Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Aziz Aslan

AFYON’UN KAFA KAĞIDI – Kocatepe Gazetesi

Aziz Aslan 18 Kasım 2013 Pazartesi 02:00:00
  Yaşadığınız şehrin isminin nereden ve ne şekilde geldiğini merak ettiniz mi? Edenler için Afyon’un kafa kağıdını açıklamayı uygun gördük.
Şehrin eski adı “Akreones”, sonra Frikyalılar gelmişler, “Sneda” demişler. Ondan sonra Lidyalılar, İranlılar, Romalılar, şehre gelip oturmuşlar. Anadolu Selçukluları şehri Romalıların elinden çekip almışlar. Öz sahibi Osmanlı Türkleri Yıldırım Bayezit zamanında ellerine geçirmişler.
“Afyonkarahisar” adı, il sınırları içinde eskiden beri yaygın bir şekilde ekilen “Afyon”dan gelir. Şehrin asıl adı “Karahisar”dır. Karahisar demek, “Karakale “ demektir.
Anadolu sert kayaların üzerine kurulan bu kalelere bu adın verildiği çok görülür. Bilindiği gibi Afyon Kalesi de Anadolu’nun en yalçın kalelerinin başında gelmektedir.
Eskiden şehrin adı “Karahisar-ı Sahip”ti. Bu ad on üçüncü yüzyılda şehirde oturan Selçuklu beylerinden Sahip Ata oğullarından gelir.
Cumhuriyet devrinde bu şehrimize “Afyonkarahisar” hatta daha da kısaltılarak “Afyon” denmiştir.
Türkiye’nin doğudan yedi komşu ile karayolu çıkışı olan tek ili ve demiryolu ulaşımında önemli bir fonksiyon üstlenen Afyon ilimiz Ege, İç Anadolu, Marmara ve Akdeniz bölgelerimizi birbirine bağlayan konumuyla ülke ekonomisine yıllardan beri önemli katkıları devam etmektedir.
Afyon adını tarihe altın harflerle yazmış, Türk Milletinin bölünmez bütünlüğü yolunda, her zaman üzerine düşeni yerine getirmiş ve her zaman da yerine getirecektir.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER