Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Sezer Küçükkurt

4 VEKİL YERİNDE, 2 YENİ İSİM İÇİN BUNCA TANTANA

Seçim tantanalarından, siyasi curcunanın içerisinden şöyle bir sıyrılıp geriye doğru çekilin. Mesela Hıdırlık tepesinden Afyonkarahisar’ı seyrediyormuş gibi hissedin kendinizi.
Siyaset camiasında olan-bitene şöyle tepeden bir bakın. Bunca tantana, bunca gürültü neden?
Afyonkarahisar’ın 6 milletvekilini yeniden belirlemek için.
Peki, 6 milletvekilliği için kaç aday var? Onlarca partiden onlarca aday…
Seçilme şansı yüksek olanlar hangileri? Herkesçe malum…
Mevcut Milletvekillerimizden Ali Özkaya, İbrahim Yurdunuseven, Mehmet Taytak ve Burcu Köksal milletvekili aday listelerindeki yerleri nedeniyle çok büyük bir aksilik olmazsa yeni dönemde de Afyonkarahisar Milletvekili olacaklar.
Geriye ne kaldı? 2 Milletvekilliği…
Yani bunca tantana, bunca gürültü, mevcut Afyonkarahisar Milletvekillerinden Veysel Eroğlu ve Gültekin Uysal’ın yerine kimlerin Afyonkarahisar Milletvekili olacağıyla ilgili…
Hepi-topu 2 isim seçeceğiz. İşin hülasası bu…
Siyasi parti liderlerinin iki dudağı arasındaki demokrasi ile, tabanın görüşünün tavana ulaşmasına izin vermeyen sistemlerle seçime de gitsek, sandıkları da patlatsak alabileceğimiz mesafe bundan ibaret…
Ne buyurdunuz; Aza kanaat etmeyen çoğu bulamaz mı? Ne diyelim, Allah bereket versin.

 

İTTİFAKLAR NE ANLATIYOR?

14 Mayıs seçimlerine tamı tamına 30 gün kalmışken artık milletvekili listeleri tamam. Birkaç rutin işlemin dışında geriye sadece sandık kaldı.
Seçim sandığına doğru hızla yol alırken ittifaklar ve partiler açısından son durumu şöyle özetleyebiliriz:
MUHAFAZAKAR SEÇMENE İTTİFAK İÇİNDE ALTERNATİF SUNULDU
Cumhur İttifakı’nda yer alan 4 siyasi partinin ittifak çatısı altında lakin; kendi logolarıyla seçime girmelerinin olumlu ve olumsuz yanları konuşuluyor.

Bir grubun görüşüne göre, AK Parti, MHP, BBP ve YRP’nin ayrı ayrı listelerle seçime girmesi sonucunda “artık oylar”dan elde edilecek vekillikleri kaybetme riski bulunuyor. Bu nedenle Cumhur İttifakı’nın 15-20 vekil daha az çıkartılabileceği ifade ediliyor. Mesela BBP Genel Başkanı Destici bu görüşte olanlardan.
Ama bir başka görüşe göre ise, kendi parti logolarıyla seçim giren partiler Cumhur İttifakı’na gönül vermiş seçmenin, bir şekilde ittifak içinde kalmasının önünü açıyor.
Bu görüştekilere göre, ittifakın oylarında bir düşüş yaşanmayacak ve o seçim bölgesinde en fazla oyu alan birinci partiye gidecek olan artık oylarla vekillik sayısında bir düşüş de yaşanmayacak

 

Dindar, muhafazakar, milliyetçi seçmenin her birine farklı bir alternatif sunuyor bu tablo. Yani, AK Parti’den kopacak bir seçmenin MHP’ye ya da MHP’den kopacak bir seçmenin BBP’ye yönelmesi sağlanmış oluyor bu sayede.
MHP’nin logosunun yanında BBP var mesela. Yeni kurulmuş olan Yeniden Refah Partisi ne kadar oy alabildiğini görecek seçim sonunda. DP, DEVA ve Gelecek partileri logolarıyla seçime giremedi. Bu nedenle ne kadar oy oranları olduğunu seçim sonrasında da bilemeyeceğiz mesela.
O nedenle ittifak çatısı altında çoklu seçenekle seçime girmek, “vekillik sayısı” açısından da, seçmene alternatif üretmesi açısından da önemli.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti