Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Sezer Küçükkurt

Büyükşehir’i kaçırdık mı?

İlimizin nüfusu giderek azalmasına ve hatta bu azalış 7 olan milletvekili sayımızın 5’e düşmesine sebep olmasına rağmen, bir süredir hep beraber “Büyükşehir Belediyesi olma” rüyası görüyorduk. Nihayet bu rüyadan ayıldık.
Afyonkarahisar’ın Büyükşehir Belediyesi rüyasını görmesini en başta Orman ve Su İşleri Bakanımız Prof. Dr. Veysel Eroğlu sağladı. Gerçekleştirdikleri hizmetleri anlatırken, ilk olarak sanıyoruz ki dil sürçmesi ile Afyonkarahisar Belediyesi’nden Büyükşehir Belediyesi olarak söz eden Bakan Eroğlu, daha sonra bu dil sürçmesini bir temenniye dönüştürdü. Şehrin hedefine adeta bir “kızılelma” koydu. Her fırsatta Afyonkarahisar Belediyesi’nden “Büyükşehir Belediyesi” olarak söz etmeye başlayan Bakan Eroğlu bu hedefi koyduğunda henüz AK Parti Hükümeti’nin yeni Büyükşehir Belediyelerine olanak sağlayan kanuni düzenlemeleri gündemde değildi. Eroğlu’nun temennisinin üzerine yasal düzenlemeler de eklenince Afyonkarahisarlılar olarak Büyükşehir Belediyesi olma yolunda beklentimiz bir kat daha arttı.
Yeni nüfus sayımının kesin sonuçları ilan edildiğinde merkezdeki nüfus artışı da ümitlerin üzerine ümit kattı.
Bakan Eroğlu zannediyoruz ki, motivasyon amacıyla söylemlerinde “Büyükşehir Belediyesi” ısrarını sürdürdü. Ama kanuni düzenlemelerde belediyelerin Büyükşehir Belediyesi’ne dönüşebilmesi için gerekli şartları yerine getiremedğimiz için yeni çıkan kanun kapsamında yer alamadık.
Tabii ki şimdilik…
Afyonkarahisar olarak bu “Kızılelma”dan uzaklaşmış değiliz.
Belki bir gün, Afyonkarahisar’ın Büyükşehir Belediyesi olmasıyla, Dinar’ın da, Emirdağ’ın da diğer ilçelerin de köyleri ve beldeleri ile birlikte Afyonkarahisar Belediyesi’ne bağlı olmaları fikri gerçekleşebilir.
Bu durumun hem teknik açıdan, hem de uygulanabilirlik açısından ne kadar faydalı olacağını zaman gösterecek..
Afyonkarahisar Konya’dan sonra en fazla Belediye yönetimine sahip bir il. 108 Belediye mevcut il genelinde. Coğrafyası da küçümsenecek bir büyüklükte değil. En önemli özelliklerinden birisi de nüfusunun bu coğrafyada yaygın bir şekilde yaşıyor olması.
Pek çok komşusu Afyonkarahisar’la aynı, hatta daha az nüfusa sahip iken kent yaşamı açısından Afyonkarahisar’dan daha öndeler. Bunun en önemli sebeplerinden birisi, o komşularda nüfusun merkezde yoğunlaşması. Afyonkarahisar’da ise nüfusun ilçeler ve beldeler nedeniyle yaygın olması. Eskişehir örneğine bakıldığında toplam il nüfusu Afyonkarahisar gibi 750 bin civarında iken, bu nüfusun 500 bine yakın bölümünün şehir merkezinde olduğu görülüyor. Hal böyle olunca da Eskişehir Büyükşehir Belediyesi oluyor, Afyonkarahisar ise sadece Belediye…
İleriki dönemlerde gerçekleşmesi halinde Afyonkarahisar Belediyesi’nin Büyükşehir Belediyesi statüsü kazanması, şehrimiz ve hemşehrilerimiz açısından eşsiz avantajlara imkan sağlayacaktır. Afyonkarahisar’ın Büyükşehir Belediyesi olması herkesten çok bu şehrin yaşayanları olarak bizleri memnun edecektir. Merkezin çevresinde dağılmış olan büyüklü küçüklü beldeler ile yine yakında bulunan köylerin, belediye ya da mahalle statüsünde Afyonkarahisar Merkez’e bağlanmaları şehrin geleceği açısından büyük önem taşımaktadır.
Afyonkarahisar merkezin kağıt üzerinde 200 bine yaklaşan nüfusunun günlük yaşamda bunun çok çok üzerinde olduğunu sanıyoruz ki, herkes bilmektedir.
Afyonkarahisar’ın çevresindeki belde ve köylerden, hatta hatta ilçelerden her gün binlerce kişi şehre gelmekte, Belediyecilik hizmetlerinden ve kentin olanaklarından faydalanmaktadır. Bu faydalanmalar her şehirde olduğu gibi günlük alış-veriş, ihtiyaç görme şeklinde değildir. Tamamen yerleşik hayatın, çalışma hayatının sağladığı faydalanmalardır.
Sonuç itibariyle “Büyükşehir Belediyesi olabilmek için nüfusumuzu artırma çalışmaları yapmalıyız” gibi esprili yaklaşımlar bir kenara bırakılacak olursa, önümüzde çok uzun bir yol olduğu aşikardır.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti