Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Hasan Tahsin Günek

AFYONKARAHİSAR VE ÇEVRESİNDE PROTESTAN MİSYONERLİK FAALİYETLERİ (1820-1922) – 16

Hasan Tahsin Günek 28 Eylül 2017 Perşembe 13:37:31
 

(Dünden Devamı)
1911 senesi Temmuz sayısında Afyonkarahisar’da görev yapan Hagop Yeranian ve ailesinden övgüyle bahsedilirken İzmir’e bağlı bir dış istasyon kademesindeki Afyonkarahisar’ın İstasyon seviyesine yükseltilmesi gerektiğini düşünmekte olduğunu belirten Mr. McNaughton’un cümlelerine yer verilmekteydi:
“Amerikalıya göre Karahisar kadar garip bir isim olan iki şehir olamazmış gibi görünebilir. Ancak böyle iki şehir var. İkisi de Batı Türkiye Misyonumuzun dış istasyonlarıdır. Sivas yakınlarındakinde Mr. Perry ve diğerinde ise McNaughton dikkate değer bir olay bildiriyor. Bir cemaatin örgütlenmesi ve bir kilisenin adanması, her yerde önemli olan olaylardır. Ancak 16 Nisan Pazar günü, İzmir’in bir istasyonu olan Afyonkarahisar’da gerçekten bir yeniden düzenleme günü yaptılar. Yirmi yıldır Ermeni papaz Hagop Yeranian ve eşi fedakârca, sadakatle ve azimle emek veriyorlardı. Neredeyse ortada hiçbir şey yokken başlamışlar ve yavaş toplanan cemaatiyle her türlü sıkıntı ve eziyete göğüs gererek sonunda kendi ışıklarının, düşmanlarının karşı çıkmasıyla gizlenemeyecekleri bir konuma gelmişlerdir. Papazın kızlarının ikisinin de öğretmeni olduğu ve iki yıl önce eğitime başlayan okullar, erkek ve kız olmak üzere şimdi 140 öğrenciye sahip.

Pastör Yeranian ve Ailesi

Şapel, okul odası ve papazın ikametgâhını içeren yeni bina, bu büyüyen işin barınmasını sağlar. Şehirdeki binalar içerisinde türünün en cazip görünümlü olan yapısıdır. Kullanım için takdire uygun bir şekilde inşa edilmiştir. Onu güvenceye almak, yalnızca Protestan davasının gelişimi için değil, Protestan olmayan toplumu teşvik etmek için büyük olanaklara sahip bir araç olduğunu gören ziyaretçi misyonerlerine papazına ve topluluğuna sevinç ve yeni bir cesaret veriyor. Sayın McNaughton’ın yakında bir uç istasyon rütbesinden bir istasyon seviyesine yükseltilmesi gereken bu önemli demiryolu merkezinde ilerleme fikirleri olan herkes burada ikamet eden misyonerlerle bir araya gelecektir”51

Afyonkarahisar Protestan Kilisesi52

1.Dünya Savaşı yıllarına gelindiğinde, 18 Aralık 1914 tarihli mektubunda İstanbul’dan peder C. T. Riggs, Afyonkarahisar’daki kilisenin ve okulun bir İngiliz ismi olarak, Bay McNaughton, tarafından ele geçirildiğini duyuyoruz. Demektedir:
“Savaş bölgesine en yakın olanlar iletişimde en büyük sıkıntıya sahiptir. Amerikan Kızıl Haçı biraz iş yapıyor ve burada ordu hasta askerlerinin bakımında işbirliğini güvence altına alıyor. Afyonkarahisar’daki kilisenin ve okulun bir İngiliz ismi olarak tutulduğunu duyuyoruz; Bay McNaughton, tarafından ele geçirildi”53  (Devamı Yarın)

KAYNAKÇA:
51The Missionary Herald,Volume ,CVII,July, 1911,Number7,Page 320
52TheMissionaryHerald,Volume ,CVII,July, 1911 Number7,Page 321
53TheMissionaryHerald,Volume ,CXI,March, 1915,Number3,Page 131

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti