Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Sezer Küçükkurt

DEPREM… EKONOMİ… VE MASA…

Et fiyatları son 2 ayda yüzde 50 arttı. Piyasanın temsilcileri artışı “Bir yılda olması gereken artış, 2 ayda oldu.” sözleriyle değerlendiriyor. Fiyatlardaki artışa satıcı da, tüketici de tepkili.
Kasaplar “Hemen her hafta alışlarımıza 5-10 lira zam geliyor. Yılbaşında 120-130 lira bandında olan karkas fiyatların bugün 175-180 lira bandına geldi” diye dert yanıyor.
Deprem felaketinin yaşandığı bölge hayvancılık açısından önem arz ediyor. Resmi kaynaklardan alınan bilgiye göre, 7-8 bin büyükbaş hayvan ölmüş. Ama bu böyle bir fiyat artışına neden olabilecek bir sayı olmaması gerekiyor. Afet bölgesinde kesimler devam ediyor, kesim yapıp toptan et satışı devam ediyor.
Yurt dışından et ithalatına başlandığı haberleri basın-yayın organlarında yer almaya başladı. Macaristan’dan getirilen ithal etin yurda girdiği büyük şehirlerde satılmaya başlandığı biliniyor. Bu noktada 2010 yılında yaşadıklarımızı yeniden yaşamamız muhtemel görülüyor.
Fiyatlar arttıkça kasap esnafı da sıkıntıya düşüyor. Çünkü satışlar azalıyor. Yaklaşık bir yıl önce süt fiyatlarının baskılanmasından dolayı üreticilerin sıkıntı yaşadığına işaret eden üreticiler, “Süt fiyatları üreticinin istediği yerlerde olmayınca üreticiler ineklerini satmak zorunda kaldı. Bu hayvan varlığına zarar verdi. Hem mevcut hayvan varlığı azaldı hem de yeni hayvanların doğumunda düşüş oldu.” diye durumu özetliyor.
Artan girdi maliyetlerinin de yetiştiricileri olumsuz etkilediğinin altını çizen et piyasasının aklı erenleri, maliyetlerin altından kalkamayan yetiştiricilerin de hayvanlarını kesime göndermek zorunda kaldığını vurguluyor.
Ulusal Kırmızı Et Konseyi’nin açıkladığı kombinalar ve kesimhanelerden alınan haftalık yağsız dana ve yağsız kuzu fiyatlarına göre, 5 Ocak’ta ortalama dana bıçak yağsız kategorisinde kilogram fiyatı 124,91 lira iken 2 Mart’ta bu fiyat 164,14 lira olarak hesaplandı. Bu dönemde kuzu bıçak yağsız kategorisi ise 116,78 liradan 140,92 liraya yükseldi.
Belirlenen fiyatlar peşin fiyat olarak hesaplanıyor ve yüzde 2 fire hariç tutuluyor.
Öte yandan Afyonkarahisar’da kasaplarda dana kıymanın kilogramı ortalama 220 liradan, dana kuşbaşı ise ortalama 240 liradan satılıyor.
Meşhur Afyonkarahisar sucuğunun kilosu 250 ile 300 TL arasında. Bu rakamların üzerinde satış yapan sucuk firmaları da yok değil. Afyon’da pastırmanın kilosu 480 TL.
ŞUBAT’TA SEBZE FİYATLARI YÜZDE 24 ARTTI
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, geçen ay sebze (patates ve bazı yumru bitkiler hariç) fiyatları yüzde 24,56 arttı. Bu artışı, yüzde 14,47 ile şarap, yüzde 10,47 ile taze meyveler, yüzde 10,35 ile alkolsüz içecekler ve konsatre içeceklerdeki artış izledi.
Şubatta ayında fiyatı en çok artış gösteren diğer ürünler arasında, yüzde 10,31 ile dana eti, yüzde 10,25 ile peynir, yüzde 9,60 ile okul öncesi eğitim ve ilköğretim, yüzde 8,24 ile tereyağı, yüzde 8,06 ile orta öğretim ve yüzde 7,89 ile likit hidrokarbonlar aldı.
Geçen ay en fazla fiyat düşüşü ise yüzde 4,4 ile kadın giyiminde gerçekleşti. Bunu yüzde 2,10 ile veri işlem ekipmanları, yüzde 1,92 ile çocuk giyimi, yüzde 1,25 ile mücevheratlar, saat ve kol saatleri, yüzde 0,71 ile erkek giyimi, yüzde 0,39 ile şeker, yüzde 0,28 ile katı yakıtlar, yüzde 0,17 ile çamaşır makinesi, kurutucu, bulaşık makinesi, 0,14 ile kadın ayakkabısı izledi. En az fiyat artışı ise 0,13 ile makarna çeşitlerinde görüldü.
DOMATESTE İHRACAT KISITLAMASI
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından gıda arz güvenliğinin sağlanması ve deprem bölgesine gıda arzını sağlama gerekçesiyle domates ihracatının 14 Nisan’a kadar kısıtlanması kararı bir başka sıkıntılı konu.
İhracat kısıtlaması en başta Afyonkarahisar’da da çok sayıda bulunan üreticileri olumsuz etkileyecek. Üretimdeki düşüş fiyatların, yani enflasyonun daha da artmasına neden olacak. İhracaatta yıllarca rakip ülkelerden güçlükle elde edebildiğimiz pazarların bir günde kaybedilmesi söz konusu. Deprem felaketi nedeniyle ağır tahribat gören Hatay, Adıyaman bölgesinden seralarda ve ihracat sürecinde on binlerce işçi istihdam edilmekte, bu istihdam ayrıca önem taşıyor. İstihdam kaybı ayrı bir tehlike.
***
Önce deprem, sonrasında böylesine önemli konular ortada iken, hepimiz “masa hikayeleri” ile zaman kaybediyoruz. Allah sonumuzu hayreylesin.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti