki figür, tam bağımsızlık için saldıran Türk gücünü; yerdeki figür ise Türk’ün gücü karşısında yenilen emperyalizmi temsil etmektedir.”
“Kaidenin çevresindeki kabartmalarda ön yüzde Atatürk’ün sol profilden bir portresi, arka yüzde Türk askerinin taşıdığı sancağı işgalden kurtulan halkın öpmesi, sol yüzde Atatürk, İsmet İnönü, Fevzi Çakmak’ın harita üzerinde yaptıkları Başkomutanlık Meydan Muharebesi planı, sağ yüzde ise Türk askerinin yaptığı bir süngü saldırısı betimlenmiştir.”
***
Utku Anıtı, arkasında görünen Afyonkarahisar Kalesi ile birlikte kentimizin en önemli simgelerinden birisidir. 1936 yılında yapılan heykel bugüne gelene kadar oldukça yıpranmıştı. Birçok kişi ve kurum tarafından anıta bakım yapılmaması eleştiri konusu olmuştu. Önceki Belediye Başkanımız Abdullah Kaptan zamanında yapılan bakımın da usulüne uygun yapılmadığı, bu nedenle işe yaramadığını biliyoruz. Anıtın bakıma alınması sürecinde yaşananları kısaca anlatmak gerekir diye düşünüyorum. Anıtın yıpranması ile ilgili eleştirileri dikkate alan Belediye Başkanımız Burhanettin Çoban, Afyonkarahisar Atatürkçü Düşünce Derneği yönetiminin öneri ve katkılarıyla, CHP’li Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı sayın Yılmaz Büyükerşen’den yardım istiyor. Kentin sokaklarını bir müze gibi sanat eserleri ve heykellerle donatan Büyükerşen’in tecrübelerinden faydalanan ve öngörülen bütçeyi bu işe ayıran Belediyemiz hem ilimiz, hem de Türk halkı ve Ordumuz için büyük bir ayıbın düzeltilmesine vesile oluyor. Anıtın bakımında gerekli hassasiyeti gösteren, emeği geçen herkese Afyonkarahisar halkı adına teşekkür ederim. Sizlerden, yapılan bakım sonrası Utku Anıtı’na gitmenizi, emperyalist güçlere karşı dünyadaki en büyük zaferi kazanan Türk Halkını ve O’nun büyük önderini bir kez daha anmanızı rica ediyorum.
Son Söz; “Büyük utkuyu en iyi anlatan anıt” Mustafa Kemal Atatürk

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER