Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Sezer Küçükkurt

Bakanlarımız

Dün bu köşede Afyonkarahisar’a hizmet eden eski bakanlarımızdan bahsetmiştik. Malumunuz olduğu üzere Afyonkarahisar’ın Cumhuriyet tarihi boyunca bir çok “Bakan”ı olmuştur.
Afyonkarahisarlı Cumhurbaşkanımız Ahmet Necdet Sezer ve Afyon Lisesi mezunu merhum Cumhurbaşkanımız Süleyman Demirel’in ardından siyaset sahnesinin üst sıralarında yer alan Afyonkarahisarlı isimler kimler diye bakacak olursak karşımıza şu tablo çıkar:
Afyon milletvekillerinden Millet Meclisi hükümetinin Ömer Lütfi Argeşo Nafia Vekili olarak 19 Mayıs 1921’de kurulan kabineye bakan seçildi. Argeşo Milli Mücadele kahramanlarındandır. Afyonkarahisar’ın en önemli siyasi aktörlerinden, bir başka Milli Mücadele kahramanı merhum Ali Çetinkaya 16 Şubat 1934’te Bayındırlık Bakanı oldu. Ardından 3 Nisan 1939’da Türkiye’nin ilk Ulaştırma Bakanı oldu. Afyonkarahisarlı bir başka hemşehrimiz Arif Demirer 1955’te Adnan Menderes hükümetinin Ulaştırma Bakanı olarak 1957’ye kadar görev yaptı.
Sandıklılı hemşehrimiz Hasan Dinçer de bakanlarımız arasında. 1961’de Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi Afyon milletvekili olan Dinçer, ikinci koalisyon hükümetinde 1963-1964’te Başbakan Yardımcısı, 4’üncü koalisyonda Milli Savunma Bakanlığı yaptı. Ayrıca CMKP Genel Başkan Vekilliği’ni de yürüttü.
Hasan Dinçer, 1965’te Adalet Partisi’nin Konya milletvekili seçildi ve Adalet Bakanı oldu. 1970’te aynı partinin Afyon Milletvekili oldu. Devlet Bakanlığı’na getirildi. 1973 seçimlerinde parlamento dışı kaldı. 4’üncü sıradaydı halk oy vermedi. 1975 yılında Emekli Sandığı Müdürler Kurulu Üyeliği’ne getirildi. 3 yıl bu görevi yürüttü.
Afyonkarahisar Milletvekillerinden Dr. Mete Tan ile Güneş Öngüt de bakanlık yaptı. Öngüt, 5 Ocak 1978’de bağımsız milletvekili olarak Bülent Ecevit hükümetinde Ulaştırma Bakanı oldu. 12 Kasım 1979’da bakanlığı sona erdi Güneş Öngüt’ün.
Aslen Bayat ilçesinden olan Dr. Mete Tan 1973’te Adalet Partisi’nden milletvekili oldu, sonra tekrar seçildi. Bülent Ecevit hükümetinde 5 Ocak 1978’de Sağlık Bakanı oldu. Güneş Öngüt’le beraber bakanlığı sona erdi.
Hemşehrimiz Ahmet Karayiğit Afyon Senatörü olarak Köyişleri Bakanlığı görevinde bulundu.
Bir diğer hemşehrimiz İsmet Atilla 50’inci hükümette Maliye Bakanı oldu, bakanlığı 1995’teki erken seçime kadar sürdü. Mesut Yılmaz başkanlığındaki ANAP-DYP koalisyonu döneminde Tarım Bakanı olarak yer aldı.
Dr. Halil İbrahim Özsoy 1991 yılında Anavatan Partisi’nden Meclis’e girdi. 1995 seçimlerinde tekrar seçildi. 1997’de oluşturulan ANAP-DSP-DTP hükümetinde Sağlık Bakanı olarak görevlendirildi.
1999 seçimlerinden sonra Bayındırlık ve İskan Bakanı olan Koray Aydın’ın bakanlıktan ayrılmasından sonra bu görevi MHP Afyonkarahisar Milletvekili Prof. Dr. Abdülkadir Akcan yürüttü.
2002 seçimlerinde bakan çıkaramayan Afyonkarahisar’ın “Bakan” özlemi 2007 seçimlerinden sonra Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ile sona erdi. Eroğlu, 2011 seçimlerinin ardından da Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na getirildi.

 

Hiçbir emek zayi olmuyor

 

Yazımız için Afyonkarahisar’ın siyasi tarihinde böylesi kısa bir yolculuk yaparken, Maliye ve Tarım eski Bakanlarımızdan, değerli büyüğümüz İsmet Attila aradı tevafuken… Şah İsmail’in rahatsızlığından, memleketteki dostlardan havadislerden bahsederken konu İsmet Amca’nın Bakanlığı döneminde yaptığı hizmetlere geldi söz.
Maliye Bakanı iken AFJET’in kuruluşu amacıyla Özel İdare emrine 100 milyar TL, Belediye emrine 100 milyar TL ve diğer kurumlara ayrıca ödenek sağlayarak “Afyon’un bir rüyası”nın gerçeğe dönüştüğünü anlatırken, Afyonkarahisar Havaalanının sivil uçuşlara açılmasıyla ilgili yapılan girişimlere değindi İsmet Amca. O dönemin Yüksek Planlama Teşkilatı’na Afyon Havaalanının sivil trafiğe açılması için yaptığı baskılar sonucunda havaalanı çevresindeki bir çok tarım arazisinin istimlak edildiğini, istimlak bedellerinin Afyonlu hemşehrilerimize ödendiğini ve gerekli binaların yapılabilmesi için yine Valilik emrine ödenekler çıkarıldığını anlatan İsmet Attila, “O dönemde sizlerin, Kocatepe Gazetesi’nin yazdığı haberler araştırıldığında bunların hepsinin kayıtlı olduğu görülecektir” dedi.
***
Afyonkarahisar’ın önde gelen iş insanlarından Adnan Demirel ile aralarında geçen bir sohbeti ve ilginç hatıralarını da aktardı İsmet Attila. Arşivlerde yer alması açısından bu anıyı da aktarmak isterim bu vesile ile sizlere:
İsmet Attila’nın Maliye Bakanı olduğu dönemde Devlet Planlama Teşkilatı ve bağlı birimlerinin Eskişehir’de bir toplantısı vardır. Toplantı öncesinde kendisine bilgi verilmesi üzerine Maliye Bakanı İsmet Attila, yapılan çalışmalara İscehisar’da bir Mermer İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulması çalışmalarının da eklenmesini ister. Planlama Teşkilatı’ndaki uzmanlar bu teklife karşı çıksa da Maliye Bakanı’nın talebini geri çeviremezler ve o dönem hiçbir ilçede “İhtisas Organize Sanayi Bölgesi” bulunmamasına rağmen İscehisar’da Mermer İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulması için gerekli işlemler tamamlanır. Bugünkü İscehisar OSB’nin ilk arazisinin tahsisi gerçekleşir ve genişleye genişleye İscehisar OSB bugünlere gelir. Eskişehir’deki o toplantının zabıtlarını tutan isim ise bugün İscehisar Mermer İhtisas OSB’nin Başkan vekili olan şehrimizin önde gelen iş insanlarından Adnan Demirel’dir.
***
Yakın tarihe ait bu anektodlardan anlıyoruz ki, yapılan hiçbir hizmet boşa gitmiyor, kartopu misali yuvarlana yuvarlana büyüyor, gün geliyor AFJET oluyor, gün geliyor il ekonomisinin bel kemiği bir OSB oluyor. Emeği geçen herkesten Allah razı olsun.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti