Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Murat Arısoy
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Biliyorum, sana giden yollar kapalı…

Murat Arısoy 22 Temmuz 2011 Cuma 03:00:00
  Düşünün. Yeşilyol’da oturuyorsunuz. Maliye Kavşağı olarak bilinen yere gitmeniz gerek. Kendinize ait aracınız yok. Ne yaparsınız?
Ya yürürsünüz, ya dolmuşa binersiniz, ya da paraya kıyıp taksi çevirirsiniz. Yürüme hızınıza göre en geç 15-20 dakikada Maliye Kavşağı’nda olursunuz. Dolmuşa binerseniz, Yeşilyol’dan Maliye Kavşağı’na varmanız, yaklaşık 7 dakikanızı alır. Taksiye binerseniz, 2-3 dakika içinde Kavşak’tasınız.
Tabii benim bu dediğim, normal koşullarda.
Mesela yolların birinde bir kazı varsa, bu dakikalara ne kadar ekleyeceğinizi o anki durum belirler.
Dün sabah saat 10.00’da Maliye Kavşağı’nda olmam gerekiyordu. Yürürken oyalanırım, geciki-rim düşüncesiyle Yeşilyol’dan saat 09.40 dolaylarında dolmuşa bindim. Dolmuşun ayakta yolcu almaması dikkatimi çekti. Dolmuş, Ordu Bulvarı’nda seyrederken, orta yaşlı çift durak harici bir yerde durmak istedi. Dolmuş şoförü, “Ben de sizi dediniz yerde indirmek isterim. Ama indiremem, ceza yazıyorlar” dedi. Böylece, durak haricinde yolcu indirilmeyeceğine dair uygulamanın da başladığını görmüş olduk.
Neyse, dolmuş seferini sürdürürken Gazlıgöl Caddesi’ne geldik. Yol kapalı…
Ne yapacağız?
Demiryalayan Türbesi’nden tekrar Yeşilyol istikametine girdik. “Zaten buradan gideceksem, o kadar yolu neden dolandım” diye düşündüm ister istemez. Yeşilyol’da Ordu Bulvarı’nın Atatürk Stadı tarafına yöneldik. Devlet Hastanesi’nin önünden Maliye Kavşağı’na ulaşabildik. Bu sırada tam 20 dakika geçmişti. Yürüseydim, oflaya-puflaya menzilime varmıştım, dolmuşla sıcak görmeden, ama aynı dakikada gidilmesi gereken yerdeydim.
Önceki gün de bir arkadaş anlattı. Ahmet Necdet Sezer Kampüsü yönünden Gazlıgöl Caddesi’ne girmişler. Girmişler de çıkamamışlar. Zira yolda çalışma varmış, fakat çalışmanın olduğuna ilişkin uyarı tabelası yokmuş. Ben aktarıcıyım, gözümle görmedim, lakin araçlar tıkanıklığa sebep olmuş. Caddeye girenlerle caddeden çıkmak isteyenler, ilginç görüntülerin ortaya çıkmasını yol açmış.
İyi de şimdi, sormak gerek: Bu yolda yaklaşık 2-3 hafta önce de iki ayrı kurum tarafından çalışma yapılmıştı, fakat böyle bir keşmekeş yaşanmamıştı. Neden şimdi bu sıkışıklık yaşanıyor
İki gün önce Zafer Kent Ormanı’nda doğaya keklik ve sülün bırakıldı. İhlas Haber Ajansı İl Temsilcisi Ali Kemal Akan ile ben, Çevre ve Orman Müdürlüğü’ne ait araçla çıktık Zafer Kent Ormanı’na. Dönüşte de aynı araçtaydık. Ancak dönüş yolunda tuhaf bir görüntü ortaya çıktı. Bizim içinde bulunduğumuz araç, Afyonkarahisar’daki iki televizyon ve bir yerel gazeteye ait olan toplam 4 araç, konvoy halinde yolda kaldık. Tekerimiz patlamadı, benzinimiz bitmedi. Başımıza gelen şuydu: Bir yola saptık, ilerledikten sonra kepçeyle karşılaştık. Çalışma yapılıyormuş. “Hadi” dedik, “Tamam, başka yol buluruz.” Başka yola sapacaktık, sapmadan aracın önündeki vatandaşlar uyardı:
“Geri gidin, çalışma var…”
“Tabela yok ama”
“Tabela yok abi, çalışma var.”
Şimdi bir de şu soruyu sormak lazım:
Bildiğim kadarıyla 4 şirket ve bir kurum bu kazıları, daha iyi hizmet verebilmek için yapıyorlar. Ama neden hepsi ayrı ayrı zamanlarda, ayrı ayrı yerleri kazıyorlar?
Bununla ilgili kurumların birbirileri ile eşgüdüm hâlinde oldukları söyleniyor. Bu eşgüdüm “Şuradan geçme benim borum var, benim kablom şurası”ndan daha öteye geçmeli. Hani, bu yazıyı okuyan bazı kişilere garip gelecek ama Kazı Eşgüdüm Merkezi ya da başka bir isimde merkez oluşturulmalı. Bu merkezin başında da bir Vali Yardımcısı yer almalı. Bu merkez, kazı yapması gereken kurumların yöneticileriyle, yetkilileriyle yıllık kazı planları çıkarmalı. Hatta öyle bir planlama yapılmalı ki kurumlar, yan yana çalışıp bir yolu bir defa kazmalı.
Bu önerinin geçerliliği sorgulanabilir. Zira bir kısmımızın aklına “Zaten kazılar bu sene bitiyor. Neyin merkezini kuracağız” sualleri gelecektir. Tamam, geçici bir merkez olur o zaman. İhtiyaç duyuldukça merkez yöneticileri bir araya gelir ve planlama yapar. Yapılan hizmetin adı konur, vatandaşlar, ne zaman nereden geçeceklerini bir ay önceden bilirler…
Afyon’da kazı yapılıyor, çalışma yapılıyor. Ama sürücünün kullanabileceği yol seçeneği sunulmuyor.
Keşke….
Cemal Süreyya, bir de Afyon’un şimdiki hâlini görüp de yazsaydı “Biliyorum, sana giden yollar kapalı…” dizelerini…

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER