Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Sezer Küçükkurt
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

ADAYLAR SAHNEDE – Kocatepe Gazetesi

Sezer Küçükkurt 22 Mayıs 2018 Salı 13:15:06
 

24 Haziran’da yapılacak olan seçimlerde partilerin milletvekili aday listeleri dün belirlendi. Afyonkarahisar için seçim toto tahminleri de başladı.
AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili aday sıralaması 1 Veysel Eroğlu (Orman ve Su İşleri Bakanı- Şuhut), 2 Ali Özkaya (Milletvekili-Dinar), 3 İbrahim Yurdunuseven (il eski başkanı-Merkez), 4 Rasime Kıpırtı Fedakar (muhasebeci-merkez), 5 Mehmet Zeybek( İl eski başkanı-merkez), 6 İbrahim Ünlüer (muhasebeci-merkez) şeklinde oldu.
CHP Afyonkarahisar Milletvekili listesi 1 Burcu Köksal (milletvekili-merkez) 2 Ahmet Hakan Uyan (işadamı-Dinar), 3 İsmahan Nergiz, 4 Ramazan Akgöz (Merkez-avukat), 5 Ertuğrul Yılmaz ve 6 Hatice Gökoğlu olarak belirlendi. Listenin zirvesi için mücadele eden iki isimden Köksal’ın zirveye oturması ve Demirkırkan’ın listeye girememesi dikkatleri topladı.
MHP Afyonkarahisar milletvekili aday listesi daha önceden ilan edilmiş; 1. Mehmet Taytak, 2 Turan Civelek, 3 Muharrem Günay, 4 Ersan Özgür, 5 İsmail Karnıbüyük ve 6 İbrahim Aksu olarak belirlenmişti.
İyi Parti Afyonkarahisar Milletvekili aday listesi tahminler doğrultusunda oluştu. 1. Sıraya DP Genel Başkanı hemşehrimiz Gültekin Uysal gelirken, 2. Sırada MHP’nin Bayındırlık ve İskan eski Bakanı Abdülkadir Akcan yer aldı. 3. Sırada Okşan Ulusoy Efe (eczacı-merkez), 4. Sırada Selahattin Mühsürler (mühendis-merkez), 5. Sırada Alper Yağcı (işletmeci-merkez) ve 6. Sırada Ömer Eryeşil (mühendis) yer aldılar.
Saadet Partisi’nin sıralaması ise Sefa Şenel (işadamı), Mustafa Ataşkapı (işletmeci), Hasan Basri Kantar, Hasan Hüseyin Uğurlu (Mayi müşavir), Halit Kuşiş (işadamı) ve Yaşar Karakaya (tüccar) olarak belirlendi.

 

 

İLÇE DENGESİ ÖNEMLİ

 

AK Parti’nin listesiyle ilgili ilk değerlendirmelerde ilçelerin hayal kırıklığına uğradığını söylemek mümkün. Sandıklı ve Emirdağ gibi büyük ilçelerin 44 AK Parti aday adayı arasından kendi adaylarını AK Parti listelerinde görmek istedikleri bir gerçek. Sandıklı ve Emirdağ bu konuda oldukça ısrarcı iken, bir başka büyük ilçe Bolvadin de uzun süredir AK Parti’den milletvekili çıkarmanın keyfini yaşıyordu. Listeye bakıldığında bu üç büyük ilçenin de AK Parti listesinde yer alamadıkları görülüyor.
Bakan Veysel Eroğlu Afyonkarahisar’ın tamamında olduğu gibi kendi memleketi Şuhut’ta da büyük oy potansiyeline sahip. AK Parti tepe yönetimi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Afyon listesi gevşek kalmasın” fikrine yaslanarak Eroğlu’na listede yer verdiğini tahmin ediyoruz. Afyonkarahisar’da büyük oy potansiyeli bulunan, şehrimiz siyasetinin “ağabeyi” Bakan Eroğlu’nun yeni kurulacak hükümetlerde de yeniden bakan olarak görev almasına kesin gözüyle bakılıyordu. Bu durumda Bakan Eroğlu seçimde Afyon’u organize edip yeniden Meclis’e girdikten sonra Bakanlık için istifası istenebilir. Eroğlu’nun içinde yer aldığı bir AK Parti listesi ile Eroğlu’nun olmadığı bir liste elbette ki farklı olacaktır.
AK Parti’nin 2. Sıra adayı Ali Özkaya Dinar bölgesinin adayı. Dinar, siyasetin çetin mücadelelerine sahne olan, Belediyesi’ni MHP’nin aldığı, MHP’li Başkan Acar’ın bölgede İYİ Parti’nin en büyük destekçisi haline geldiği bir ilçemiz. Son yapılan Dinar TSO seçimlerinde Dinar Belediye Başkanı Saffet Acar ile Milletvekili Ali Özkaya’nın mücadelesinden Acar ekibinin galip çıktığı biliniyor. Özkaya Dinar Çölovası, Dombay Ovası bölgesinin oylarını AK Parti’ye toparlar mı? Yoksa Dinar bölgesinde etkin hale gelen İyi Parti bu bölgede atak yapar mı? Ya da listesinin 2. Sırasına Dinar’lı bir daya koyan CHP bölgeyi nasıl etkiler? Bunları zaman gösterecek.
İlçeler bakımından zayıf kalan AK Parti listesinin nasıl bir oy potansiyeline ulaşacağını zamanla göreceğiz.
İlçeler demişken, siyasetin nabzının hızlı attığı Bolvadin ilçesi AK Parti tarafından bu seçimde MHP ile İyi Parti’nin mücadelesine bırakılmış görülüyor. Her dönemde AK Parti’nin bir milletvekili çıkardığı Bolvadin’den bu kez AK Parti’nin adayı yok. MHP 1. Sıra adayı Taytak ile İyi parti 2. Sıra adayı Akcan Bolvadin’li.

 

BAYAN ADAYLAR ÇEKİŞECEK

 

AK Parti 3. sıra adayı İbrahim Yurdunuseven ile ardından sıralanan Rasime Kıpırtı Fedakar ve 4. Sırada yer alan eski il başkanı Mehmet Zeybek’in merkez ilçe oylarını derleyip toparlaması beklenmiş olmalı. Liste oluşmadan önce Mehmet Zeybek’le ilgili beklenti daha üst sıralar iken, Rasime Kıpırtı Fedakar’ın bayan adaylar arasından tercih edilmesine gerekçesinin “teşkilatçı tek bayan aday” özelliği olduğu tahmin ediyor. AK Parti’nin bir çok bayan aday adayı olmasına rağmen Rasime Hanım listeye girdiğine göre, AK Parti Kadın Kolları’nda, İl Yönetiminde, Belediye Meclisi’nde ve İl Genel Meclisi’nde görev yapmış olması bu tercihe yol açmışa benziyor. Partilerin aday listelerinde bayan adaylara epeyce yer verildi. Burcu Köksal, Rasime Kıpırtı Fedakar, Okşan Ulusoy Efe ve Hatice Gökoğlu bayan milletvekili adaylarımız oldular.

 

UYSAL AFYON’U TERCİH ETTİ

 

İYİ Parti’nin hem kuruluş aşamasında, hem de gelişme çağında Demokrat Parti ile Gültekin Uysal bu oluşumun destekçisi oldular. Haliyle İYİ Parti hem ittifakın hem de vefanın gereği olarak Uysal’a adaylık konusunda tercih şansı tanıdı ve Uysal da kendi memleketini tercih etti. Demokrat Parti Genel Başkanı hemşehrimiz Gültekin Uysal hem merkez ilçenin hem de memleketi İscehisar’ın adayı olarak görülüyor. “Genel Başkan” sıfatı taşıyan bir ismin kendi memleketinden seçimi alıp götürmek için üstün enerji sarf edeceğini görmek için siyaset alimi olmaya gerek yok. Hemen ardında yer alan eski Bakan Abdülkadir Akcan da hem kendi siyaset becerisini, hem kendi bölgesi Bolvadin’in varlığını, hem de Bakanlığı zamanından kalan dostlarını bu seçimde seferber edecektir herhalde.
CHP’de ise 1. Sırada yer alan Burcu Köksal seçmenin gönlünde ayrı yeri olan bir isim. Milletvekilliği süresince neredeyse ayak basmadık yer bırakmamasıyla tanınan Milletvekili Burcu Köksal CHP teşkilatlarını ateşleyecektir. CHP’nin 2. Sırasında yer alan Dinar’ın sevilen isimlerinden eski TSO Başkanı Ahmet Hakan Uyan da bölgesinde AK Parti 2. Sıra adayı Ali Özkaya’yı zorlayacak isim olacağa benziyor.
Haydi hayırlı olsun…

 

 

s.kocatepe.003@hotmail.com

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER