Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay

CENNETE ANCAK MÜSLÜMANLAR GİRER -7

Muharrem Günay 19 Şubat 2011 Cumartesi 02:00:00
  «Yoksa Biz, melekleri dişi olarak yarattık da onlar buna şahit miydiler?» Yaratılışlarım müşahade etmedikleri halde meleklerin kızlar olduğuna nasıl hükmediyorlar? Bu, Allah Teâla’nın şu kavli gibidir: «Onlar Rahman’ın kulları olan melekleri de dişi saydılar. Onların yaratılışlarını mı görmüşler? Onların bu şahadetleri yazılacak ve sorguya çeki-leceklerdir.» (Zuhruf, 19).«İyi bilin ki; gerçekten onlar iftiralarından ötürü şöyle diyorlar: Allah doğurdu. Hiç şüphesiz onlar, yalancılardır.» Allah Teâlâ onların melekler hakkında küfrün ve yalanın en üst mertebesindeki üç sözlerini zikre-der: Önce onlar melekleri Allah’ın kızları kabul etmişlerdir. Böylece Allah’ın çocuğu olduğunu ileri sürmüşler ve bu çocuğun dişi olduğunu söylemişlerdir. Sonra da Allah’tan ayrı olarak bunlara tapınmışlardır. Bunlardan her biri cehennem ateşinde ebedî kılınmak için yeterlidir.Sonra Allah Teâlâ onları reddederek şöyle buyurur: «Kızları, oğullara tercih mi etmiş?»
Erkek çocukları değil de kızları tercihe Allah’ı sevk eden nedir? Nitekim başka bir âyet-i kerîme’de: «Yoksa Rabbimiz size oğullar seçti de kendisi meleklerden kızlar mı edindi? Muhakkak ki siz, büyük bir söz söylüyorsunuz.» (İsrâ, 40) buyrulurken aynı sebeple burada da şöyle buyurur: «Ne oluyor size, nasıl hükmediyorsunuz?» Söylediklerinizi düşünüp akledecek akıllarınız yok mu? «Hiç düşünmüyor musunuz? Yoksa sizin (söylediklerinize dâir) apaçık bir deliliniz, (bir hüccetiniz) mi var? Eğer sâdıklardan iseniz kitabınızı getirin,» Allah Teâlâ’nın sizin söylediğinizi edindiğine dâir Allah tarafından gökten indirilmiş bir kitaba dayanacak deliliniz ve burhanınız varsa bunu getirin. Ama sizin söylediğiniz şeyin akla dayanması mümkün değildir. Hattâ akıl bütünüyle bunu tecviz edecek değildir. «O’nunla cinler arasında bir nesep bağı uydurdular.» Mücâhid der ki: Müşrikler: Melekler Allah’ın kızlarıdır, demişlerdi. Ebubekir (r.a.) : Peki onların anneleri kimlerdir? diye sordu da, onlar: Cinlerin ileri gelenlerinin kızlarıdır, diye cevap verdiler. Katâde ve İbn Zeyd de böyle söylemiştir. Bu se-bepledir ki Allah Teâlâ şöyle buyurur: «Andolsun ki (onların böyle bir hükmü kendilerine nisbet etmiş oldukları) cinler de, onların (götürüleceklerini, bu sözü söyleyenlerin bu konudaki yalan, iftira ve bilgisizce bâtıl sözleri yüzünden hesâb günü azaba) götürüleceklerini bilmektedirler.» İbn Abbâs’tan rivayetle Avfî, «O’nunla cinler arasında bir neseb bağı uydurdular.» âyeti hakkında der ki: Allah’ın düşmanları, Allah Teâlâ ile İblîs’in kardeş olduklarını sanmışlardı. İbn Abbâs’ın bu sözünü İbn Cerîr naklediyor.«Allah, onların nitelendirdiklerinden münezzehtir.» Yücedir, mukaddestir, bu zâlim ve inkarcıların nitelendirdiklerinden ve çocuğu olmasından münezzehtir.«Allah’ın ihlâsa erdirilmiş kulları müstesna.» kısmı olumlu bir anlamda yapılmış istisnâ-ı munkatı’dır. «Allah, onların nitelendirdiklerinden münezzehtir.» kısmının öznesi olan zamir, bütün insanlara dönmektedir. Sonra Allah’ın ihlâsa erdirilmiş kulları —ki bunlar, her peygambere ve rasûle indirilen gerçeğe tâbi olanlardır— istisna edilmiştir. İbn Cerîr «Allah’ın ihlâsa erdirilmiş kulları müstesna.» kısmının «Onların götürüleceklerini bilmektedirler.» kısmından istisna edildiğini söylemişse de bu şüphelidir. (İBNİ KESİR TEFSİRİ)
Ehli Kitabin Hepsi Bir Değildir Onlardan İman Edenler Vardır
“Doğrusu; imân edenler, Yahudiler, Sâbiîler ve Hıristiyanlardan Allah’a ve âhiret gününe inananlara, sâlih amel işleyenlere; hiç korku yoktur. Ve onlar üzülecek de değildirler.” (Maide suresi/69)
“Gerçekten Ehl-i kitap’dan öyleleri var ki, Allah’a, size indirilen (Kur’an’)a,
Kendilerine indirilen (kitaplar)lara Allah’a büyük bir saygı duyarak inanırlar. (Onlar,) Allah’ın ayetlerini az bir değere (dünyalık menfeate) satmazlar. İşte onlara Rableri katında mükafatlar vardır. Elbette Allah, hesabı çok çabuk görendir.”(Ali İmran/199) (H.Tahsin Feyizli meali) (karşl.Bakara/121)
NİSA 162: “Fakat içlerinden (Ehli kitap olan kimselerden) ilimde derinleşmiş olanlar ve müminler, sana indirilene ve senden önce indirilene iman edenler, namazı kılanlar, zekâtı verenler; Allah’a ve ahiret gününe inananlar var ya; iste onlara pek yakında büyük mükâfat vereceğiz.”
Elmalılı Hamdi Yazır, bu ayetin tefsirinde şöyle diyor:
Fakat ey Muhammed, bu kitap ehlinden -Abdullah b. Selam ve arkadaşları gibi- sağlam bilgi sahibi olanlar ve doğru iman sahibi bulunanlar, hem sana inmiş olana, hem de senden önce inmiş bulunana iman ederler.(Nisa 62) (ELMALILI TEFSİRİ)
Bu ayette kastedilen ilimde derinleşmiş olan kimselerin Abdullah bin Selam başta olmak üzere onunla birlikte Müslüman olan keşişler ve rahipler olduğu rivayet edilmektedir. (Devamı Yarın)

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER