Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay

AZ KONUŞMAK İMANDANDIR – Kocatepe Gazetesi

Muharrem Günay 15 Mayıs 2012 Salı 03:00:00
  Atasözlerimizde de belirtildiği gibi “Söz gümüşse sükût altındır.” Kuralından hareketle boş ve yararsız konuşmalardan kaçmak, konuştuğumuzda Sevgili Peygamberimizin buyurduğu gibi, ya hayır söylemek ya da susmak gerekir.
Sevgili Peygamberimiz buyuruyor ki:
” Allah’a ve ahiret gününe inanan ya hayır söylesin yahut sussun.” ” Az konuşmak imandan, çok söz nifaktandır.”
Sözün Güzel Söylenmesinin Önemi İse Bizlere Şöyle Bildirilmektedir:
“Güzel söz ve bağışlama, arkasından incitme gelen sadakadan daha iyidir. Allah zengindir, acelesi de yoktur.” (Bakara 263)
Bir tatlı dil ve kusurları bağışlamak, arkasından eza ve gönül bulantısı, gelecek bir sadakadan daha hayırlıdır. Allah, hiçbir şeye muhtaç değildir, halimdir, yumuşak davranır. Bakara 263 (Elmalılı )
Ebü Hüreyre radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Kendisini (doğrudan) ilgilendirmeyen şeyi terketmesi, kişinin iyi Müslüman oluşundandır.” (Tirmizî, Zühd 11. Ayrıca bk. İbni Mace, Fiten 12)
Hz. Ali (r.a.) buyuruyor ki:
“Söylemediğin sözün hâkimi, söylediğin sözün mahkûmu olursun (Hz. Ali) Çok düşünürken az konuşabilirsin. Fakat çok konuşurken hiç düşünemezsin. (Hz. Ali) Sırrın senin esirindir, ifşa ettiğin takdirde sen onun esiri olursun.” (Hz. Ali)
Konuşacağımız zaman susmak, susacağımız zaman konuşmak ise en büyük ahmaklıktır.
Mü’min susmayı ve az konuşmayı tercih etmekle beraber, iyiliği emretme ve kötülüğü men etme söz konusu olunca konuşmalı ve çevresindeki insanları uyarmalıdır. Bu konuda Sevgili Peygamberimiz şöyle buyuruyor.
” Doğru bir sözü işitip sonra da onu din kardeşine ulaştırarak öğretmek, ne güzel bir hediyedir. “
Bakara suresi 177. âyette takva sahipleri/muttakilerin söz verdikleri ve ahitleştikleri zaman sözlerini tutmalarına ve ahitlerine/antlaşmalarına bağlı kalmalarına dikkat çekiliyor. Saf suresi ikinci ve üçüncü ayetlerde de yapamayacağımız şeyleri söylememeye dikkat çekiliyor ve yapamayacağı şeyleri söylemenin ve sözünde durmamanın Allah katında nefretle karşılandığına dikkat çekiliyor.
“Yâ eyyühellezîne âmenû lime tegûlûne mâ lâ tefalûn ( e )* Kebura megten ındallâhi en tegûlû mâ lâ tefalûn ( e )” (61/Saf -2,3)
“Ey iman edenler! Yapmayacağınız şeyleri niçin söylüyorsunuz? Yapmayacağınız şeyleri söylemeniz, Allah katında büyük bir nefretle karşılanır.” (Saf 61/ 2,3)
Bakara suresi 224, Maide suresi 1 ve Rad suresi 20. ayetlerde de verilen sözlere, yeminlere ve ahitlere bağlı kalmaya dikkat çekilmiştir.
“Yemin etmek suretiyle, Allah’(ın adın)ı, iyilik yapmanıza, (kötülüklerden) sakınmanıza ve insanların arasını düzeltmenize engel yapmayın. (Böyle yapmışsanız, keffâret ödeyerek yaminizi bozun), Allah her şeyi işiten bilendir” (2/Bakara -224)
“Ey iman edenler! Akitleri(n gereğini) yerine getiriniz…” (5/Maide -1)
“Onlar, Allah’ın ahdini yerine getirenler ve verdikleri sözü bozmayanlardır.” (13/Rad-20)

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti